Logo Gadero
service
Klustip

Schutting met horizontale planken

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst22/06/2020

Wilt u zelf een horizontale planken schutting maken van schuttingplanken en vierkante palen? Lees dan hier ons stappenplan met handige doe-het-zelf adviezen en tips voor het berekenen voor het benodigde aantal houten palen, planken en schroeven.

Garapa Hardhout schutting
Gemiddeld
1
De palen in de grond plaatsen

Uitgaande van een schutting of omheining van 1,80 meter hoog, hebt u genoeg aan vierkante palen van 275 cm lang. Bij een schutting van 2 meter hoog, kiest u het best voor palen van 300 cm.

Wij raden aan om te kiezen voor hardhouten palen van minimaal 7 x 7 cm voor een langere levensduur (25 jaar). Bovendien zijn onze hardhouten Azobe-palen gepunt en daardoor gaan gemakkelijker de grond in. Geïmpregneerde naaldhouten vierkante palen zijn een stuk goedkoper en gaan 7 tot 15 jaar mee. Zowel hardhouten als geïmpregneerde naaldhouten vierkante palen zijn bij ons verkrijgbaar in verschillende diktes: 6 x 6, 7 x 7, 8 x 8, 9 x 9 en 10 x 10 cm. Bij schuttingen op onstabielere ondergronden of waar veel zeewind staat, adviseren we een minimale paaldikte van 7 x 7 cm. Bij 'slappe' grondsoorten kunt u eventueel snelbeton bijstorten. We raden aan om elke 50 tot 70 cm een grondpaal te plaatsen. U doet er goed aan om eerst de totale lengte per schuttingkant op te meten en een slimme verdeling te kiezen die aansluit bij de planklengtes. Zo zorgt u bij een schutting van 5 meter dat u precies een paal op 5 meter hebt staan. Hebt u een schutting van bijvoorbeeld in totaal 12 meter, dan is het mooier en steviger om de naden van de planken te laten verspringen over de palen. Zet dus ook een paal op 2, 3, en 4 meter. Zo kunt u aan beide kanten de planken verspringend monteren. De rest vult u op met palen om de 50 tot 70 cm. Begin met het plaatsen van de eerste en de laatste paal van uw schutting. Gebruik een grondboor van 7 cm bij de palen van 6 x 6 en 7 x 7 cm en een boor van 10 cm bij dikkere palen. Hebt u te maken met droge grond, bijvoorbeeld zandgrond? Dan maakt u de grond een beetje vochtig met een tuinslang. Zo krijgt hij meer structuur en gaat het boren van een paalgat beter. Zorg dat u recht blijft boren. Als u uw paal 95 cm diep in de grond wilt plaatsen, boort u een gat van 85 cm. Het is raadzaam om een stukje tape rond uw grondboor te wikkelen zodat u precies weet hoe diep u moet boren. Bij de eerste paal is het een beetje testen hoeveel cm u met de paalhamer nog de grond in slaat. Dat kan variëren naargelang de grondsoort. Zet nu de paal in het gat. Plaats de ladder zo'n 45 cm van de paal. Sla voorzichtig en vlak op de paalkop. Controleer na elke slag met de waterpas of hoekwaterpas of de paal nog recht staat. Niet doorslaan tot de paalkop kapot is. U kunt zodra de planken zijn gemonteerd altijd nog kleine stukjes afzagen. Gaat de paal tijdens het slaan een beetje scheefhangen, monteer dan een sergeant op heuphoogte op de paal. Zo kunt u de paal gemakkelijker iets draaien. Pas altijd op als er 1 persoon slaat met de hamer en de andere de paal vasthoudt. Draag altijd werkhandschoenen tegen splinters en eventueel een bouwhelm. Hou kinderen uit de buurt. Stamp tot slot bijvoorbeeld met de steel van uw paalhamer de schuttingpalen goed aan. De palen plaatsen is het meeste werk, daarna komt het leukere deel: het monteren en vastschroeven van de planken.

schutting horizontaal

2
De planken monteren

De meeste mensen kiezen voor schuttingsplanken van geïmpregneerd naaldhout met een dikte van 1,6 cm en een breedte van 14 cm. Dezelfde plank is er ook in 20 cm breedte. Dan hebt u voor een schutting van 180 cm hoog slechts 7 planken per kant nodig. Bij Gadero hebt u bovendien de keuze uit talloze lengtematen, tot 5 meter. Voor een luxueuze uitstraling en duurzame schutting kunt u ook kiezen voor hardhouten planken in bangkirai of de trendy lariks-douglas tuinplanken. Begin met de onderste plank, net iets boven het terrein voor een langere levensduur. Plaats deze eerste plank uiterst nauwkeurig met uw lange waterpas. Met sergeanten kunt u eenvoudig de plank vastzetten. Boor bij hardhout altijd het schroefgat in de paal voor. Voorkom dat uw boortjes te heet worden, haal de boor telkens even weer in en uit het gat. Schroef daarna met 3 schroeven per plank de schuttingsplanken vast. Niet te dicht bij de randen, anders kan het hout splijten. Met onze Torx-schroeven en Torx-bit gaat het schroeven heel gemakkelijk. Hou eventuele planken met knoest of lichte kromming voor delen die u gaat verzagen. U kunt nu 2 of 3 houten maatblokjes maken van 6 centimeter of de waterpasdikte gebruiken. Die legt u bovenop de eerste plank. Daarbovenop legt u de volgende plank. Laat de naden verspringen en dus niet op 1 middelste paal alle naden uitkomen. Dat is minder stevig en minder mooi. Werk zo verder omhoog, gebruik de waterpas nog wel ter controle. Bent u klaar voor het monteren van de planken aan de andere kant? Begin dan weer onderaan en zet het midden van de eerste tussenruimte van de onderste schuttingsplanken aan de kant die u net hebt gemaakt met potlood over op de andere kant. Dit wordt het midden van uw eerste plank. Bij een plank van 14 cm breed, komt dus zowel 7 cm onder als boven de streep, de eerste plank aan de andere kant. Zo is uw doorkijk minimaal. Laat ook hier de naden weer verspringen, eventueel andersom dan aan de andere kant.

schutting horizontaal

3
De afwerking

Zaag eventueel uitstekende paalkoppen af en stamp de palen nog 1 keer goed aan. Uw horizontale plankenschutting is klaar. Onze geïmpregneerde schuttingsplanken of hardhouten bangkirai-planken hoeft u verder niet te behandelen. Wel kunt u uw schutting natuurlijk beitsen in allerlei kleuren. Weet u het niet goed? Raadpleeg dan telefonisch of online onze tuinhoutadviseurs. 

U kunt een plankenschutting ook afwisselen met open tralieschermen of met gaaspanelen met houten omlijsting. Ook bieden wij verschillende kant-en-klare schuttingsdeuren aan. Per deur ziet u of deurbeslag, slot en scharnieren worden meegeleverd.

Laat de naden verspringen over verschillende palen, hanteer enige tussenruimte.

schutting horizontaal

Gerelateerde klustips van Gadero