Logo Gadero
service

Tuinprieel

Een prieel is een open en gezellig tuinpaviljoen met piramidedak dat meestal centraal of achter in de tuin wordt geplaatst. Per prieel bouwpakket kunt u kiezen uit diverse extra opties qua dakbedekking, betonpoer, terrasvloer enzovoorts. Bekijk hieronder alle informatie over prieëlen en veelgestelde vragen.

Uw tuinprieel besteld u gemakkelijk bij Gadero!

Wij hebben een groeiend assortiment priëlen van hout. Alle paviljoenen leveren wij met heldere tekening en bevestigingsmaterialen. Alle tuinprieel modellen kunt u eenvoudig online bestellen en worden binnen 10 werkdagen bij u thuis geleverd inclusief heldere bouwtekening. Per tuinprieel wordt aangegeven wat meegeleverd wordt en wat extra opties zijn. Denk aan dakbedekking zoals shingles, epdm, dakleer en extra's als dakgoten, betonpoeren en dichte wanden. Maak van onze vlondertegels of vlonderplanken ook een mooie houten vlonder onder uw prieel. Met een eettafel of loungeset maakt u uw relaxplek helemaal compleet.

Prieel

Tuinprieel van Lariks Douglas of Geïmpregneerd vuren/grenen

U wilt een gezellig, overdekt houten zitje maken achter in uw tuin? Kies voor een rechthoekig of zeskantig prieel met de warme houtkleuren van Lariks Douglas hout of groen Geïmpregneerde hout. Bij Lariks Douglas tuinpriëlen adviseren we deze te behandelen met onze Maxrelease transparante beits en de staanders op betonpoeren boven het zogenaamde maaiveld te monteren. Geïmpregneerd hout kunt u ook in de grond plaatsen. 

Een houten prieel heeft een gezellige uitstraling dankzij de puntvormige dak. Een tuinpaviljoen staat mooi achter in uw tuin. Bovendien biedt een prieel bescherming tegen de zon. Bekijk op deze pagina kant en klare prieel pakketten. Wilt u een maatwerk prieel bouwen? Bekijk dan ons assortiment lariks douglas hout of Geïmpregneerde balken.

Wilt u toch liever een terrasoverkapping met plat dak? Bekijk dan de pagina houten overkappingen

Welk prieel past bij u?

Bent u een romantisch type of is uw tuin een romantische en rustige oase in uw dagelijkse drukte? Dan past een prieel met bewerkte wanden helemaal bij u. Dit romantische prieel is een echte blikvanger en versterkt de romantische uitstraling van uw tuin!

Prieel kos tuindeco

Wilt u liever een prieel dat past bij de rechte lijnen in uw tuin? Dan is een modern prieel de juiste aanvulling op uw tuin. Kiest u voor een modern prieel met plat dak, dan zal de belijning in uw tuin extra benadrukt worden.

Prieel

Bij Gadero Houtbouw vindt u voor beide mogelijkheden een uitgebreide keuze aan priëlen. Er zijn verschillende modellen en afmetingen te verkrijgen. Met een houten prieel realiseert u een extra kamer in uw tuin.

Wat is het verschil tussen een paviljoen en prieel?

Meestal worden de begrippen paviljoen en prieel door elkaar gebruikt voor beide modellen. Tegenwoordig is het verschil niet echt meer bekend. Maar wat onderscheidt deze beide losse overkappingen dan van elkaar?

Een paviljoen is een bijgebouw zonder wanden, dat los in de tuin wordt geplaatst. Deze bestaat uit stevige palen met een plat dak of zadeldak. Een vierkante of rechthoekige overkapping voor ontspanning en vele uren vermaak.

Een prieel is ook een bijgebouw dat los in de tuin wordt geplaatst. Echter heeft een prieel in tegenstelling tot een paviljoen wel zijwanden, het is meer een half open huisje. Een prieel heeft daarom een knussere uitstraling en geeft een meer geborgen gevoel. Een prieel kan bovendien meer dan 4 hoeken hebben, waardoor een speelsere uitstraling ontstaat. De ouderwetse theehuisjes met 5 hoeken en 3 gesloten wanden worden vaak als eerste geassocieerd met een prieel.

Waarvoor gebruikt u een prieel hout?

Een prieel is een kleine oase van rust in uw tuin en wordt veelal enkel gebruikt als beschutting voor een kleine zithoek. Een kleine zithoek die een blijvend vakantiegevoel geeft in uw eigen tuin. Een prieel geeft u de ruimte om kleine, intieme feestjes te geven en te ontspannen in het weekend. Voor opslag wordt meestal een andere oplossing gekozen.

Een solide prieel komt op de vaste plek in de tuin, waar u uw buitenmeubilair kunt laten staan. Het geeft rust niet elke keer het tuinmeubilair weer naar een andere plaats in de tuin te moeten verschuiven om in de schaduw of zon te kunnen zitten. Indien u een elektrische barbecue heeft, kunt u probleemloos een gezellig barbecuefeestje geven. Ook als het weer eens niet meewerkt.

Prieel van hout kopen

Priëlen kunnen uit verschillende materialen bestaan. Een houten prieel is echter het meest gangbaar en vindt u ruimschoots in de online shop van Gadero.

Prieel van hardhout

Een prieel van hardhout bestaat uit de houtsoort lariks-douglas. Dit hout heeft een hoge duurzaamheid zonder dat u het hoeft te behandelen. Uiteraard staat het u vrij het prieel in de door u gewenste kleur te schilderen, maar de kleurschakeringen van lariks-douglas zijn dusdanig mooi, dat de meeste mensen alleen al hiervoor een prieel in deze houtsoort aanschaffen.

Prieel uit onbehandeld vurenhout

Een prieel uit onbehandeld vurenhout is een goede keuze, wanneer u vooraf al weet het prieel te willen schilderen. De kwaliteit van de verf bepaalt om de hoeveel jaren u uw prieel opnieuw schilderen moet. Gadero heeft zeer goede ervaringen met Perkoleum van Koopmans Verf. Perkoleum is een éénpotssysteem en verkrijgbaar in transparante en dekkende beits in een breed scala aan kleuren in onze online shop.

Prieel van geïmpregeneerd grenen

Ook een prieel van geïmpregneerd grenen dient behandeld te worden met bij voorkeur Perkoleum om zeker te zijn van een lange levensduur. Impregneren beschermt tegen schimmel, beestjes en andere houtaantastende processen, maar heeft geen vochtregulerende werking en zorgt niet voor een wind- en waterdichte afsluiting. Daarom is een verf of beits noodzakelijk.

Hoe bouw ik een prieeltje op?

Om beschut te zijn tegen zon en regen, moet het prieel eerst worden opgebouwd. Daarvoor is het verstandig de staanders stevig in de grond te verankeren. U kunt bevestigingsplaten / paalhouders monteren op een betonnen ondergrond, de staanders afzonderlijk in beton storten of in lange paalhouders zetten. De meest solide oplossing is de paalhouders in de grond te zetten, deze met beton vast te zetten (eventueel kunt u een hele betonnen vloer voor het prieel realiseren) en daarin de staanders te plaatsen. De staanders komen dan niet in aanraking met de grond.

Bekijk ook onze handige klustips met stappenplan prieel opbouwen.

Welke dakbedekking hoort bij het prieel?

Afhankelijk van het dakmodel kunt u kiezen voor verschillende soorten dakbedekkingen.

Heeft u gekozen voor een prieel met plat dak? Dan adviseert Gadero deze te bekleden met EPDM-folie. Dit is in aanschaf duurder dan dakleer, maar hoeft nooit meer te vervangen te worden gedurende de gehele levensduur van uw overkapping. EPDM-folie heeft bij normaal gebruik namelijk een levensduur van 50 jaar. Ook een goede mogelijkheid is Easyroofing, dit is zijn zelfplakkende aluminium dakfolie stroken. 

Wanneer de keuze op een prieel met een ander dakmodel is gevallen, kunt u kiezen voor dakshingles in de kleuren zwart, rood, groen en bruin. Dakshingles zijn in de soorten recht en beverstaart te krijgen. Voor enkele luxe paviljoens is er bovendien de keuze uit dakpanprofielplaten van verzinkt metaal in de kleuren zwart, mat zwart, antraciet en terracotta.

Wat is de beste plaats voor een prieel tuin?

Deze vraag kan eigenlijk alleen door uzelf worden beantwoord. Elke tuin is namelijk anders ingedeeld en elke gebruiker heeft zijn eigen gewoonten en behoeften, waardoor iedere tuin anders vormgegeven is. Als tip kunnen wij u wel geven: kijkt u eens waar u het liefst uw tuinzitje wilt hebben. Of misschien staat deze hier al? Dat is dan de beste plek om uw overkapping te plaatsen. Wanneer u heeft besloten waar uw overkapping moet komen, kunt u kijken welke afmeting daar het best tot zijn recht komt. U kunt dan in de online shop van Gadero kijken welke mogelijkheden er voor u zijn! Wanneer u twijfelt en advies wenst, kunt u eenvoudig contact met ons opnemen per telefoon of via de e-mail.

Prieel kopen als bouwpakket

In de online shop van Gadero staan priëlen die als bouwpakket aangeleverd worden inclusief bevestigingsmaterialen. U krijgt een gedetailleerde montage handleiding erbij, zodat u eenvoudig stap voor stap uw eigen prieel kunt opbouwen.