Logo Gadero
service

Europees hardhout terrasplanken (tip)

Bij Gadero geloven wij in terrashout van dichtbij. Hiermee bedoelen we dat we meer met hardhout uit Europa kunnen doen. Duurzame terrasplanken van Europees hardhout hebben de toekomst. Hiermee verkleint u de druk op het milieu. 

Wij bezorgen Europees hardhouten terrasplanken en onderbalken uit eigen voorraad in heel België. Bekijk hier ook alle andere houten terrasplanken

Kies uit Europees hardhouten planken van het betaalbare Siberisch Lariks, het schitterende thermisch essen of het rustieke Robinia hout. Alle 3 soorten zij weliswaar zachter dan tropische hardhoutsoorten, toch gaan ze bij juiste aanleg en onderhoud heel lang mee. 

Kiezen voor Europees hardhout is een bewuste keuze. U kiest voor hout met een lange levensduur. De transportvervuiling is een stuk lager dan hout uit verre oorden halen. 

Thermisch Essen, wouw!

Vlonder van Thermisch Gemodificeerd Essen

Thermisch Essen is milieuvriendelijke gestoomd hout. De levensduur is hiermee meer dan 20 jaar. Thermo Essen vlonderplanken zijn geschikt voor normaal gebruik bij woning terrassen, echter minder geschikt voor een intensief gebruikte vlonder bij horeca of een sportclub. De werking van thermisch Essenhout is minimaal, dus zeer geschikt voor onzichtbaar monteren met clips. Clips montage staat niet alleen mooi, ook maakt u de planken geschikt voor hergebruik of herschaven in de toekomst. 

De Vlamstructuur van Thermisch essen is werkelijk prachtig. Essen is kwetsbaar voor deukjes van bijvoorbeeld naaldhakjes. Het is een goed alternatief voor Ipé en Cumaru uit de Amazone tropen. De prijs ligt op vergelijkbaar niveau.

Robinia hardhout, iets bijzonders

Robinia hout

Robiniahout, ook wel Acaciahout genoemd, komt uit Hongarije. Robinia hout is echt voor de liefhebber, het heeft noesten en een rustieke uitstraling. Robinia vlonderplanken zijn altijd gelamineerd om de werking uit de plank te halen. Het heeft de looks van eiken, maar is veel stabieler. 

Fundering en onderhoud 

Zorg altijd voor ventilatieruimte onder uw vlonder en bespaar nooit op uw fundering. Zorg verder voor onderhoud. In de herfst en winter wekelijks uw vlonder met een harde bezem stevig vegen is het beste. Het liefst direct na een regenbui even vegen. Zorg dat vuil, alg en blaadjes geen kans krijgen zich te hechten. 

Siberisch Lariks, hardhout uit Rusland 

Vlonder planken Siberisch Lariks

Siberisch Lariks is heel iets anders dan Europees Lariks Douglas hout. Het heeft kleine noestjes en is zeer sterk. Siberisch Lariks is in het begin geel, maar vergrijsd binnen 2 maanden naar egaal grijs. We adviseren minimaal 28 mm dikte te kiezen voor een langere levensduur. Kies onderbalken van geïmpregneerd hout.

Het alternatief: Naaldhout (zachthout) uit Europa

Naast hardhout kunt u ook kiezen voor naaldhout uit Europa. Deze zijn wel veel zachter en hebben een korte levensduur. Tevens heeft zachthout meer onderhoud nodig. Binnen naaldhout hebben geïmpregneerd vuren/grenen planken een lange levensduur. Een vlonder van onbehandeld Lariks Douglas hout raden we alleen aan bij een vlonder op het zuiden.

Vlonder Red Class Wood

Red Class is een goed alternatief voor Europees Lariks Douglas hout. De prijs van zachthout vlonderplanken is lager, echter omdat het een vloerplank is, valt het niet mee om een hele lange levensduur te behalen. Een goede ventilatie onder uw vlonder en onderhoud zijn een must bij zachthout. 

Thermisch Fraké hout kan ook als vlonderplank

Gadero TV 156 Thermisch Frake Bekleding

Ook is het mogelijk naaldhout thermisch (met stoom) te behandelen, echter vuren en grenen blijft heel zacht en is hiermee minder geschikt als houten terras. Wel een goed alternatief is Thermisch Fraké uit Noord Afrika (dus nog redelijk dichtbij huis). Deze houtsoort is levendig met noesten, zwarte veegjes en pinholes. Door Fraké hout met stoom thermisch te behandelen wordt het een Noord Afrikaanse hardhout soort.

Let op thermisch Ayous is te zacht om als vlonderplank toe te passen. 

Hardhouten terrasplanken inspiratie