Logo Gadero
service
Klustip

Houten Gevelbekleding Monteren

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst08/09/2019

Het monteren van hout op uw gevel dient vakkundig te gebeuren. Immers bij het plaatsen van houten planken op uw gevel heeft u te maken met een natuurproduct. Hout werkt en doorgaans warme lucht van binnen en warm tot koude lucht van buiten vereist strikte montagerichtlijnen. Naast onderstaande montagetips en adviezen voor gevelhout aanbrengen kunt u uiteraard bij houthandel Gadero een uitgebreid assortiment houten gevelbekleding terugvinden.

gevelbekleding thermowood grenen boards and batten wand
Complex

Bij het monteren van houten gevelbekleding hebben wij hieronder de meest gemaakte fouten verzamelt:

 • Het nog te monteren hout voor op de gevel in de volle zon of geïsoleerde garage leggen. Leg het hout vlak neer op een schaduwplek, de bovenkant eventueel afdekken bij zeer vochtig weer.

 • Te strak monteren van Zweeds rabat, Triple profiel of andere mes en groef gevelprofielen. schuif de delen altijd losjes inelkaar zodat er 2-3 mm ruimte is voor uitzetting. 

 • Te weinig ruimte vrijlaten bij dakranden (nooit strak tegen uw dakrand monteren, minimaal 2-3 cm vrij laten).

 • Onvoldoende ventilatie van het hout (zorg bij verticale montage altijd voor geboogde ventilatielatten of een dubbele laag panlatten kruislings over elkaar gemonteerd zodat lucht verticaal zich kan bewegen). Zie onderstaande foto.

 • Ventilatielatten (meestal 21 mm rachels) te ver uit elkaar plaatsen (maximaal 60 cm, wij raden elke 40-50 cm aan)

 • Bij open gevelbekleding (rhombus) de achterlatten eerst zwart verven voordat u deze over het UV werende doek monteert. Bij rhombus profielen kunt u ook zwarte panlatten gebruiken en vergeet niet minimaal 6 mm tussenruimte!

 • De bolkopnagels te ver in het hout monteren, deze dienen precies OP het hout te liggen.

 • Te weinig tussenruimte bij kopse naden, ook hier ruimte laten voor werking!

 • Hoeklatten te strak monteren op de gevelbekleding.

 • Bezuinigen op de houtsoort, met hoogwaardige klasse 1 houtsoorten als Western Red Cedar, Thermisch gemodificeerd Ayous (Natural cladding) en Padouk hardhout heeft u veel minder last van werking (krimp en uitzetting) van hout. Ook nemen hoogwaardige houtsoorten minder vocht op en hebben ze geen/minder onderhoud nodig. 

 • Te dicht bij de grond beginnen, start bij voorkeur minimaal 30 cm boven het maaiveld als u een muur wilt bekleden op de begane grond

 • Verkeerde schroeven of nagels gebruiken, bij o.a. red cedar altijd RVS schroefnagels gebruiken, bij verzinkte bevestigingsmaterialen krijgt u namelijk ernstige zwarte vlekken door conflicten met looizuren in het hout.

 • Harde houtsoorten zoals thermisch gemodificeerd Ayous en Fraké hout altijd voorboren muv de achterlatten!

 • Maak een zogenaamde afdruiprand aan de onderkant van uw gevel, dat betekent de kopse onderkanten in een hoek van 60 graden afzagen zonder hemelwater naar beneden drupt en niet omslaat.

 • Gevelhout op het Zuid-Westen van uw woning zal sneller vergrijzen en kan kleurverschil (meestal tijdelijk) geven met andere zijden.

Verschillende vormen van gevelbekleding

Plaatsen met bolkopnagels

Met welke bevestigingsmateriaal dient u uw gevelhout te monteren? Wij adviseren een RVS bolkopnagel (ook wel schroefnagel genoemd), geribt (dus niet glad) zodat deze voldoende weerstand biedt in de achterlat. Wij adviseren onze Wovar geribte bolkopnagels van RVS.

De lengte dient 2,5 de dikte van de plank te zijn, de plankdikte van halfhouts, channel siding en rhombus is vaak 18 mm, dus kom je uit op 2,5x18 mm dat is 45-50 mm.

Onzichtbaar monteren raden wij af. De schroef/nagel in de rabat holling of lip monteren wordt niet aanbevolen. Dit gedeelte van de gevelbekleding is immers relatief kwetsbaar.

Gebruikelijk is om houtbreedtes tot 90 mm met 1 nagels in het midden vast te zetten, breder dan 90 mm met 2 nagels boven elkaar.

Daarbij kunt u denken aan ca. 1/4 (30 mm) vanaf de onder en ca. 1/3 van de bovenzijde van de plankbreedte, dit komt niet heel nauw.

Ayous gevel hout

Houtsoorten zoals thermisch gemodificeerd grenen en vuren of Fraké, Ayous en Western Red Cedar kun je tot 120 mm breed probleemloos met 1 nagel monteren, wel de juiste maximale afstand aanhouden van uw rachels. Bovenal nooit te strak monteren, zoals eerder aangegeven! Deze houtsoorten zijn dermate stabiel dat een dubbele nagel niet per se nodig is, dit wel een must voor meer grillige houtsoorten zoals onbehandeld of geïmpregneerd Vuren en Grenen of Europees Douglas en Europees Lariks e.d.

Voor verdere montage tips adviseren we de handleiding van het instituut CentrumHout, deze vindt u op deze pagina.

Wilt u een hoek om bij uw gevelbekleding. Bekijk hier de oplossingen voor hoeken.

Voorbeelddetails buitenhoeken

Bekijk hier ons complete assortiment houten gevelbekleding. Wij hebben tevens hardhouten rhombus profielen, Red Cedar Zweeds Rabat STK extra breed en thermisch gemodificeerd Ayous in triple profiel direct uit voorraad leverbaar.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!