Logo Gadero
service
Blog

Wanneer heeft u een vergunning voor een blokhut of tuinhuis nodig?

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst05/06/2020

Wees gerust, voor de meeste blokhutten en tuinhuizen heeft u geen vergunning nodig! De regelgeving is hiervoor de afgelopen jaren wat versoepeld, waardoor een vergunning nog zelden nodig is. Heeft u een blokhut op het oog en twijfelt u of u een vergunning nodig heeft?

Lees dan snel verder! In de onderstaande blog leggen wij uit onder welke omstandigheden u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van uw tuinhuis.

blokhut paiva zwart geverfd

Vergunning tuinhuis

Zoals eerder gezegd heeft u voor veel tuinhuizen helemaal geen vergunning nodig. Grofweg zijn er 3 zaken die gelijk al bepalen of u een vergunning aan moet vragen. Is uw gedroomde blokhut lager dan 3 meter, neemt deze minder dan 30 m2 in beslag en gaat u hier niet in wonen? Dan hoeft u in principe geen vergunning aan te vragen. Dit zal het geval zijn bij de meeste blokhutten.

blokhut bertil

U hoeft ook geen vergunning aan te vragen als u aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

 • U bouwt het tuinhuis bij een bestaande woning

 • U bouwt op de grond (dus niet als een etage op een bestaand gebouw)

 • Het tuinhuis is één laag en heeft geen verdiepingen

 • U bouwt het tuinhuis voor privégebruik en niet voor een commercieel doeleind

 • Als uw tuinhuis op het achtererf komt te staan dient u minimaal 1 meter afstand tot de openbare weg of groen aan te houden

 • Als u naast uw huis bouwt dient de afstand minimaal 1 meter tot het voorerf te zijn

 • Als uw tuinhuis een vloeroppervlakte van meer dan 10 m2 heeft, dient u minimaal 1 meter afstand te houden van het erf van uw buren.

 • De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan 3 meter zijn

 • Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn

 • In totaal mag u niet meer dan 30 m2 aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein bouwen

 • U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning 

Twijfelt u nog of u aan deze voorwaarden voldoet? Doe dan altijd even een vergunningcheck bij uw gemeente. Als u geen vergunning hoeft aan te vragen is het ook niet nodig om de bouw van blokhut te melden bij de gemeente. Meldplicht is namelijk komen te vervallen.

blokhut gustav

Wat zijn de regels voor een blokhut op een volkstuin?

De regels voor een blokhut in een volkstuin verschillen per tuin, maar komen over het algemeen overeen met de bovenstaande regels. In veel gevallen mag het tuinhuis niet meer dan 30 m2 beslaan en niet hoger dan 3 meter zijn. Ook mag u er vaak niet permanent in wonen of overnachten. In veel gemeentes is het beheer van volkstuinen uitbesteed aan verenigingen. Het is daarom raadzaam om hiervoor het bestuur van de volkstuin te raadplegen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat u wel in uw blokhut mag slapen, als deze op een volkstuin staat. Dit verschilt echter ook per volkstuin en per gemeente. Zoekt u dus specifiek een blokhut voor een volkstuin, dan is het aan te raden eerst de regels van de vereniging te bekijken voordat u tot aankoop overgaat.   Zelf een blokhut plaatsen? Bij Gadero vindt u veel blokhutten die u vrijwel allemaal zonder vergunning kunt plaatsen. Bekijk ook onze meest verkochte tuinhuizen en alle blokhutten van het populaire Duitse A-merk Karibu.