Logo Gadero
inspiratieservice

OSB plaat

Bekijk op deze pagina het grootste assortiment OSB platen of bezoek één onze showrooms. OSB is verkrijgbaar in alle soorten en maten en is geschikt voor meerdere toepassingen, waaronder: vloeren, ondervloeren, wandbekleding en andere dragende constructies.

Wat is OSB?

OSB staat voor "oriented strand board" en is een plaatmateriaal dat langzamerhand populairder wordt dan multiplex. Een OSB plaat wordt veel ingezet voor constructieve doeleinden, maar ook in de interieur- en meubelbouw zien we de OSB plaat steeds vaker terug. Een OSB plaat bestaat uit samen geperste houtsnippers en houtvlokken. De houtsnippers van de buitenlagen zijn evenwijdig aan de plaatlengte gericht. Die van de binnenlaag zijn ofwel willekeurig gestrooid ofwel dwars op de lengterichting van de plaat gericht.

De verschillende soorten OSB

OSB wordt onderverdeeld in een verschillende klassen:

  • OSB 1: Is geschikt voor niet-constructieve doeleinden (droge ruimtes) doorgaans wordt het gebruikt voor meubelen of interieurbouw.

  • OSB 2: Is geschikt voor dragende toepassingen in een droog klimaat. Doorgaans wordt het gebruikt voor vloeren, scheidingswanden en de binnenkant van dakconstructies.

  • OSB 3: Is geschikt voor dragende toepassingen in een vochtig klimaat. Doorgaans wordt het gebruikt voor vloeren, keukens en dakconstructies.

  • OSB 4: Is ook geschikt voor dragende toepassingen in vochtige omstandigheden. Doorgaans wordt dit gebruikt voor toepassingen waar er nog hogere eisen gelden dan OSB klasse 3. Denk hierbij aan aan plaatmateriaal wat tijdens de bouw lang aan vocht wordt blootgesteld.

Wat zijn de afmetingen van OSB platen?

De standaard afmeting van een OSB plaat is 244 x 122 cm. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De belangrijkste keuze is de dikte van de platen, dit bepaald namelijk voor welke toepassingen je de OSB plaat kan gebruiken. Heeft u vragen over de diktes van OSB platen en waar deze voor gebruikt kunnen worden? Neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen u graag op weg!

Is een OSB plaat waterbestendig?

Omdat een OSB plaat watervast verlijmd is, is deze redelijke watervast. Toch raden we u aan om de OSB plaat niet lang aan de regen en wind bloot te stellen. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit van de platen. Bij gebruik op daken raden wij u aan om de platen te beschermen met folie.

De voordelen van een OSB plaat

OSB platen zijn veel milieu vriendelijker in productie dan multiplex of mdf platen. De productie van een multiplex plaat neemt namelijk tweemaal zoveel energie als dat van een OSB plaat.

De nadelen van een OSB plaat

OSB platen zijn niet watervast, waardoor langdurige blootstelling aan regen en wind invloed kan hebben op de kwaliteit van de platen.

OSB plaat kopen bij Gadero

Wilt u de beste prijs betalen voor uw OSB platen? Bestel gemakkelijk uw OSB platen online bij Gadero. Natuurlijk kunt u bij Gadero de OSB platen gemakkelijk afhalen in één van onze showrooms of laten bezorgen!