Logo Gadero
inspiratieservice

Eikenhouten balken en planken

In deze categorie eikenhouten vindt u allerlei eiken balken en planken. Maak van eiken een houten overkapping, tafelblad of bijvoorbeeld een luxe veranda. Eikenhout is niet voordelig, wel duurzaam en geeft uw tuin een unieke uitstraling. Let op, eiken kan buiten zwart uitslaan, dit doordat eikenhout looizuren bevat die soms uittreden. U kunt hier diverse eikenhouten staanders, regels en stamdelen bestellen voor aantrekkelijke prijzen. Bovendien bent u zeker van Thuiswinkel servicevoorwaarden en A-kwaliteit. 

U kunt hier diverse eikenhouten staanders, regels, balken en palen bestellen voor aantrekkelijke prijzen. Kies uit fijnbezaagd (licht ruw) of glad geschaafd eikenhouten constructiehout. Bovendien bent u zeker van Thuiswinkel servicevoorwaarden en A-kwaliteit en bezorgen wij al ons eiken landelijk.

Bekijk voor terrasoverkappingen maken ook de pagina Lariks douglas hout of overweeg staanders van hardhout. Combineer de Eikenhouten balken en palen met planken en rabatdelen van Eikenhout.

Overkapping van eikenhout maken voor weinig geld

Wilt u wel een overkapping met de uitstraling van Eiken, maar spreekt de prijs van Eikenhout u minder aan? Dan hebben wij een slimme budget tip. Maak uw in het oog springende 15x15 cm palen en de zichtbare dakbalken van 50x150 of 70x200 mm eikenhout. De wanden maakt u bijvoorbeeld van onze zwarte potdekselplanken en het dakbeschot van eiken dakbeschot of eventueel Lariks Douglas vellingdelen. Zo heeft u wel een terrasoverkapping met de looks van Eikenhout en bespaart u een hoop geld door voor de andere onderdelen een andere houtsoort te kiezen. Ook de boeidelen rondom kunt u van onze zwarte 22x200 mm planken maken. Bekijk ook onze klustips voor handige tips voor het bouwen met eikenhout.

Let op, haaks afgekort vaak geen standaard

Let op, veel aanbieders van Eikenhout leveren staanders en balken waarbij de koppen met NIET haaks zijn afgezaagd. Zeker grote staanders van 15x15 en 20x20 cm vergen dan een sterke afkortzaag. Bij Gadero wordt vrijwel alle palen en gordingen WEL haaks afgekort en zijn zo direct te gebruiken. Per product geven we dit duidelijk aan.

Fijnbezaagd ongedroogd versus glad geschaafd Eikenhout gedroogd

Voor uw overkapping, pergola of tuinprieel bestaat de optie fijnbezaagd en glad geschaafd Eikenhout. Fijnbezaagd Eiken is licht ruw en niet gedroogd. Doordat dit Eiken niet kunstmatig gedroogd is, moet u met meer werking (krimp en uitzetting) rekening houden. Glad geschaafd is wel altijd kunstmatig gedroogd, anders is schaven niet mogelijk. Dit zorgt voor minder krimp en uitzetting en dus een stabieler product. Met bijvoorbeeld 14x14 of 19x19 cm glad geschaafde eiken palen heeft u echt een eyecatcher in uw tuin. Ook te gebruiken als veranda staander van uw woning.

Zowel ruw als glad Eiken wil nog steeds graag trekken en scheuren. Zorg dus voor goede verbindingen. Hanteer altijd RVS of speciaal gecoate ijzerwaren en schroeven. Bij verzinkte bevestigingsmaterialen en RVS410 krijgt u zwarte vlekken door uittreding van looizuur. Vermijd deze staalsoorten dus bij Eikenhout.

Bestel ook betonpoeren bij Gadero. Hier kunt u uw staanders op plaatsen. Gaat u wanden maken? Plaats deze dan op 8x20 mm dikte betonbanden. 

Alternatieven voor eikenhout

Eikenhout is echt voor de liefhebber en kent zoals hierboven uitgelegd wel nadelen. Zoekt u een alternatief? Denk dan eens aan Lariks Douglas hout, Red class wood of Siberisch Lariks als u een overkapping wilt bouwen.

Vergelijking tussen Eiken en Douglas

Eiken heeft een unieke uitstraling, is duurzaam maar wel lastiger te verwerken (zagen en boren in Eikenhout is taai) dan Lariks Douglas hout. Ook bevat het scheuren en grote knoesten. Hier dient u rekening mee te hadden in uw keuze voor Eikenhout of Lariks Douglas hout.

Een stoere robuuste pergola bouwen met eiken hout? Bekijk hieronder aflevering #70 van GaderoTV en ga direct aan de slag.  

Meest gestelde vragen over eikenhouten balken en planken