Logo Gadero
inspiratieservice

Cortenstaal

Cortenstaal is niet zomaar een roestig metaal. Bij Corten staal voor de tuin heeft het staal namelijk een speciale behandeling gehad. Hierdoor wordt het metaal egaal roestig van kleur en bovenal blijft het roestig van kleur. Dankzij de behandeling vergaat het metaal niet zomaar. Immers blank staal in de buiten lucht vergaat binnen enkele jaren. Dit is bij cortenstaal niet het geval. Uiterst duurzaam dus. Dat maakt de prijs ook relatief hoog. 

  • Zeer duurzaam

  • De vorming van de roestlaag duurt even, afhankelijk van de toepassing weken tot jaren

  • Geschikt voor veel toepassingen, van borderranden, afsluitingen van grind tot tafelpoten en bloembakken.

  • Het is juist de roestlaag die het onderliggende metaal beschermt tegen corrosie

Eigenschappen Cortenstaal

Borderrand cortenstaal

Cortenstaal is unieke metaallegering die bestaat uit koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom. Dit staal gaat na enkele weken (of jaren afhankelijk van het product) roesten. Dit wordt meestal als een slecht teken gezien, maar bij cortenstaal beschermt deze laag juist tegen verder oxideren. De dichte corossielaag voorkomt dat het staal verder gaat roesten. Ook geeft deze laag het cortenstaal de opvallende oranjebruine kleur. Producten van cortenstaal zijn zeer onderhoudsarm, verdere behandeling is namelijk niet nodig.

Cortenstaal onderhouden

cortenstaal rand 100mm

Lees ook onze handige, doe het zelf klustips voor cortenstaal kantopsluitingen plaatsen.

Het onderhoud van cortenstaal is zeer vergelijkbaar met hout. Zo gaat het langer mee als het voor toepassingen boven de grond gebruikt wordt. Het is belangrijk dat cortenstaal kan droogwaaien, om het de volle levensduur te gebruiken. Daarnaast kan cortenstaal niet goed tegen natte bladeren, deze zorgen ervoor dat het staal langer nat blijft en dit versnelt de corrosie. De kleur van cortenstaal verschilt per toepassing. Dit heeft onder andere te maken met de omstandigheden.

Bij Gadero vindt u verschillende producten van cortenstaal, zoals borders en tafelpoten.