Douglashout

Gadero Houtsoorten

Douglashout

Douglas Hout

Douglashout is zeer populair. Vooral onbehandeld douglashout uit Noord-Europa en Rusland heeft als kenmerk dat het door langzamere groei in deze koude gebieden duurzaam is en vooral ook die schitterende roze kleur heeft.

Nieuw! Bekijk ons stappenplan 'Hoe bouw ik een overkapping van lariksdouglas-hout?'

  • Duurzaamheidsklasse 3
  • Afkomstig uit Europa
  • Veel gebruikt voor schuttingen, overkappingen, constructiehout en terrassen
  • Harder dan bijvoorbeeld grenen- en vurenhout
  • Niet geschikt om direct in de grond te plaatsen

Voordelen douglashout

Europees douglas heeft een volumieke massa tussen de 450 tot 700 kg per vierkante meter. Het hout heeft vers een rozeachtige kleur, die door de invloed van lucht en licht verkleurt naar een oranjeachtig geelbruin. De nerf van het hout is (zeer) fijn. De draad is overwegend recht en hard. Na het zagen is er een duidelijke vlamtekening op het hout te zien. Het hout is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes ontstaan. Ook komen er holtes voor die volgens de groeiringen lopen en met hars zijn gevuld. Douglas heeft als eigenschap dat het na drogen almaar harder wordt. Wilt u vergrijzing van douglashout voorkomen? Gebruik dan een (blanke) beits.

Alles over douglashout

In onderstaande video ontdekt u allerlei tips en nuttige informatie over douglashout. Of u nu een overkapping, schutting, terras of loungebank van douglashout wil maken, in dit filmpje lichten we alles uitgebreid toe.

Douglas: eigenschappen

De nerf van douglas is overwegend fijn en recht. De draad is soms hard waardoor bij droging het hout kan splijten. Net als bij larikshout kunnen er in het hout noesten en kwasten voorkomen. Douglas is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van douglashout een nog betere beoordeling dan die van vuren- of grenenhout, zeker als het ook nog eens verduurzaamd is. Het hout heeft na impregnatie eerst een lichtgroene kleur, maar dat verdwijnt in de loop der tijd. Onze houthandel levert dougla hout altijd onder EUTR-keurmerk.

Douglas bewerken en verwerken

Het spijkeren en schroeven van douglas moet voorzichting gebeuren. De kans bestaat namelijk dat het hout gaat splijten. Indien er gespijkerd en/of geschroefd moet worden op de kanten van het hout, dan moet u altijd eerst voorboren.

De bewerking met handgereedschappen is niet eenvoudig. Machinale bewerking met cirkelzaag of schaaf geeft weinig problemen. Daarbij is het wel belangrijk om met scherp gereedschap te werken. Douglas wordt ook gebruikt voor zware damwanden, dekplanken en beschoeiingen.

Oppervlaktebehandelingen zoals beitsen en verven werken goed op droog douglashout. Later uitzwetende harslagen kunnen de oppervlaktebehandeling lokaal beschadigen. Een herbehandeling kan dan na enkele jaren nodig zijn.

Het verschil tussen douglas en vuren of grenen is dat douglas minder noesten heeft en geler van kleur is. Ook is douglas iets duurzamer dan vuren of grenen. Dat verschil is echter minimaal.

Verschil lariks- en douglashout

Lariks en douglas worden vaak in een adem genoemd, omdat de verschillen maar minimaal zijn. Er zijn een paar eigenschappen die u toelaten om de twee uit elkaar te halen. Zo is douglas doorgaans iets rose van kleur, terwijl lariks geler is. Daarnaast zou douglashout iets minder snel scheuren dan lariks. Van lariks wordt dan weer gezegd dat het iets duurzamer is dan douglas. Door de kleine verschillen worden deze houtsoorten vaak door elkaar gebruikt. Voor dikke staanders kiezen wij voor douglashout en voor planken lariks, om zo de beste eigenschappen van deze twee houtsoorten te benutten. Ziet u lariks-douglas op de website staan? Dan gaat het om een combinatie van de twee.

Douglashout te koop

Kijk onder schaaldelen voor zogenoemde boomschorsplanken of ontdek onze Zweeds rabat-delen van trendy douglashout. We hebben ook een groot aanbod los lariks-douglas-timmerhout en enkele kant-en-klare bouwpakketten voor terrasoverkappingen en kapschuren in ons assortiment.

Douglashout

In ons assortiment tuinhout vindt u diverse artikelen van douglas, uiteraard voor de beste prijs. Bestel nu bij de grootste houthandel van Nederland en België. Bel ons gerust voor vragen over de behandeling en ons assortiment.