Logo Gadero
inspiratieservice

Waarom worteldoek

Een anti worteldoek heeft heel veel voordelen voor je tuin. Deze goedkope en slimme toevoeging in je tuin helpt niet alleen ongewenste beplanting zoals onkruid te voorkomen, maar biedt ook een goede bescherming voor de stabiliteit van je bodemstructuur. Hierdoor verminder je het onderhoud in je tuin aanzienlijk.

Worteldoek en drainage

Worteldoek kan de drainage beïnvloeden. De invloed is wel sterk afhankelijk van het type worteldoek dat je gebruikt. Er zijn worteldoeken met microperforaties die water doorlaten. Hier kan geen onkruid doorheen groeien. Maar aan de andere kant betekent dit dus ook dat er worteldoeken zijn die volledig dicht zijn en daarom minder waterdoorlatend. Kies dus het juiste worteldoek om de drainage in je tuin op peil te houden. Leg je worteldoek ook altijd op (wit) zand. Dit om de afwatering nog meer te verbeteren.

Worteldoek plaatsen

  1. Voorbereiding: Verzamel alle benodigde materialen zoals het worteldoek, een nietmachine of grondpennen en eventueel een schaar om het gronddoek op maat te knippen. Wij raden het aan om grondpennen te gebruiken om het worteldoek te bevestigen aan de grond. Indien je grondpennen gebruikt, raden wij aan om om de 40-50 centimeter een nieuwe grondpen gebruikt

  2. Grond voorbereiden: Graaf onder je terras ongeveer 20 centimeter grond af. Wij raden aan om voor drainerende en draagkrachtige kwaliteiten de eerste 10 centimeter te bedekken met wit zand. Zorg ervoor dat de ondergrond waterpas is.

  3. Plaatsen worteldoek: Rol het worteldoek uit over de geëgaliseerde grond en knip het op maat af zodat het doek de gehele grond bedekt. Indien je meerdere doeken moet gebruiken, raden we aan om de losse doeken 15-20 centimeter met elkaar te laten overlappen. Zo voorkom je dat er beplanting tussen de doeken door groeit.

  4. Bevestiging: Bevestig het worteldoek stevig aan de grond met nietjes of grondpennen, waarbij je de overlappingen goed moet vastmaken om te voorkomen dat onkruid doorgroeit. Ga je je vlonder op palen bevestigen? Leg dan eerst het anti worteldoek over de grond en snijd kruisjes in het doek op de plek waar de piketpalen komen te staan. Zorg ervoor dat er geen losse eindjes zitten bij de gaten zodat er geen beplanting doorheen groeit.

  5. Controle: Wanneer je je vlonder hebt afgemaakt, controleer dan periodiek even of het worteldoek nog goed vast zit.

Worteldoek in een plantenbak

Wil je nou een worteldoek in je plantenbak zodat er  geen onkruid tussen je mooie bloemen groeit? Bestel dan een worteldoek per 100 centimeter. Doe dan de diepte van de plantenbak plus de breedte en de hoogte. Doe hier 10-15% bovenop zodat je zeker weet dat je genoeg doek hebt voor deze zijde. Doe vervolgens de uitkomst van de  lange zijde keer de uitkomst van de korte zijde. Dan weet je zeker dat je genoeg worteldoek voor je plantenbak hebt. Vouw vervolgens het doek in de plantenbak en plaats het worteldoek strak tegen de wanden van de binnenkant van de plantenbak aan. Niet het vervolgens simpel vast en voorkom losse eindjes. Wat natuurlijk ook een fijne oplossing is, is om onze moestuinbak met worteldoek te bestellen. Dit is een plantenbak of moestuinbak waar het worteldoek al aan vast is gemaakt.

Grindmatten met worteldoek

Ga je een terras van grind, een grindpad of een parkeerplaats met grind aanleggen en wil je onkruidgroei voorkomen? Bestel dan onze grindmatten inclusief worteldoek. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Het grind blijft namelijk in de holtes liggen waardoor het netjes op zijn plaats blijft liggen. Een tweede voordeel van onze grindmatten met worteldoek is dat er al een zeer stevig worteldoek onder de grindmatten verwerkt is. Hier heb je dus geen extra werk van.

Terras inspiratie