Logo Gadero
inspiratieservice

Onderhoud, beitsen, oliën en verven

Hout is een natuurproduct en als onbehandeld hout niet behandeld wordt dan zal het gaan vergrijzen. Het behandelen van onbehandeld hout zorgt naast een vertraging t.a.v. het vergrijzingsproces ook voor extra bescherming. Hiermee verlengt u over het algemeen de levensduur van hout.

Voor onbehandelde naaldhoutsoorten waaronder Lariks Douglas en Vuren geldt dat deze goed te behandelen zijn met een beits. Om de kleur, structuur en houtnerf zichtbaar te laten worden deze houtsoorten vaak behandeld met een transparante beits. Onze beitsen zijn zeer geschikt voor Lariks, Vuren en Grenen hout en beton. Daarnaast kunt u dit product na 1 maand al toepassen.

Geïmpregneerde houtsoorten bieden al bescherming tegen houtrot en schimmel. Het beitsen van geïmpregneerd hout is daarom geen must. Verven in elke gewenste kleur is altijd mogelijk. Recent geïmpregneerd hout raden we aan enkele maanden droog te laten waaien (ventileren) zodat het hout minder vettig en vochtig is, voordat u gaat verven.

Hardhout olie vertraagt hardhoutproducten tegen verkleuring door UV straling en beschermt tegen aanhechten van vuil en alg. Ook voor hardhout geldt dat u dit eerst enkele (bij voorkeur zomer) maanden in de buitenlucht moet laten uitzweten voordat u gaat oliën. Wij adviseren alleen bij droog weer tussen de 14 en 21 graden te verven of te oliën. Als u Bankirai hardhout terrasplanken gaat oliën, dan kunt u een blokkwast of doek gebruiken. Wij adviseren om Keruing hardhout niet te oliën. Deze planken willen vaak nog uitzetstoffen kwijt.

Azobe en Western Red Cedar zijn voorbeelden van onbehandelde houtsoorten die zonder enige bescherming buiten prima gebruikt kunnen worden.