Logo Gadero
inspiratieservice

Red cedar gevelbekleding

Je wilt houten gevelbekleding plaatsen van hoge kwaliteit? Gebruik dan (Western) Red Cedar (ook wel Red Ceder of WRC) genoemd. Deze naaldhoutsoort heeft een fraaie houtstructuur, is duurzaam en is licht in gewicht. Dit maakt deze houtsoort geliefd om te gebruiken als gevelbekleding. Je vindt hier ons complete assortiment Red Cedar gevelbekleding. Wil je meer weten over deze houtsoort of de montage hiervan? Bekijk dan onze Youtube video’s waarin we hier meer over uitleggen.

Eigenschappen

Western Red Cedar is een naaldhoutsoort uit Noord-Amerika. Red Cedar kent een fraaie kleurvariatie. Van licht geelbruin, via rozebruin en zalmkleurig naar chocoladebruin. Het hout kenmerkt zich van andere soorten doordat het geen hars bevat. Red Cedar is van nature erg duurzaam. Insecten houden niet van Red Cedar. Red Cedar heeft hierdoor weinig onderhoud nodig. Jaarlijks reinigen met water en een borstel is voldoende. Een belangrijk kenmerk van Red Cedar is dat het niet snel krimpt of uitzet bij temperatuurswisselingen. Het is hierdoor goed bestand tegen vochtopname (wat gunstig is voor gevelbekleding). 

Bij Gadero is Red Cedar verkrijgbaar in twee soorten:

  • Select tight knotty (STK) met (grote) noesten

  • Clear and better (foutvrij)

Clear and Better heeft een zeer luxe uitstraling. Dit komt door het vrijwel noestvrije uiterlijk waar de planken speciaal voor worden geselecteerd.

Select tight knotty (of second grow) is een goedkopere variant die wel noesten heeft. Ook heeft het iets meer vlamvorming dan Select tight knotty. Deze heeft meer rechte lijnen. Select tight knotty heeft een meer rustiek uiterlijk, maar doet zich niet onder qua kwaliteit. 

Voordelen

Met duurzaamheidsklasse 2 is Red Cedar hout erg duurzaam. Als het correct wordt gemonteerd, gaat het zo’n 20 tot 25 jaar mee. Het is niet nodig om het hout te behandelen. Red cedar heeft een prachtige natuurlijke uitstraling en kent een mooie vergrijzing. Soms wordt het hout wel behandeld om vergrijzing tegen te gaan. Omdat Red Cedar licht van gewicht is, is het zeer geschikt om aan een gevel bevestigd te worden en kan het snel geplaatst worden. Ook kent cederhout niet veel werking. Het zal nauwelijks krimpen of uitzetten. Red cedar heeft een dichte structuur en is hierdoor zeer isolerend. Het dempt geluiden en beschermt goed tegen warmte en kou.

Toepassingen

Red Cedar is populair bij het gebruik van gevelbekleding. Ook wordt het veel gebruikt voor dakbeschot in de vorm van shingles. Red Cedar is een zachte en makkelijk te bewerken houtsoort. Hoewel Red Cedar de neiging tot splijten heeft, is het zonder veel moeite te nagelen. Gebruik hiervoor RVS. 

Veelgestelde vragen

Moet ik Red Cedar behandelen?

Red Cedar is onbehandeld erg duurzaam. Het gaat met gemak 20 tot 25 jaar mee. Het is niet noodzakelijk om het hout te behandelen. Dit wordt soms wel gedaan om verkleuring tegen te gaan. Gebruik hiervoor een (transparante) beits of olie met kleurpigment. Let op: de kleur van het hout verandert hierdoor wel een beetje. Kies daarom een kleur die dicht bij de kleur van het hout ligt. 

Wat zijn de eigenschappen van Red Cedar?

Red Cedar staat bekend als een duurzame houtsoort. Het is goed bestand tegen insecten, vocht en schimmels. Mits het goed geplaatst is, kan het met gemak zo’n 20 tot 25 jaar mee gaan. Ook is het licht in gewicht en kent het weinig werking. Red Cedar wordt veel gebruikt voor gevelbekleding en dakbeschot.

Hoe lang blijft Red Cedar goed?

Bij goede montage kan Red Cedar heel lang meegaan. Het heeft duurzaamheidsklasse 2 en kan minstens 20 - 25 jaar mee. Het hout hoeft hiervoor niet behandeld te worden, maar het kan wel. Dit wordt vooral gedaan om vergrijzing tegen te gaan.

Wat zijn alternatieven voor Red Cedar?

Zoek je een vergelijkbare houtsoort als Red Cedar? Kies dan een hardhoutsoort, zoals Padouk of Bankirai. Deze hebben een vergelijkbare duurzaamheid en kunnen ook onbehandeld worden verwerkt. Zoek je een goed alternatief voor hardhout? Overweeg dan om thermowood te gebruiken. Dit zijn houtsoorten die milieuvriendelijk verduurzaamd zijn. De duurzaamheid is vergelijkbaar met hardhout, maar over het algemeen is de prijs een stuk lager.