Logo Gadero
inspiratieservice

Gevelbekleding profielen

Gevelbekleding is bij ons in verschillende profielen verkrijgbaar. Je hebt op de pagina de mogelijkheid om te zoeken op verschillende soorten gevelbekleding profielen zoals rhombus, halfhouts rabat of triple blokprofiel. Dit zijn profielen voor zowel open als gesloten gevelbekleding. Weet je nog niet welk profiel gevelbekleding je moet kiezen? Daphne helpt je met een aantal Youtube video’s met het maken van je keuze.

Profielvormen

De keuze van het profiel van je gevelbekleding is bepalend voor het uiterlijk van je gevel. De profielvorm is ook van invloed op de montage. Rhombus (een vorm van open gevelbekleding), wordt bijvoorbeeld heel anders gemonteerd als Triple blokprofiel (een vorm van gesloten gevelbekleding). 

Rhombusprofielen zijn ruitvormig en geschikt voor open gevelbekleding. Dit profiel kan zowel horizontaal als verticaal op de gevel gemonteerd worden. Rhombusprofielen zorgen voor een strakke en moderne gevel. Naast de enkele rhombus, bestaat er ook een dubbele rhombus. Hoewel rhombusprofielen gebruikt worden voor een open gevel, maak je met dubbele rhombus een gesloten gevel. Bij een dubbele rhombusprofiel zitten 2 blokken met elkaar verbonden op één plank. De verschillende profielen vallen in elkaar en sluiten de gevel af. 

Triple blokprofielen worden ook wel Deens Rabat of Triple rhombusprofielen genoemd. Ze zijn hetzelfde vormgegeven als een dubbele rhombusprofiel, maar dan met drie blokken. 

Halfhouts rabat wordt steeds vaker gekozen boven mes en groef rabatdelen. Het in elkaar schuiven van de mes en groef gaat soms moeizaam. Halfhoutsprofielen hebben hier geen last van. De montage hiervan gaat veel sneller. Halfhouts rabat is op gevels niet geschikt voor verticale montage. Dit is wel mogelijk met channelsiding profielen. Beide profielen lijken veel op elkaar, maar channelsiding heeft een betere verticale afwatering. 

Zweedse rabatplanken worden ook wel potdekselplanken genoemd. Het zijn taps toelopende planken die overlappend gemonteerd worden. Zweeds rabat is geschikt voor horizontale montage en wordt ook vaak gebruikt bij het maken van een wand onder een overkapping. 

Wil je een moderne en speelse gevel? Overweeg dan om barcode gevelbekleding te plaatsen. Met rechte latten van verschillende breedtes maak je streepjescode gevelbekleding. Ben je van plan om barcode gevelbekleding te plaatsen? Lees dan onze blog over het plaatsen van gevelhout in verschillende breedtes

Boards en battens planken zorgen voor een gevel met verschillende dieptes en breedtes. Bij deze methode worden brede planken gemonteerd met smallere planken bovenop. De smalle planken worden op de naad tussen de brede planken bevestigd. 

Textuur

De textuur van houten gevelprofielen wordt mede bepaald door de afwerking van de planken. Glad geschaafde planken hebben een gladde afwerking. Je krijgt geen splinters als je met je hand over de plank wrijft. Dit geldt niet voor planken die bezaagd zijn. Deze planken hebben een ruwe oppervlakte waarbij de kans op splinters aanwezig is.

Gevelbekleding profielen inspiratie