Zelf een houten vlonder maken? Deze klustip/handleiding zorgt er voor dat het voor iedereen mogelijk is om een vlonderterras aan te leggen! Wij geven advies over de plaatsing en tips voor het berekenen van het aantal vlonderplanken, palen, liggers, schroeven en slotbouten. Zo kunt u straks pronken met uw eigen gemaakte terras!
Benodigdheden:
Vlonder planken
Waterpas
Handschoenen
Houtzaag
Uitzettouw + potlood
Paalhamer
Rolmaat
Grondboor
Goed begonnen is half gewonnen. Bereid u daarom goed voor. Een doordacht tuinontwerp is de basis voor een perfecte positie en de juiste afmetingen van het terras. Bij een goede voorbereiding hoort ook een goede planning. Wij raden aan om met 2 personen de zaak aan te pakken. Zorg er ook voor dat u (vrijwel) meteen aan het werk kan gaan eens uw bestelling met terrashout is aangekomen. Regen, zon, weer en wind kunnen het hout krom doen trekken en dat ziet u natuurlijk liever niet gebeuren.
Graaf indien nodig onder uw toekomstige terras circa 20 centimeter grond af. De eerste 10 centimeter bedekt u met wit zand. Bij zeer harde grondsoorten en in vochtige gebieden is het raadzaam om drainage onder het terras te leggen.
Ondergrond van zand
Na het uitlijnen en uitzetten kunt u beginnen met gaten te maken voor de piketpalen van 6 x 6 cm met de grondboor van 7 cm. Plaats de palen (bij voorkeur in hardhout) ongeveer 90 tot 100 centimeter diep in de grond. Zo voorkomt u bij strenge vorst dat de palen omhoog komen. Plaats de palen in een rij maximaal 50 centimeter uit elkaar en de draagbalken onderling 40 centimeter uit elkaar. Bij een terras met planken van 18 of 19 mm dikte of composiet mogen de draagbalken maximaal 30 cm uit elkaar te staan. U hebt jarenlang plezier van een (hard)houten fundering, zet daarom de draagbalken zeker ver genoeg uiteen! Wilt u wat geld besparen, doe dat dan door te kiezen voor een dunnere plank in hardhout, bijvoorbeeld eentje van 21 mm of 25 mm in plaats van 28 mm. Hou bij het positioneren van de palen rekening met het feit dat de draagbalken met m8-slotbouten LANGS de paalrijen worden gemonteerd en niet OP de paalkoppen (zie stap 5). Dat scheelt u een hoop werk.
Palen plaatsen
Is uw terras breder dan onze maximale planklengte van ruim 5 meter? Hou dan bij het bepalen van de positie van de draagbalken (en dus de palen) rekening met het verspringen van de planknaden.
De worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid kan groeien tussen uw terrasplanken. Snij met een breekmes altijd een kruisje op de paalkoppen. Zorg dat de gronddoek circa 10 centimeter onder de draagbalken komt, zodat uw terras goed kan ventileren.
Worteldoek leggen
Nu kunt u de draagbalken (ook wel dwarsbalken genoemd) monteren aan de vierkante grondpalen. Monteer ze nooit op de palen maar aan de zijkant ervan. Dat geeft meer stevigheid dan een bevestiging in het kopse hout.
Met de dopsleutel of dopbit kunt u de moer aandraaien.
Slotbout monteren
Het mooiste werk kan nu starten: het monteren en vastschroeven van de terrasplanken op de draagbalken. Leg de eerste plank minstens 1,5 cm vanaf de muur af. Zo heeft uw houten terras genoeg ruimte om te kunnen 'werken'. Hardhouten planken moet u altijd voorboren. Dat mag u niet doen bij geïmpregneerde planken en draagbalken: de schroef heeft dan nog te weinig grip op het (zachtere) hout). Op plaatsen waar het terras minder snel droog kan waaien, raden wij aan om minstens 3 schroeven per 'kruising' op de onderligger te gebruiken. Zorg ervoor dat de schroeven niet te diep worden gedraaid, anders bestaat de kans dat de schroefkop afbreekt. Dat kan op termijn loszittende planken veroorzaken. Schroef onze Torx 5 x 50 mm-terrasschroeven altijd in één beweging vast. Gebruik eventueel bruine zeep op de schroeven om ze soepeler vast te draaien.
Let op: u moet hardhouten terrasplanken altijd voorboren met metaalspiraal van 3,5 mm of hardhoutboor (en dus NIET met een boordikte van 3 en 4 mm, want zo verliest u stevigheid). Schroef ze vast met Torx-schroeven van 5 x 50 mm (bij ons te koop). Draagbalken van naaldhout mag u nooit voorboren, hardhouten balken wel met dezelfde 3,5 mm-boor.
Terrasplanken monteren
Wilt u een terras breder dan 5 meter (onze maximale planklengte) maken? Dan is het het mooiste om de naden te laten verspringen. Zorg er altijd voor dat de wind onder het terras door kan waaien (vrije bodemruimte). Anders zal het terrasdek niet (snel) droog kunnen worden na een periode van regen. Dat kan extreme werking veroorzaken of er zelfs voor zorgen dat de planken loskomen.
Naden altijd mooi laten verspringen
Heb je hardhouten vlonderplanken? Dan moet je de vlonderschroeven voorboren. Heb je geïmpregneerde vlonderplanken? Dan kun je deze beter niet voor boren. Anders hebben de schroeven minder grip op het (zachtere hout) in de 2e groef gerekend van de zijkant van de plank. Ons advies is om 3 schroeven te gebruiken op plaatsen waar de vlonder minder snel droog kan waaien. Plaats deze per 'kruising' op de onderligger. Draai de schroeven niet te diep! Maar zorg wel dat je planken vast zijn. Dan is er een kans dat de schroefkop afbreekt wat kan zorgen voor loszittende planken. Schroef de Torx 5x50 mm vlonderschroeven in 1 beweging vast.
Let op! Boor je hardhouten vlonderplanken en (hardhouten) balken of gewone dwarsbalken voor met een 3.5 mm metaalspiraal of hardhoutboor (kies niet voor 3 of 4 mm, zo verlies je stevigheid) en schroef deze vast met 5x50 mm Torx schroeven.
Berekening maken: Deel het aantal strekkende meters benodigde vlonderplanken (7 stuks bij planken van 14.5 cm per meter breedte) door 0.40 en doe dit vervolgens x 2 (voor 2 schroeven om de 40 cm per plank). Bij een vlonder van 5.20 x 4 meter heeft u dus 5.20 x 4 x 7 / 0.4 x 2 = 728 schroeven nodig.
Tot slot veegt u nog even de splinters van het terras. Nu bent u klaar en kunt u uw tuinmeubelen op uw terras zetten. Voorkom kleurverschil door uw terrasmeubelen regelmatig te verplaatsen en/of in de winter op te bergen.
Het terras vegen
Zaag eventuele te lange liggers en planken nu pas af. De zijkanten van het terras kunt u afwerken met staande plank of een speciale kantplank.
Draagbalk afzagen
Uw terras heeft op zich geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd kleurt uw terras potloodgrijs. U kunt vergrijzing tegengaan door na enkele weken 'uitzweten' van de planken bangkirai-olie te smeren met een blokborstel. Herhaal dat 2 keer per jaar om de houtkleur vast te houden.
Wij raden u wel aan om uw terras vrij van algen, vuil en water (sneeuw en ijs) te houden, zodat u minder kans hebt om uit te glijden. Met een stevige bezem of borstel de groeven proper houden, zorgt voor een betere antislipwerking.
Wist u dat ... vlakgeschaafde terrasplanken gemakkelijker proper te houden (en dus minder glad) zijn en daardoor almaar populairder worden? Zie vlakgeschaafde terrasplanken.