Zoekt u een blokhut in een bepaalde afmeting? Wij hebben blokhutten ingedeeld in diverse populaire maten. Zo tonen wij bij 4x3 meter alle blokhutten die ongeveer deze maat hebben. Zo kunt u nog sneller en eenvoudiger uw ideale tuinhuis vinden. Ook combinaties van blokhut met overkapping staan in de lijst. Zowel met plat als schuin dak. Ook kunt u blokhutten per wanddikte bekijken.
Naast rechthoekige en vierkante blokhutten vindt u in ons aanbod ook vijf en zeshoekige blokhutten.
Om de levensduur van uw tuinhuis te verlengen is het aan te raden om uw tuinhuis te behandelen. Een onbehandelde tuinhuis zorgt voor veel problemen, kortom het behandelen van een tuinhuis is echt nodig!
In aflevering #107 van Gadero TV geven wij tips over het behandelen van een blokhut. Hoofdzakelijk gezien kunt u een blokhut op twee manieren behandelen: groen, bruin of grijs impregneren of verven in een kleur. Het nadeel van een blokhut impregneren is dat het alleen beschermd tegen insecten en schimmels en na een half jaar/jaar dient u uw blokhut alsnog te behandelen. Verven is dus een goede optie.
In aflevering 37 en 159 van Gadero TV geven wij tips over het plaatsen van een Blokhut. Wij adviseren u deze video te bekijken voor handige tips en informatie voor o.a. het maken van uw tuinhuis fundering, blokhutprofielen stapelen en meer tips voor het vakkundig opbouwen van een blokhut.
Zorg altijd voor een goede fundering en ondergrond die geheel waterpas is. De fundering kan bestaan uit bijvoorbeeld trottoirbanden of -tegels, bielzen, pikketpalen in combinatie met hardhout liggers of een gemetselde / gestorte fundering.
Tuinhuisjes worden altijd standaard geleverd met een uitgebreide installatiehandleiding. Hier worden meer details beschreven met behulp van grafische weergaves. Tevens komen er allerlei tips en tricks aanbod, om de opbouw te vereenvoudigen. Lees eerst de montagehandleiding goed door voor u begint met de opbouw van uw blokhut.
Voor u begint met de opbouw van uw blokhut is het belangrijk om alle onderdelen eerst te sorteren. Raadplaag de montagehandleiding en de onderdelenlijst zodat u weet welke onderdelen u benodigd bent. Tip: leg alle elementen behorende bij één wand aan die zijde neer. Sorteren van de houtenelementen per zijde bespaart u een heleboel loopwerk en vereenvoudigt de montage.
Een onbehandelde blokhut? Behandel dan voordat u begint met de opbouw de blokhutprofielen, ook in de mes en groef. Laat deze 1 nacht drogen. Pas in de zomer op. Laat uw blokhutprofielen niet in de felle zon liggen. Zet deze ook niet schuin tegen de muur, zo kunnen deze kromtrekken. Zorg bijvoorbeeld voor houten schragen, daar kunt u de planken prima op laten drogen.
Plaats voor een goede fundering eerst de funderingbalken of geïmpregneerde onderliggers. Tip: zet als stap 1 de eerste laag van uw blokhutprofielen in elkaar, zorg dat alles haaks en waterpas ligt en schuif dan uw funderingsbalken er onder. Dit gaat veel sneller dan de funderingsbalken helemaal uitmeten. Voor een stevige opbouw adviseren wij om de eerst laag met blokhutprofielen middels schroeven vast te zetten op de funderingsbalken.
Controleer na het plaatsen van de funderingbalken en de eerste 2 lagen van de blokhutprofielen of alles nog waterpas staat. Herhaal regelmatig deze controle om problemen te voorkomen.
Monteer nu volgens het stappenplan de blokhutprofielen op de eerste laag. Controleer goed of u de juiste profielen op de juiste plaats stapeld. Tip: Gebruik voor het monteren van de blokhutprofielen een rubberen hamer en sla niet op de zogenaamde oren van de profielen, deze kunnen dan makkelijk afbreken. Stapel door tot. ca 7 / 8 lagen.
Plaats nadat u de eerste 7 / 8 lagen met blokhutprofielen heeft geplaatst nu het kozijn van de deur. Het framewerk / kozijn van de deur kunt u het beste eerst in zijn geheel monteren op de grond, alvorens u deze plaatst tussen de reeds opgestapelde profielen van uw blokhut. Controleer na het plaatsen van het kozijn of alle waterpas staat. Heeft u een blokhut met ramen? Plaats dan volgens de handleiding eerst de losse lagen alvorens u het kozijn van het raam plaatst.
Plaats nu de overige lagen van de blokhuprofielen van uw blokhut totdat u alle wanden heeft staan. Controleer wederom na het plaatsen van de laatste laag of alles nog waterpas staat.
Een overkapping? Wanneer u een blokhut heeft besteld dan plaats u nu de lagen van de wanden van de overkapping.
Plaats nu volgend het stappenplan de ringbalken / dakbalken. Fixeer de dakbalken aan de bovenste laag van de blokhutprofielen door deze hierop vast te schroeven.
Plaats nu het dakbeschot volgens het stappenplan van de handleiding over de dakbalken. Fixeer de dakbeschotplanken op de dakbalken middels schroeven.
Plaats nu de boeidelen rondom het dak van uw blokhut voor een mooie afwerking van het dakbeschot. Tip! Monteer de boeidelen in het vlees van het dakbeschot en niet te dicht in de mes en groef van twee planken van het dak. Controleer goed waar u de boeidelen vastschroeft.
Plaats nu de door u gewenst dakbedekking op het dakbeschot van uw blokhut. Voor platte / licht hellende daken adviseren wij EPDM ofwel Easyroofing te plaatsen. Voor puntdaken adviseren wij om dakshingles te plaatsen. Tip! Desgewenst kunt u ook eerst een dakdoorvoer plaatsen voor het afwateren van hemelwater.
Voor de randafwering van uw dak en dakbedekking bij platte daken adviseren wij op daktrimmen te plaatsen.
Plaats nu de deur(en) en eventuele ramen in het reeds geplaatste framewerk van uw blokhut. Raadpleeg altijd de montagehandleiding zodat de deur waterpas en goed in het framewerk van uw blokhut zit. Dit geldt ook voor het correct plaatsen van het slot.
Als u een blokhut met een houten vloer heeft besteld kunt u deze als laatste plaatsen.
Bij de opbouw van een blokhut is het belangrijk dat de ondergrond vlak en waterpas is. De ondergrond kan bestaan uit een verharde ondergrond in de vorm van bestrating of een onverharde ondergrond in de vorm van gras of aarde.
Wilt u de blokhut plaatsen op een verharde ondergrond? Dan kunt u er voor kiezen om een beton vloer te storten als fundering of bestrating aan te leggen. Gadero beschikt echter niet over de mogelijkheid om de bestrating voor u te leggen. Als de fundering klaar is kan de blokhut geplaatst worden. Bij verharde ondergrond worden hiervoor funderingsbalken met een afwateringsprofiel gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar in geïmpregneerd hout, hardhout en composiet.
Bij plaatsing op een onverharde grond wordt er een andere fundering gelegd. Deze bestaat namelijk uit piketpalen en constructieliggers. De piketpalen worden om de c.a. 40 cm in de grond geplaatst en hieraan worden met slotbouten de liggers gemonteerd. Op deze constructie wordt vervolgens de blokhut geplaatst. De fundering van piketpalen kan onze montage service wel plaatsen.
Bij het plaatsen van blokhutten gaat helaas vaak veel mis door klanten die zich niet verdiepen in de kneepjes van het vak. Met deze blogpost inclusief handige video leest u alles wat u vooral niet moet doen bij het opbouwen van blokhutten en tuinhuisjes
Bekijk onze klustip pagina met stappenplannen en video hoe bouw ik een blokhut op.
Nee, wel vindt u op werkspot.nl veel klussers inclusief reviews van eerdere klanten. Tevens bieden wij onder onze montagetips 1001 doe het zelf tips. Raadpleeg altijd een deskundige bij complexe bouwwerken is ons advies.