Vurenhout

Gadero Houtsoorten

Vurenhout

Vurenhout

Vurenhout is een veelzijdige naaldhoutsoort. Bij Gadero vindt u vurenhouten planken, balken, palen, tuinschermen en gevelbekleding. Wij verkopen deze naaldhoutsoorten zowel onbehandeld, geïmpregneerd als thermisch gemodificeerd. We leveren vurenhouten planken en palen onder het PEFC-keurmerk. Bekijk per product of het geschikt is voor de toepassing die u in gedachten hebt. Wij raden u bijvoorbeeld niet aan om vurenhout onbehandeld buiten te plaatsen. 

  • Onbehandeld duurzaamheidsklasse 4 / geïmpregneerd duurzaamheidsklasse 3 / thermisch gemodificeerd duurzaamheidsklasse 2
  • Geschikt voor veel binnen- en buitentoepassingen
  • Maak van vurenhout een schutting, trap, gevel of gebruik het als constructiehout.
  • Aantrekkelijk geprijsd hout

Binnen het vurenhout hebben wij voor (overdekt) gebruik het zogenoemde onbehandelde, geschaafde en gedroogde SLS-hout. Daarnaast hebben wij voor buiten een heel assortiment vurenhout dat geïmpregneerd en thermisch gemodificeerd is.

Eigenschappen vurenhout

Vurenhout (Picea abies) heeft een volumieke massa tussen 300 tot 600 kg per kubieke meter. Vuren heeft kenmerkend een zeer lichte kleur. De nerf van het hout is matig fijn. De draad is overwegend recht. Vurenhout heeft nagenoeg geen kleurverschil tussen kern en spinthout. Vers gezaagd is het hout wit. Daarna zal het lichtgeel tot lichtbruin verkleuren. Gezaagd vurenhout heeft een duidelijke vlamtekening. 

Vurenhouten blokhut

Vuren is de perfecte houtsoort om te gebruiken als constructiehout voor binnen en blokhutten voor buiten. Ook binnen het tuinhout zijn geïmpregneerde vuren tuinschermen, planken en palen populair in ons land. 

Een belangrijk onderscheid dat men dient te maken is dat tussen Scandinavisch en Midden-Europees vurenhout. Scandinavisch vurenhout groeit langzaam en is daardoor veel duurzamer, Midden-Europees vuren is aantrekkelijk vanwege de prijs. Vurenhout is lichter van kleur dan grenenhout.

Duurzaam vuren

Geïmpregneerd vuren tuinscherm

Indien het hout is verduurzaamd gaat het nog langer mee. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Bij impregnering onder keteldruk heeft vurenhout in eerste instantie een lichtgroene kleur. Na een half jaar verdwijnt die. Naast groen geïmpregneerd bestaat er ook vurenhout dat bruin geïmpregneerd is. Vuren laat zich mooier impregneren dan grenen, zo blijft de kleur van het hout stabieler. Grenen geeft meer kleurverschil van licht tot donkergroen na impregnering.

Voor gevelbekleding bieden wij ook thermisch gemodificeerd vuren aan. Daarbij wordt deze naaldhoutsoort met stoom verwarmd. Door deze milieuvriendelijke manier van behandelen heeft het hout niet alleen een langere levensduur, het is ook stabieler en lichter in gewicht. 

Thermisch gemodificeerd vuren

Wist u dat... ook steigerplanken van vurenhout zijn gemaakt? Kijk onder steigerhout voor meer informatie over dit type hout.

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid vurenhout

Vurenhout is gemakkelijk te bewerken. In het hout kunnen kwasten en harszakken voorkomen. Dat zijn voormalige zijtakken die aan de hoofdstam hebben vastgezeten. In de meeste gevallen zijn dergelijke kwasten geen probleem bij tuinhouttoepassingen. Vurenhout is gemakkelijk te zagen, boren, frezen en schuren. En ook goed te spijkeren en te schroeven. Ook lijmen is bij vurenhout een perfect alternatief.

Vurenhouten vlonder

Vuren: tuinhout

Gadero heeft een breed assortiment blank/groen en bruin geïmpregneerd vurentuinhout. Van  onderliggers, palen, tuinplanken tot tuinschermen en schuttingdeuren.