Logo Gadero
inspiratieservice

Eiken constructiehout

Bouw met het constructiehout van Eiken een overkapping, luxe veranda of pergola op maat. Kies uit glad geschaafde of bezaagde staanders, balken, rabatdelen, planken en meer. Maak uw bestelling compleet met betonpoeren, vlonderplanken voor een buitenvloer, verschillende soorten dakbedekking en meer. Bekijk ook onze handige rekentool voor een overkapping op maat. Ontdek ook onze handige klustips voor het bouwen van een maatwerk overkapping. Heeft u liever een kant en klare overkapping in een vaste maat? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment met prefab terrasoverkappingen.

Eikenhout

Eiken heeft een prachtige en vooral stoere uitstraling dankzij de unieke noesten, scheuren en kleur. Het hout is zeer duurzaam, sterk en heeft een lange levensduur van circa 20 jaar. Eikenhout is zelfs onbehandeld toe te passen en uitstekend geschikt voor zowel binnen als buiten gebruik. Binnen ziet u het bijvoorbeeld veel terug in vloeren, meubels en kozijnen. Werken met het hout vergt wel enige ervaring met houtbewerking. Deze houtsoort is namelijk vrij taai wat ervoor zorgt dat het wat lastig te zagen en te boren is. Het nadeel aan eiken hout is dat het scheurtjes en vlekken kan vertonen.

Let op; bevestig eiken altijd met RVS schroeven of speciale grijs gecoate ijzerwaren. Verzinkte bevestigingsmaterialen en RVS 410 zorgt ervoor dat het hout zwart vlekken krijgt dankzij de uittreding van het looizuur.

Fijnbezaagd of glad geschaafd eikenhout

Voor het maken van een overkapping van eikenhout heeft u de keuze uit glad geschaafd en fijnbezaagd eiken. Fijnbezaagd hout is licht ruw en niet gedroogd. Houdt dus rekening met meer werking (krimp en uitzetting) van het hout doordat het niet kunstmatig gedroogd is. Glad geschaafd eikenhout is wel altijd kunstmatig gedroogd of aangedroogd, schaven is anders niet mogelijk. Hierdoor heeft het hout minder last van krimp en uitzetting, dit maakt het product dus stabieler.

Zowel ruw als glad eiken kan gaan trekken en scheuren. Zorg er dus altijd voor dat het hout goed wordt verbonden. Hanteer RVS of speciaal grijs gecoate schroeven of ijzerwaren voor het bevestigen van het hout. Zo voorkomt u dat het Eikenhout last krijgt van zwarte vlekken.

Alternatieven voor eiken

Eikenhout is echt voor de liefhebber en kent enkele nadelen. Bent u toch op zoek naar een alternatief of combinatie met Eiken hout? Denk dan aan Lariks Douglas hout, Red Class wood of Siberisch Lariks voor het maken van uw overkapping, pergola of luxe veranda.

Eikenhouten vloeren

Wilt u Eikenhout voor binnen gebruiken? Dat kan! Bekijk bijvoorbeeld ons uitgebreide assortiment met visgraat vloeren van eiken of eiken houten laminaat vloeren. Meer weten over de voordelen van deze houtsoort? Lees onze blog over de veelzijdigheid van eikenhout.