Logo Gadero
service

Terrasplanken

Gadero is gespecialiseerd in terrasplanken. Van luxe terrasplanken met 22 mm dikte in padoek en met 25 mm dikte in bangkirai tot goedkope met 28 mm dikte in drukgeïmpregneerde grenen, is er keuze in vele lengtematen. Heeft u graag een terras zonder naden, dan zijn onze planken met 5 en 6 meter lengte een uitkomst. Er is keuze tussen EUTR hardhout, onbehandeld lariks / douglas hout of drukgeïmpregneerde terrasplanken. Zowel planken met brede of fijne groeven, als aan vier zijden volledig glad geschaafde terrasplanken worden door houthandel Gadero bij u thuis geleverd in heel Vlaams België.

Terrasplanken

Gadero is gespecialiseerd in terrasplanken. Van luxe terrasplanken met 22 mm dikte in padoek en met 25 mm dikte in bangkirai tot goedkope met 28 mm dikte in drukgeïmpregneerde grenen, is er keuze in vele lengtematen. Heeft u graag een terras zonder naden, dan zijn onze planken met 5 en 6 meter lengte een uitkomst. Er is keuze tussen EUTR hardhout, onbehandeld lariks / douglas hout of drukgeïmpregneerde terrasplanken. Zowel planken met brede of fijne groeven, als aan vier zijden volledig glad geschaafde terrasplanken worden door houthandel Gadero bij u thuis geleverd in heel Vlaams België.

Wilt u alles weten over montage van een terras, welke houtsoorten er voor het terras zijn, hoe u het beste een terras kan monteren of hoe u bijvoorbeeld de duurzaamheid van een terras kunt verlengen? Lees dan alle informatieve blogs van Gadero. Bekijk ook al onze scherp geprijsde vlonderaanbiedingen!

Wilt u weten hoeveel planken u nodig heeft voor het maken van een terras? Gebruik onze rekentool.

U kunt uw terras plaatsen met 4x50 mm RVS schroeven op 45x70 mm onderbalken. In België zijn terrasplanken met inkepingen voor een onzichtbaar bevestigingssysteem (blind bevestigen) ook erg populair. Zo heeft u geen last van zichtbare schroeven. U gebruikt dan clips aan de zijkant van de plank. De levensduur van hardhout bedraagt gemiddeld ruim 20 jaar; voor lariks en douglas hout en drukgeïmpregneerd hout is dit ongeveer de helft. Binnen hardhout bestaan er diverse duurzaamheidsklassen. Zoals Ipé, Padoek en Bangkirai met duurzaamheidsklasse 1 tot goedkopere soorten als Keruing en Garapa met duurzaamheidsklasse 2/3.

welke vlonderplank houtsoort kiezen

Montage van een vlonder

Hieronder leest u een beknopte samenvatting van onze uitgebreide klustip over het maken van een vlonder. Voor meer toelichting en extra tips & tricks kunt u de volledige klustip lezen.

 1. Voorbereiding: Zorg voor de juiste benodigdheden en bedenk een goed tuinontwerp

 2. Zandbed: Graaf, indien dit nodig is, onder je terras circa 20 centimeter grond af. U kunt de eerste 10 cm bedekken met wit zand. Zorg ervoor dat het zand waterpas is.  

 3. Palen uitzetten: Plaats de palen 40 of 50 centimeter uit elkaar en plaats de liggers onderling 40 cm uit elkaar. Bij een vlonder met 18 of 19 mm dikte planken plaats u uw liggers maximaal 30 cm uit elkaar. 

 4. (Eventueel) Anti-worteldoek leggen: anti worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid zal groeien tussen uw vlonderplanken. Zorg dat u uw anti worteldoek circa 10 cm onder liggers legt zodat uw vlonderterras goed kan ventileren.

 5. Liggers monteren: Monteer de liggers/dwarsbalken altijd op de zijkant van uw palen voor meer stevigheid.

 6. Vlonderplanken monteren: Leg de eerste plank ongeveer 2 centimeter van de muur af en leg de rest van de vlonderplanken op de gewenste positie.

 7. Vlonderplanken vastschroeven: Heb je hardhouten vlonderplanken? Dan moet u de vlonderschroeven voorboren.

 8. Vlonder vegen: Veeg alle splinters en al het vuil van je vlonder af voordat je de tuinmeubelen er op zet.

 9. Vlonder afwerken: Zaag eventueel te lange liggers en planken af. Werk de zijkant van je vlonder af met een staande plank of met een speciale kantplank. Dit geeft een mooie uitstraling aan je terras.

 10. Vlonder onderhouden: Het is verstandig om houten vlonderplanken te behandelen met een speciale hardhoutolie. In de koudere periodes is het belangrijk om de terrasplanken regelmatig te vegen met een bezem om algenvorming te voorkomen.

Vlonderplanken onzichtbaar monteren

Als je op zoek bent naar een houten terras, maar geen fan bent van zichtbare schroeven, is onzichtbare bevestiging een goede optie. Voor deze montage gebruik je clips aan de onderkant en is de montage dus vrijwel onzichtbaar. Meer weten? Bekijk dan ook onze klustips voor het bevestigen van vlonder met clips.

Let op dat u tijdens warm weer alle houten vlonderplanken met extra tussenruimte monteert, de planken krimpen namelijk erg door het warme weer. Bij normaal weer zetten deze weer uit!

Vlonderplanken laten monteren

Natuurlijk wilt u dat uw vlonderplanken goed geïnstalleerd worden. Gelukkig hebben wij al ruim 30 jaar ervaring in het installeren van vlonders. Bekijk onze montageservice zodat ons montageteam je vlonder vakkundig kan installeren. Ons montageteam garandeert een zorgvuldige montage van uw vlonder zodat deze stevig staat, duurzaam is en voldoet aan je verwachtingen.

Design en afwerking

Bij het kiezen van de juiste vlonderplanken is het ontwerp van groot belang. Binnen ons assortiment zijn de volgende kleuren erg populair: Warm bruin, heel lichtbruin en natuurlijk grijs. Deze fraaie tinten bieden veel verschillende mogelijkheden om een bepaalde sfeer in je tuin te creëren. Je kunt kiezen tussen natuurlijke houtkleuren voor een tijdloze uitstraling of juist voor levendig gekleurde vlonderplanken om een moderne sfeer te creëren.

U kunt ervoor kiezen om verschillende kleuren vlonderplanken in uw vlonder te plaatsen. Dit geeft een speels effect en wordt steeds populairder. Op deze manier creëert u namelijk meer diepte in uw tuin. Randafwerkingen zijn ook ideaal om je vlonder écht bijzonder te maken. Strakke rand of een rode rand, voor ieder wat wils. Ook kunt u een plank plaatsen aan de zijkanten van uw vlonder waardoor de ruimte tussen de dragers en de planken afgesloten is. 

Voor een naadloze afwerking kunt u het beste gebruik maken van afwerkingsprofielen en clips. Deze zorgen voor een rustige uitstraling en verbeteren ook nog eens de duurzaamheid van je houten vlonder! Ook kunt u overwegen om uw vlonder te upgraden met onze vlonderaccessoires zoals verlichting, plantenbakken en railingen.

Onderhoud van vlonderplanken

Om ervoor te zorgen dat uw vlonderplanken zo lang mogelijk in topconditie blijven is zorgvuldig onderhoud van groot belang. Hieronder leest u onze tips voor het onderhouden van uw vlonder.

 • Dagelijkse reiniging: Gebruik een harde bezem of borstel om oppervlakkig vuil zoals bladeren van uw vlonder te verwijderen. Overweeg om regelmatig licht te schrobben met warm water en eventueel groene zeep. Wij raden het gebruik van chemische middelen in uw tuin echter niet aan.

 • Behandeling van vlekken en krassen: door met fijn schuurpapier in de richting van de houtnerf te schuren kunt u lichte krassen gemakkelijk verminderen en soms zelfs verhelpen. Vlekken kunnen met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel verwijderd worden.

 • Schimmel en meeldauw bestrijden: zorg in eerste instantie voor een goede ventilatie. Op deze manier voorkomt u vochtophoping. Mocht er toch hier en daar schimmel of meeldauw ontstaan; gebruik dan een schimmelwerend middel en volg de instructies op de verpakking.

 • Beschermende coatings: ondanks dat de planken van zeer hoge kwaliteit zijn, kan vocht altijd (lichte) schade toebrengen aan je vlonderplanken. Door een beschermende sealer te gebruiken beschermt u uw vlonder extra goed tegen onverwachte weersomstandigheden.

Breng periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, een houtolie of beits olie aan op uw vlonder. Zo voedt u uw vlonderplanken. Deze stap is niet van toepassing wanneer u een vlonder hebt van composiet vlonderplanken.

Meeste gestelde vragen over terrasplanken

Terras inspiratie