Filters:

  • Te bezichtigen in
  • Houtsoort / Materiaal
  • Breedte
  • Diepte
  • Hoogte
  • Merk

Tuinprieel

Een houten prieel is een overkapping met een piramidevormige dak. Doorgaans staat een houten prieel achter in de tuin. Wilt u zelf een houten prieel maken van lariks douglas of Geïmpregneerd hout? Lees in ons stappenplan handige doe het zelf tips voor het bouwen van een houten tuinprieel met puntdak. 

Stap 1 - grootte bepalen

Hoe groot wordt uw prieel? Wilt u uw loungeset kwijt onder uw tuinprieel of moet er een eettafel met stoelen in passen? Wij adviseren minimaal 3,5 bij 4 meter aan te houden. Vul de ondergrond met 15 cm zand.

Stap 2 - betonpoeren plaatsen

In dit voorbeeld maken we een houten prieel van lariks douglas. Daarvoor is het noodzaak uw lariks douglas staanders vrij van de grond te monteren. Dit kan met onze zogenaamde betonpoeren. Graaf gaten van circa 40 cm diep, plaats op de bodem een stoeptegel van 30x30 cm. Vul de rest aan met snelcement. 

Stap 3 - Staanders monteren

Zet de staanders op het RVS plaatje die bij de betonpoer hoort. Wij kiezen voor 12x12 cm dikte lariks douglas palen. Alvorens de palen te monteren eerst de palen inkepen. Dit kan zelfs eenvoudig met een handzaag. Zaag de staanders bovenaan 5 cm diep in en 15 cm hoog. Herhaal dit voor de zijkant van de hoekpalen. Hier vallen straks de draagbalken van 5x15 cm mooi in. 

Stap 4 - Draagbalken monteren

Zoals in stap 3 is aangegeven is het het mooiste om uw palen in te kepen en hier de 5x15 cm balken in te leggen. Inkepen is echter geen must. Maak de balken met 8 cm lengte flenskopschroeven of houtdraadbouten de balken vast aan de palen. Wel even voorboren met max 5 cm boor. Vergeet niet van 5x15 cm balken op alle hoeken schuine schoren te maken (langste zijde 50 cm) onder een hoek van 45 graden. Schuine schoren zorgen voor stevigheid in uw prieel.

Stap 5 - Piramidedak maken

Met 5x10 cm balken zaagt u balken op een hoek van 30 - 35 graden afhankelijk wat u mooi vindt. Ook hier bij voorkeur iets inkepen aan de onderkant van de balken en in de nok de balk schuin afzagen dat de 4 balken vanauit de hoeken teven elkaar aan vallen. Maak in het midden ook balken van dezelfde hoek. Het is fraai uw balken iets te laten oversteken aan de onderkant, zo blijven uw palen en draagbalken nagenoeg droog. Met flenskopschroeven of houtdraadbouten 8 cm schroeft u uw schuine dragers bovenin uw dak vast aan een horizontale ligger van circa 60 cm lengte (afhankelijk van welke hoek u kiest). Wel even voorboren is ons advies om splijten te voorkomen.

Stap 6 - Dak bekleden

Maak met lariks douglas mes en groef dakbeschot betimmert u nu uw dakbalken. In dit voorbeeld maken we van Red Cedar pannen een fraai dak van red cedar hout. Dit maakt uw houten prieel echt af en staat veel mooier en gaat veel langer mee dan dakleer. Bovendien zijn cedar pannen licht van gewicht en daarom geschikt voor deze constructie met een overspanning van 4 meter. Bij zwaardere dakconstructies is een tussenstaander een must. Omdat een piramidedak veel schuine stukken heeft, zijn cedar pannen ideaal, deze zijn eenvoudig in te korten. Met cedar shingles (recht en beverstaart) is het ook goed mogelijk uw dak hiermee te beplakken. Cedar pannen hebben echter een veel luxere uitstraling.

Maak met 2x20 mm planken zogenaamde boeidelen rondom uw prieel, net onder uw dakranden. 

Stap 7 - De vloer leggen

Kies voor een vloer van 28 mm dikte lariks vlonderplanken of bijvoorbeeld abbey stones stenen of betonnen tegels van 50x50 cm. Ook fraai met hardhouten terrasplanken vanaf 21 mm dikte. 

 

Youtube Gadero Hout TV Abonneer voor Doe het Zelf klus videos ook op ons Youtube kanaal.

Gadero.be 03 - 808.1789 We zijn vandaag bereikbaar tot 17:00

Hoe meer u bestelt, hoe lager de bezorgkosten. Hoe meer u bestelt, hoe lager de bezorgkosten.

Bezorging in heel Benelux Op vaste dagen per postcode