Cortenstaal

Gadero Houtsoorten

Cortenstaal

Cortenstaal

Cortenstaal is niet zomaar een roestig metaal. Bij cortenstaal heeft het staal namelijk een speciale behandeling gehad. Daardoor wordt het metaal egaal roest van kleur en bovenal blijft het dat ook. Dankzij de behandeling vergaat het metaal niet zomaar. Blank staal in de buitenlucht vergaat namelijk na een aantal jaar. Dat is bij cortenstaal niet het geval. Uiterst duurzaam dus. Dat maakt de prijs ook relatief hoog. 

  • Zeer duurzaam
  • De vorming van de roestlaag duurt even, afhankelijk van de toepassing weken tot jaren.
  • Geschikt voor veel toepassingen, van borderranden tot tafelpoten
  • Het is net de roestlaag die het onderliggende metaal beschermt tegen corrosie.

Eigenschappen cortenstaal

Borderrand Cortenstaal

Cortenstaal is een unieke metaallegering die bestaat uit koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Dit staal gaat na enkele weken (of jaren afhankelijk van het product) roesten. Dat wordt meestal als een slecht teken gezien, maar bij cortenstaal beschermt deze laag juist tegen verder oxideren. De dichte corossielaag voorkomt dat het staal meer gaat roesten. Ook geeft ze het cortenstaal de opvallende oranjebruine kleur. Producten van cortenstaal zijn zeer onderhoudsarm, verdere behandeling is namelijk niet nodig.

Cortenstaal onderhouden

Tafelonderstel Cortenstaal

Het onderhoud van cortenstaal is zeer vergelijkbaar met dat van hout. Zo gaat het langer mee als het voor toepassingen boven de grond gebruikt wordt. Het is belangrijk dat cortenstaal kan droogwaaien, om het de volle levensduur te gebruiken. Daarnaast kan cortenstaal niet goed tegen natte bladeren. Die zorgen ervoor dat het staal langer nat blijft en dat versnelt de corrosie. De kleur van cortenstaal verschilt per toepassing. Dat heeft onder andere te maken met de omstandigheden.

Bij Gadero vindt u verschillende producten van cortenstaal, zoals borders en tafelpoten. Naast borderranden en tafelonderstellen van cortenstaal leveren wij ook plantenbakken van cortenmetaal.