Logo Gadero
inspiratieservice

Materialen

Duurzaamheid en natuurlijke schoonheid komen perfect samen bij bamboe vlonderplanken. Bamboe vlonderplanken hebben veel verschillende voordelen. In vergelijking met bijvoorbeeld echte houten vlonderplanken bieden planken van bamboe van nature een zeer hoge weerstand tegen vuil, vocht en rot. Ook is bamboe ecologisch gezien een verantwoordelijke keuze omdat bamboe relatief snel groeit, CO2 neutraal is en hernieuwbaar is.

Dit zijn voordelen die je ook vindt bij composiet vlonderplanken. Het voordeel van bamboe ten opzichte van composiet is echter dat bamboe er veel natuurlijker uit ziet en daarom een veel warmere uitstraling heeft dan composiet vlonderplanken.  

Als milieuvriendelijkheid, schoonheid, kwaliteit en duurzaamheid belangrijk is voor je, zijn bamboe vlonderplanken perfect voor jouw vlonder of terras.

Installatie

De fundering is bij een vlonder van bamboe vlonderplanken niet heel anders dan bij composiet of echt hout. Zorg er in ieder geval voor dat je onderbalken stevig gelegd zijn voor een stabiele ondergrond van je vlonder. Houd idealiter maximaal 35-40 centimeter ruimte tussen de onderbalken. 

Als je de planken legt op de onderbalken, zorg er dan voor dat de naad tussen de bamboe vlonderplanken altijd neerkomt op een onderbalk. Dit zorgt voor extra stevigheid. Leg bij naden eventueel de onderbalken iets dichter bij elkaar.

Clipsysteem

Bevestig de planken aan de onderbalken met zogeheten starters clips. Zorg dat elke plank een clip heeft, dus bij naden gebruik je twee clips.

Leg de tussenclips op de onderbalken tegen de vlonderplanken aan en schroef de clip eerst voorzichtig een beetje vast; nog niet helemaal! Leg vervolgens de aangrenzende vlonderplank op de plaats en schroef de clip helemaal vast. Ga op deze manier verder met het leggen van alle planken op je vlonder. Onze tip is om de naden te laten verspringen. Op deze manier krijg je een optisch groter terras.

Onderhoud

Onderhoud je bamboe vlonderplanken door regelmatig met onze speciale bezem voor bamboe en eventueel een mild schoonmaakmiddel je vlonder schoon te vegen. Veeg met de silicium carbid bezem je bamboe vlonder schoon van overtollig water en vuil. Ook kun je elk jaar even een beschermende laag, speciaal voor bamboe, aanbrengen op je vlonder. Hiermee gaat je bamboe vlonder nóg langer mee.

Wil je meer weten over de installatie van bamboe vlonderplanken en wil je alles weten over de speciale clips waarmee je je bamboe vlonder kunt bevestigen? Bekijk dan Gadero TV aflevering 127. Hierin laat Henk Jan je alles zien over het plaatsen van bamboe vlonderplanken.

Kleur en afwerking

Bamboe vlonderplanken hebben over het algemeen een warme bruine kleur die een prachtige vergrijzing kent.

Variërend van natuurlijke tot gekleurde opties, er zijn heel veel verschillende opties met betrekking tot afwerking bij vlonderplanken. Daarom zijn ze perfect voor iedere tuin. De keuze is reuze. De natuurlijke afwerking van bamboe creëert een warme, fijne sfeer in je tuin. 

Er zijn ook tinten voor iets meer gedurfde keuzes bij bamboe vlonderplanken. Ook kun je bamboe planken behandelen met olie om een bepaald effect in je tuin op te wekken. Wij raden aan om specifieke buitenolie te gebruiken die idealiter geschikt is voor bamboe. Breng de olie gelijkmatig aan met bijvoorbeeld een kwast of een roller en laat het vervolgens goed intrekken volgens de instructies op de verpakking van de olie. Olie kan een nieuwe uitstraling geven aan je tuin omdat het de kleur van je bamboe vlonderplanken een nieuw leven in kan blazen. Bovendien biedt olie ook extra bescherming tegen weersomstandigheden.

Toepassingen

Terras

Voor het terras biedt bamboe veelzijdige mogelijkheden. Combineer je vlonderplanken van bamboe met groene planten voor een extra warm en natuurlijk karakter in je tuin. Hierdoor ontstaat een oase van rust en kun je in het voorjaar en de zomer eindeloos relaxen in een fijne tuin. Voor een speelse, eigentijdse look kun je overwegen om je bamboe vlonderplanken te leggen in een diagonaal of visgraatpatroon.

Balkon

Op het balkon kunnen bamboe vlonderplanken een knusse en uitnodigende ruimte creëren. Op een balkon raden wij een minimalistisch ontwerp met een recht legverband aan.

Zwembad

Bamboe vlonderplanken zijn zeer populair rondom het zwembad. Dit komt vooral door de praktische kwaliteiten van bamboe. De natuurlijke grip op de bamboe vlonderplanken maakt ze slipbestendig. Dit in combinatie met de zomerse, warme uitstraling van bamboe, maakt ze ideaal voor naast een zwembad. Met bamboe vlonderplanken kun je zorgeloos ontspannen bij je zwembad.

Duurzaamheid

Bamboe vlonderplanken zijn milieuvriendelijk en daarom alleen al een zeer geschikte keuze voor je tuin. Bamboe groeit snel, is CO2 neutraal en is hernieuwbaar. Een vlonder van bamboe vlonderplanken is dus een zeer duurzame keuze. De impact op het milieu, in vergelijking met  bijvoorbeeld echt hout, is minimaal.

Daarnaast bieden bamboe vlonderplanken een uitstekende levensduur. Wanneer je je bamboe vlonderplanken op de juiste manier onderhoudt en installeert, kunnen bamboe vlonderplanken wel 15-25 jaar mee. Sommige bamboe vlonderplanken gaan zelfs 25+ jaar mee!

Bamboe terrasplanken inspiratie