Logo Gadero
inspiratieservice

Overkapping samenstellen

Zelf een overkapping maken? Bij Gadero vindt naast doe het zelf overkappingen, die als hout pakket wordt geleverd inclusief bevestigingsmaterialen en handleiding waarbij u alles zelf op maat maakt, ook los hout en accessoires voor overkappingen zodat u zelf naar eigen wens u droom overkapping of kapschuur kunt samenstellen. Vindt hier hout voor overkappingen zoals staanders, balken, dakbeschot en schoren van diverse houtsoorten zoals Lariks Douglas, Red Class, geïmpregneerd Grenen en onbehandeld Vuren hout. Naast hout voor de basis constructie van een overkapping of kapschuur vindt u bij Gadero ook toebehoren en accessoires waaronder betonpoeren, dakbedekking en ijzerwaren. Voor het aankleden vindt u hier tevens glaswanden, draaibare lamellen en alles voor het creëren van allerlei soorten dichte wanden van een overkapping. Zelf een overkapping maken start bij Gadero. Lees vooraf onze klustip Overkapping bouwen van Lariks Douglas hout voor een perfecte voorbereiding en stap-voor-stap uitleg van het bouwproces.

Overkapping Bouwen

Overkapping bouwen? U vindt hier bij Gadero alle benodigde informatie en losse producten om zelf een prachtige overkapping te bouwen. Naast alle benodigdheden zoals hout en accessoires om een overkapping of kapschuur te bouwen vindt u hier ook inspiratie in de vorm van klustips, blogs en GaderoTV video's met allerhande praktische en handige informatie.

Wanneer u een overkapping wilt bouwen dan vindt u hier stap voor stap wat u moet doen, waar u rekening mee dient te houden en welke materialen u hiervoor kan gebruiken.

Betonpoeren voor overkapping

Wanneer u een overkapping wilt plaatsen dan begint dit bij een stabiele en stevige fundering. Wij adviseren om altijd de staanders van een overkapping altijd te plaatsen op een betonpoer. Doorgaans gebruikt u betonpoeren wanneer u een ondersteunende fundering wilt aanleggen voor een zwaardere constructie zoals een overkapping of kapschuur. Een betonnen poer is duurzaam en betrouwbaar omdat het bestand is tegen de zwaarste weersomstandigheden.

Kiest u voor staanders van 12 x 12 of 15 x 15 cm voor uw te bouwen overkapping, kies dan voor een betonpoer van 15 x 15 x 60 cm. Wil u een overkapping plaatsen met extra dikke palen van 20 x 20 cm of kiest u voor een zware constructie die ook geschikt moet zijn voor dakpannen, kies dan voor een Betonpoer XL van 20 x 20 x 50 cm. Deze prefab XL betonnen voet is bij uitstek geschikt voor een zwaar houtbouw project.

Wanneer u een overkapping wilt voorzien van dichte wanden, kies dan bij voorkeur een recht model betonpoer. Gebruik betonbanden van 6x20 mm dikte waarop u de wanden plaatst. Zo houdt u het hout van de wanden vrij van blijvend vocht. Kies bij voorkeur dus voor een rechte betonpoer, hier sluiten de betonbanden voor de wanden mooi strak op aan.

Palen voor overkapping

De basis van een constructie van een overkapping bestaat uit staanders ofwel palen. Bij Gadero vindt u een ruim assortiment aan verschillende staanders voor uw houten overkapping. De keuze in houtsoort voor de palen van uw overkapping varieert van stevige Douglas Douglas tot aan duurzaam geïmpregneerd Grenen, van glad geschaafd tot fijnbezaagd.

Hoe groter de overkapping, hoe meer steun de houten wanden van uw overkapping nodig hebben. Gelukkig zijn onze staanders beschikbaar in diverse afmetingen en zijn er voor elke soort overkapping houten palen beschikbaar in de juiste dikte. Wij adviseren bij grote overkappingen van circa 6 bij 4 vierkante palen van 14 of 15 centimeter dikte te kiezen. Bovenop kunt u eventueel ook voor 20 bij 20 cm dikte kiezen. Bij kleine terrasoverkappingen van bijvoorbeeld 3 bij 2 meter kunt u ook voor de kopmaat 12 bij 12 centimeter kiezen.

Balken voor overkapping

Voor een stevige houtbouw constructie voor een overkapping heeft u balken nodig die de palen / staanders met elkaar verbinden, ook wel ringbalken of draagbalken genoemd. Om deze balken goed te bevestigen aan de palen bestaan er verschillende houtverbindingen die u kunt toepassen.

Voor de dakconstructie van een overkapping maakt u gebruik van dwarsbalken tussen de ringbalken, ook wel gordingen genoemd. Laat de dwarsbalken 30 à 40 cm aan de voorzijde oversteken over de reeds gemonteerde dragende balken voor een mooi effect.

Dakplanken voor overkapping

Overkapping maken met een gesloten dak? Wij adviseren om dakbeschot te monteren op houtbouw dakconstructie van de overkapping. Dakbeschot, ook wel veilingdelen genoemd, zijn rabatdelen met mes en groef profiel zorgen voor een strak en gesloten houten dak. Deze veilingdelen zijn in diverse maatvoeringen en houtsoorten verkrijgbaar en plaatst u rechtstreeks op de dwarsbalken (gordingen) middels nagels of schroeven.

Monteer deze dakbeschot planken , ook wel vellingdelen genoemd, met minimaal 4x40 mm schroeven op balken om de 40 x 50 cm. Bij kunstmatig gedroogd vuren en Lariks Douglas houten dakbeschotplanken adviseren wij altijd 2 mm tussenruimte tussen de delen aan te houden.

Wenst u geen veilingdelen te gebruiken, dan kunt u als alternatief ook gebruik maken van plaatmateriaal als OSB of underlayment.

Dak isoleren van overkapping

Tijdens koude dakgen behaaglijk zitten onder een overkapping en wilt u minder risico lopen op condensvorming en schimmel? Wij adviseren dan om dakisolatie aan te brengen op het dakbeschot van de overkapping. Maak gebruik van dampremmende / dampremmende folie waarop u vervolgens PIR dakisolatieplaten bevestigd. Vervolgens kunt u de dakisolatieplaten duurzame EPDM rubberfolie plaatsen als dakbedekking.

Dakbedekking voor overkapping

Dakbedekking zorgt ervoor dat het dak van de overkapping of kapschuur waterdicht wordt. Het is van belang dat u hiervoor de juiste vorm van dakbedekking kiest die past bij het type dak van uw overkapping. Bij Gadero vindt u een ruim assortiment aan verschillende soorten dakbedekking voor platte daken en schuine daken. Ons assortiment bestaat o.a. uit EPDM dakfolie, aluminium dakpanplaten, zelfklevende aluminium folie (easy-roofing), bitumen dakshingles en Red Cedar shingles.

Wij adviseren EPDM dakbedekking als de meest geschikte optie voor op een plat dak. Het is de meest duurzame vorm van dakbedekking voor platte daken. Wanneer u EPDM dakbedekking gebruikt, bent u verzekerd van een flexibel materiaal wat jaren mee kan.

Mastiekrib voor plat dak

Kiest u voor een plat dak voor uw overkapping, dan adviseren wij om gebruik te maken voor een mastiekrib aan de randen van het dak onder uw dakbedekking. Een houten mastiekrib is een belangrijk onderdeel van een plat dak van een overkapping. Deze afschuinde balk met een hoek van 45 graden draagt zorg voor een geleidelijke schuine overgang van het platte dak naar de boeidelen / boeiplanken.

Boeidelen overkapping

Als randafwerking van zowel rechte als schuine daken van overkapping adviseren wij om boeidelen te plaatsen. Bij Gadero vindt u boeidelen van Lariks Douglas hout, Geïmpregneerd hout en Red Cedar. Zorg altijd ruimte voor houtwerking bij montage van boeidelen, dit wordt vaak onderschat! Gaat u deze boeidelen gebruiken om uw dakrand af te werken? Kijk dan ook voor een bijpassende dakgoot.

Wanden voor overkapping

Houten wand in overkapping maken? Er zijn verschillende toepassingen voor het realiseren van wanden voor een overkapping of kapschuur. Naast klassieke houten dichte wandbekleding op regelwerk van o.a. potdekselplanken (Zweeds Rabat) of sponningplanken (horizontaal) kunt u kiezen voor moderne dichte wanden van gevelbekleding. Wilt u meer licht in uw overkapping dan kunt tevens een wand of halve wand voorzien van vaste glazen wandmodule of schutterscherm. De keuze voor wanden voor een overkapping is reuze.

Wandbekleding

Voor het realiseren van dichte wanden is ons advies om voor wandbekleding te kiezen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar. Bij Gadero vindt u een uitgebreid assortiment aan Zweeds rabat, blokhutprofielen, sponningplanken, triple blokprofielen is vele houtsoorten en kleuren. Wanneer u uw overkapping wilt voorzien van dichte wanden dan adviseren wij dit te doen op regelwerk tussen de staanders. Daarnaast heeft u nog de mogelijkheid om te kiezen voor enkelzijdige of dubbelzijdige wandbekleding. Het dubbelzijdig bekleden van wanden heeft als voordeel dat uw de wanden verder kunt isoleren met isolatiemateriaal en dat u eenvoudiger verlichting aan de wanden in uw overkapping kunt plaatsen en wegwerken.

Glazen wanden

Wilt u een zijwand en/of een achterwand van uw houten overkapping dicht maken, maar wel licht behouden? Dan zijn onze glazen wanden voor overkappingen een ideale optie. Dit zijn glazen wandmodules in blank Lariks Douglas of steellook zwart. Deze moderne wandmodules zijn voorzien van veiligheidsglas. Zo zit u uit de wind onder uw terrasoverkapping en behoudt u veel licht.

Wilt u graag een uitschuifbare glazen wand in uw overkapping of veranda? Kies dan voor glasschuifwanden. Deze wanden kunnen worden geopend tot een veranda en worden gesloten als een serre. U kunt deze schuifwanden eenvoudig combineren met bijvoorbeeld Lariks Douglas hout voor uw overkapping. Wanneer u dit doet is het belangrijk dat u uw glasschuifwand zwevend monteert, zo voorkomt u dat glazen deuren moeilijk gaan schuiven.

Shutterschermen

Steeds vaker wordt gekozen om een shutter te plaasten in de wand van een overkapping. Kies voor verstelbare shutterschermen in de wand van uw terrasoverkapping wanneer u zelf wilt bepalen of u af en toe wel zon wilt hebben en af en toe niet. Flex Fence Draaibare Lamellen zijn in diverse maten en uitvoeringen bij Gadero te bestellen en zorgen voor flexibiliteit qua lichtinval voor uw overkapping.

Deuren en ramen voor overkapping

Wilt u een overkapping met tuinhuis / berging gedeelte bouwen? Wanneer u een overkapping met dichte wanden wilt bouwen en een berging creëren dan zijn er verschillende deuren en ramen bij Gadero te vinden. Kies uit een ruim assortiment aan vaste ramen, kiepramen, dichte deuren en deuren met glas (enkel en dubbel glas) van diverse houtsoorten zoals Scandinavisch Vuren, Lariks Douglas of Red Class hout.

Bevestigingsmateriaal

Zelf een overkapping bouwen? Bij Gadero vindt u naast hout voor het zelf maken van een overkapping ook een ruim assortiment aan allerhande bevestigingsmateriaal voor het realiseren van uw droom overkapping. Denk hierbij aan benodigde ijzerwaren zoals tuinschroeven, houtdraadbouten en flenskopschroeven.

Ook vindt u hier losse producten voor het plaatsen van betonpoeren of het afwerken van uw dakbedekking waaronder daktrimmen of snelcement. Omdat hout van uw overkapping onderhevig is aan weersinvloeden vindt u tevens een uitgebreid assortiment aan onderhoudsmiddellen.

Overkapping inspiratie

Meestgestelde vragen over overkapping samenstellen