Logo Gadero
service
Klustip

Blokhut maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst09/01/2019

Raadpleeg onze handige tips voor het zelf opbouwen of maken van een houten blokhut of tuinhuisje. Naast een bouwmaterialenlijst geven we graag advies over benodigde gereedschappen en bevestgingsmiddelen.

Benodigdheden:

  • Rolmaat

  • Rubberen hamer

  • Cirkelzaag

  • Accuboor

  • Metaalboortje

  • Aanslagklos

  • Touw

  • Vlinderboor

  • Decoupeerzaag

tuinhuis Blokhut Sten
5 uur klussen
€1000 - €10.000
Gemiddeld
1
Blokhutprofielen sorteren

Deze stap voor stap uitleg is gebaseerd op Gadero TV aflevering 159. 

Begin met het sorteren van de blokhutprofielen en leg deze soort bij soort. Let op, sommige profielen hebben aan twee kanten de traditionele oren zitten en anderen maar aan één kant. Op deze manier kan u vervolgens aan de hand van uw materiaallijst controleren of alle aantallen kloppen. De verschillen per profiel zijn soms minimaal, dus geen neem de tijd voor het sorteren van alle blokhutplanken, boeiplanken en dakbeschot planken.

2
Funderingsbalken leggen

Voor een goede basis van de blokhut dient u gebruik te maken van funderingsbalken (bij voorkeur van kunststof). Deze hebben een mooi afwateringsprofiel, waardoor vocht er direct af kan lopen. Zorg altijd voor een ondergrond die waterpas is. Om de funderingsbalken te plaatsen moet de eerste rij blokhutprofielen in elkaar geschoven worden. Op deze manier weet u precies hoe groot de blokhut gaat worden. Vervolgens kunt u daaronder de funderingsbalken op maat maken. 

De funderingsbalken hebben aan één kant een opstaande rand. Deze randen behoren altijd aan de binnenkant vallen. De balken moeten in de hoek in verstek worden afgezaagd. Dit doet u door aan de binnenzijde van het gelegde profiel op te meten hoe groot de afstand is tussen te balken. Deze afstand is dan de korte zijde van de funderingsbalk. Zorg er voor dat beide hoeken in verstek worden gezaagd, waarbij de zijde met de opstaande rand de afmeting moet hebben die u net heeft opgemeten. De andere zijde is dan de lange zijde. 

Op deze manier kunnen rondom het gelegde profiel alle funderingsbalken uitgemeten worden. Deze kunt u vervolgens gemakkelijk aan elkaar koppelen met een steekschroef.  

3
Eerste laag monteren

Nadat u de funderingsbalken op de juiste maat aan elkaar heeft gemonteerd, kan hier de eerste laag van het blokhutprofiel op worden gemonteerd. Gebruik hiervoor RVS schroeven van 5 mm dikte x 100 mm lengte. Plaats de schroef in het eerder genoemde oor. Hiermee zorgt u er voor dat de schroef in de funderingsbalk komt. Let op dat alle balken en planken waterpas worden gemonteerd, om een goede basis te creëeren. Alleen de eerste laag van uw blokhut maakt u vast aan uw fundering, de volgende lagen mag u juist NIET in schroeven, zo kunnen uw blokhutprofielen verticaal krimpen en uitzetten.

4
Blokhut opbouwen

In de video is gebruik gemaakt van blokhut Sten. Dit type blokhut heeft een deur en een raam, waarbij u de plaats van de deur nog zelf kunt bepalen. De blokhut kan vervolgens laag voor laag worden opgebouwd. Doe dit met een rubberhamer en een aanslagklosje. In de video wordt als aanslagklosje een klein stuk hout gebruikt. Hiermee voorkomt u dat u de planken kapot maakt. 

Leg voordat u begint met het monteren van de planken de juiste maat plank alvast bij de goede wand neer te leggen. Op deze manier hoeft u niet steeds heen en weer te lopen. Het is belangrijk bij het plaatsen van de planken dat u op het plank gedeelte slaat, en niet op de plek van de oren. Dit is namelijk een zwak gedeelte van de plank. 

5
Het plaatsen van de deur

Nadat u vijf lagen op elkaar hebt gestapeld kan de deur gemonteerd worden. Bij dit type blokhut zit de deur alvast gemonteerd in het kozijn en is het kozijn voorzien van een sponning. Plaats de deur op de juiste plek, door hem vanaf boven er in te schuiven. Na het plaatsen van de deur kunt u de volgende drie lagen plaatsen. Schroef NOOIT lijsten van de deur aan uw wanden!

6
Raam monteren

Na het plaatsen van de achtste laag moet het raam worden gemonteerd. Gebruik hiervoor het speciale blokhutprofiel met de inkeping voor het raam. Vervolgens kunnen de juiste planken hier op plaatsen. Tussen het raam en de deur komt een plank met twee stompe kanten, zodat het raam hier vervolgens op dezelfde wijze in geschoven kan worden als de deur. 

Onze tip is om dit met drie lagen te herhalen en vervolgens het raam er tussen te schuiven. Wanneer u dit pas na vier lagen doet, moet u van nog hoger het raam er in schuiven, waardoor het moeilijker wordt. 

Na het plaatsen van het raam kunt u op dezelfde manier verder gaan met het plaatsen van de planken. Ga hier net zo lang mee door tot u op dezelfde hoogte bent als de bovenkant van het raam.

7
Basis voor het dak maken

Op het moment dat de planken op dezelfde hoogte zijn als de bovenkant van het raam, kunnen de dakpunten worden geplaatst. Deze kunnen eenvoudig op de bovenste plank worden geschoven, zowel aan de voor of achterzijde van de blokhut. Houdt hierbij rekening mee met de sponning, deze hoort bij de voorzijde van de blokhut, om het uitsteken van de deur op te vangen. 

Wanneer de dakpunten goed gemonteerd zijn kunnen hier vervolgens de drie dakbalken op geplaatst worden, door in de sponning te schuiven. Dit zorgt voor een goede basis van het dakbeschot die later wordt gemonteerd. 

8
Dakbeschot maken

Plaats in de kopse kant van de dakbalken zowel aan de voorzijde als de achterzijde een een spijker. Zorg er voor dat deze er niet volledig wordt ingeslagen, want deze moet later weer verwijderd worden. Vervolgens kan er een touwtje gespannen worden tussen beide spijkers, over de balk heen. Doe dit vervolgens bij alle dakbalken. Het voordeel hiervan is dat bij het plaatsen van het dakbeschot de schroeven of spijkers in het midden van de balk komen en niet aan de binnenkant van de blokhut te zien zijn. 

Schuif de eerste plank onder het touwtje en plaats hem aan de voorkant van de blokhut. Vervolgens kunt u aan de voorzijde van de plank de schroeven monteren. De achterzijde van de plank wordt pas vastgeschroefd wanneer de volgende plank er in is geschoven. Dit heeft als voordeel dat de achterzijde van de plank nog licht opgetild kan worden wanneer de volgende plank er in geschoven wordt.  

Nadat de volgende plank is geplaatst, kan zowel de achterzijde van de eerste plank als de voorzijde van de tweede plank worden vastgeschroefd. Op deze manier kunt u vervolgens verder werken. Mocht u aan het einde van de blokhut niet goed uitkomen met de planken, dan kunt u deze in de lengte op maat zagen. Herhaal dit vervolgens ook aan de andere kant van de blokhut. 

Bij dit type blokhut kunt u kiezen voor standaard dakleer, dakpanplaten, aquapanplaten, dakshingles en nog vele andere opties. In de video worden rode dakshingles gebruikt, hoe deze gemonteerd worden kunt u zien in de GaderoTV aflevering over dakshingles

9
Onderbalken leggen houten vloer

Er kan gekozen worden voor een vloer in de blokhut als extra optie. Bij de vloer worden ook de onderbalken meegeleverd. Deze onderbalken zijn korter dan de afmeting van de blokhut. Als oplossing hiervoor moeten de balken om en om gelegd worden, waarbij de eerste balk tegen de linkerzijde wordt gelegd en de tweede balk tegen de rechter zijde enzovoorts. De overige ruimtes worden opgevuld met op maat afgezaagde balkjes. Zorg er voor dat aan beide kanten ongeveer één centimeter ruimte over blijft, om de werking van het hout kwijt te kunnen. 

10
Extra optie houten vloer

De vloer wordt zwevend gemonteerd. Dit houdt in dat hij niet aan de zijkant wordt vastgeschroefd. Rondom de hele vloer moet een centimeter tussenruimte worden aangehouden, waar vervolgens plinten op gemonteerd worden. 

Monteer de planken op de vloer met de meegeleverde spijkers of gebruik schroeven. In de video zijn 4 x 40 mm Wovar schroeven gebruikt. Per kruising met een balk moeten twee schroeven gebruikt worden. Op deze manier kunt u vervolgens naar achteren toewerken.  

Onze tip is om de laatste vijf of zes planken alvast neer te leggen, zodat u kunt zien of u goed uit komt qua ruimte. Mocht er een kleine speling zijn, houdt dan tussen elke plank een klein beetje extra ruimte over om goed uit te komen. Wanneer er een grote speling is, kunt u een plank over de lengte afzagen op de juiste afmeting. Wanneer de vloer volledig is gelegd kunnen de plinten in de tussenruimtes worden gelegd. 

11
Het plaatsen van ventilatieroosters

Om goed te kunnen ventileren is het handig om twee ventilatieroosters te plaatsen. In de video is het rooster aan de voorzijde aan de onderkant van de blokhut geplaatst en het rooster aan de achterzijde aan de bovenkant. 

Teken het ventilatierooster af op de blokhut en zaag in het midden vervolgens 4 gaten met de vlinderzaag, om daarna met de decoupeerzaag de rest van het rooster er uit te zagen. Nadat het gat gezaagd is kan het rooster er op geschroefd worden. Dit moet worden herhaald op de achterzijde van de blokhut. 

12
Afwerken van het dak

Het dak van de blokhut wordt afgewerkt met de meegeleverde boeidelen. Het kleine latje moet aan de bovenkant van de grote lat geschroefd worden. Onze tip is om dit direct te doen, en niet pas wanneer de latten op het dak zijn gemonteerd. Vervolgens kan dit aan het dak worden geschroefd. Plaats in het midden een ruit, waardoor u een mooi aanzicht van het boeideel krijgt. 

We onderscheiden 2 type blokhutten. De kant en klare houten blokhutten, ook wel prefab tuinhuisjes genoemd, die u zelf in elkaar kunt zetten of een maatwerk blokhut gaan bouwen. Voor een blokhut op maat verwijzen we naar onze speciale blokhut configurator.

Blokhut op maat

Voor een maatwerk houten tuinhuis adviseren we onze blokhut configurator. Hierbij kunt u de vorm van uw berging met eventueel een luifel helemaal zelf bepalen. Ook waar u ramen en deuren wenst en het type dak bepaalt u zelf: plat, punt of lessenaarsdak. Let op, een blokhut op maat heeft wel een langere levertijd en een hogere prijs dan een prefab blokhut. 

Prefab Blokhut 

Binnen de kant en klare (prefab) blokhutten onderscheiden wij diverse soorten, maten en wanddiktes. Het meest gebruikelijk is een wanddikte van 28 mm. De 19 mm raden we af, dit is zeer dun,  daardoor kwetsbaar en de levensduur is relatief kort. Voor nog meer duurzaamheid adviseren we de 45 mm dikte. Binnen onze blokhut bouwpakketten kiezen veel mensen voor de variant van berging met overdekt terras gedeelte. Deze zijn zowel met plat als punt dak verkrijgbaar. Alle prefab blokhutten en bouwpakket tuinhuisjes vindt u op deze pagina. Heeft u haast? Kies dan de reeds geïmpregneerde tuinhuisjes. Deze zijn direct leverbaar en reeds voorzien van een behandeling. Wilt u een blokhut in een kleur verven? Dan raden we de grondverf spuitlaag aan.

Blokhut bouwen tips

Hoe u een blokhut vakkundig kunt opbouwen is het eenvoudigst om te laten zien in een video. Bekijk ons filmpje over een blokhut bouwen vol handige tips voor het professioneel plaatsen van een prefab tuinhuis.

Zelf een (eigen) maatwerk blokhut of tuinhuis bouwen

Meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een blokhut

Lees ook ons blog artikel met de 15 meest gemaakte fouten bij het opbouwen van een tuinhuisje.

Vragen en/of opmerkingen

Indien u vragen en/of opmerkingen heeft neem dan gerust contact op. Wij staan u graag bij met advies of een materialenlijst voor het bouwen van uw houten blokhut op maat of voor tips over onze prefab tuinhuizen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!