Logo Gadero
inspiratieservice

Om langer van uw blokhut te genieten raden wij u aan om deze te behandelen voordat u hem gaat plaatsen. In deze klustip leggen wij u uit hoe u het beste uw blokhut kunt behandelen met Embalan of Embadecor. Alternatieven zijn Beitz.nl blokhutverf en Koopmans. Wij adviseren vooral voor 1 merk te gaan en niet 2 merken door elkaar te gebruiken. In de video leggen we handige tips uit voor het behandelen van een Tuindeco blokhut met Embalan verf.

Er zijn twee manieren om uw blokhut te behandelen: Impregneren of verven/beitsen. Het impregneren van een blokhut kost tijd, bovendien beschermt deze behandeling alleen tegen insecten en schimmels. Om uw blokhut tegen weersinvloeden te beschermen moet u deze een paar maanden na het plaatsen alsnog met beits behandelen. U kunt dan het beste kiezen uit Embadecor, Embalan of Perkoleum van Koopmans. 

Blokhut beitsen of verven

Bij het verven van uw blokhut beschermt u deze direct tegen alle bovenstaande factoren. U kunt ervoor kiezen om uw blokhut zelf te verven of een reeds geverfde blokhut aan te schaffen. Als u zelf aan de slag gaat is dit aanzienlijk goedkoper, maar heeft u geen tijd of niet de handigheid om zelf uw blokhut te verven? Dan is een geverfde of geimpregneerde blokhut een goede oplossing voor u. Deze hoeft u na levering alleen nog maar af te lakken. In het onderstaande stappenplan leggen wij u uit hoe u uw blokhut het beste kunt verven of beitsen.

De opties

Bij Gadero heeft u in grote lijnen drie opties: Embalan / Embadecor, het A-merk Beitz of Perkoleum van Koopmans. In grote lijnen zou je kunnen zeggen dat Embalan de beste bescherming biedt, Embadecor de mooiste transparant kleuren heeft en Perkoleum het makkelijkste is om toe te passen. Hier onder leggen wij de verschillende opties voor u uit. Het is van te voren wellicht al verstandig om een keuze te makken tussen transparant behandelen en dekkend behandelen. U vindt alle opties in onze categorie: https://gadero.nl/blokhut-beits/.

Voordelen dekkend verven blokhut

 • Mooie dekkende kleuren

 • Sterkste bescherming

 • Meest duurzaam

 • Beschermt tegen invloeden van buitenaf

Voordelen transparant

 • Meest natuurlijke uitstraling

 • Makkelijk aan te brengen 

Blokhut Verven met Embalan (dekkend)

Gaat u een onbehandelde blokhut verven? Dan heeft u twee soorten verf nodig: Embalan Isoleer grondverf of Embadecor beits als eerste laag en daarop Embalan dekkende verf (2 laags aanbrengen).

Benodigdheden

 • Kwast of blokkwast

 • Roerstaaf

 • Verfbak

 • Embalan Isoleer/Embadecor

 • Embalan Dekkende Verf

1. Voorbereiding U begint met het aanbrengen van de dekkende laag grondverf. Hiervoor gebruikt u Embalan Isoleer of Embadecor beits. Dit doet u in dezelfde kleur als u de blokhut later gaat verven. Wilt u bijvoorbeeld uw blokhut antraciet verven? Gebruik dan ook een antraciet gekleurde grondverf of beits. Voor u begint dient u de verf goed te roeren. De kleurpigmenten zitten namelijk aan de onderkant. Roer de verf een paar minuten goed door voor het beste resultaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een houten roerstaaf.

2. Embalan isoleer aanbrengen Nadat u voldoende geroerd heeft kunt u de verf gaan aanbrengen. Doe dit bij voorkeur als de blokhut nog niet gemonteerd is. U dient namelijk de veer en groef van de blokhutprofielen ook te verven en hier kunt u niet meer bij als de blokhut eenmaal staat. Het is mogelijk om de veer en groef te verven terwijl u uw blokhut aan het opbouwen bent, maar het is beter om de profielen te verven en dan één dag te laten drogen. Om de veer en groef te behandelen gebruikt u een kwast, voor de grote vlakke stukken kunt u een blokkwast gebruiken. Deze grondlaag zorgt ervoor dat de volgende laag verf zich goed kan hechten. 

3. Embalan Dekkende Verf aanbrengen Nadat u de grondlaag verf heeft aangebracht en heeft laten drogen gaat u verder met de dekkende verflaag. Deze dekkende beits beschermt het hout tegen water en andere weersinvloeden, ook voorkomt het scheuren van het hout. Verf het hout 2 à 3 keer om voor een dekkende laag te zorgen. Neem hierbij ook de veer en groef mee om deze extra te beschermen. Er kan namelijk water in deze verbinding blijven staan, bovendien voorkomt u zo kleurverschil als de blokhut uitzet. Het is beter om een paar dunne lagen aan te brengen, dan één dikkere laag. U krijgt dan een egaler resultaat en de veer en groef passen beter in elkaar.

4. Tips

 • Breng de deklaag 2x aan

 • Herhaal het verven elke 3 tot 4 jaar (net als bij een woonhuis)

 • Vergeet kozijnen van ramen en deuren niet (zoals de boven- en onderkant van de deur)

 • Leg de planken niet in de zon om vervorming te voorkomen

 • Laat de planken drogen met kleine plankjes ertussen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken

 • 2 dunne lagen zijn beter dan 1 dikke laag

 • Behandel de planken na plaatsen nog een keer voor het beste resultaat

Blokhut beitsen met embadecor (transparant)

Om uw geïmpregneerde of onbehandelde blokhut te beitsen kunt u kiezen voor een transparante beits, onze voorkeur heeft Embadecor. Een geïmpregneerde blokhut kunt u het beste zo’n 3 maanden na het plaatsen behandelen, omdat de verf zich eerder nog niet zo goed aan de blokhut hecht. 

Benodigdheden

 • Kwast, blokkwast of vachtroller

 • Roerstaaf

 • Verfbak

 • Embadecor

1. Voorbereiding Voordat u de beits gaat aanbrengen is het ook belangrijk dat u deze goed roert. Zo zorgt u ervoor dat de kleur niet aan de onderkant blijft zitten. Gebruik een houten roerstaaf om de beits enkele minuten door te roeren. Kies voor het beitsen van een geverfde of geïmpregneerde blokhut voor een transparante beits of voor een kleur die bij de verf of impregnatie past, anders kan het voorkomen dat u niet de gewenste kleur krijgt.

2. Embadecor toepassen Embadecor beits brengt u aan met een kwast, blokkwast of vachtroller. Voor een egaal eindresultaat kunt u de beits beter in 2 dunne lagen aanbrengen, in plaats van 1 dikke laag. Deze laag beits gaat de aantasting van het hout tegen en maakt de profielen waterafstotend. Zo verlengt u de levensduur van uw blokhut. Herhaal het beitsen van uw blokhut om de paar jaar voor het beste resultaat.  

Beitsen met Koopmans Perkoleum (dekkend en transparant)

Wilt u liever niet werken met Embalan of Embadecor? Perkoleum is een beits van Koopmans. Deze beits is speciaal otwikkeld voor tuinhuizen en blokhutten, maar kan ook goed gebruikt worden op andere houten constructies. Het voordeel van Perkoleum is dat het altijd een één-potsysteem is. Ongeacht u kiest voor dekkend of transparant. Een grondlaag is dus nooit nodig. Het bahandelen met Koopmans is daardoor altijd erg makkelijk! U kunt bij Perkoleum kiezen uit erg veel verschillende kleuren. De belangrijkste en meest voorkomende kleuren vindt u in onze webshop. Staat uw kleur er niet bij? Dan kunt u altijd kijken op www.beitz.nl voor het volledige aanbod in alle mogelijke kleuren.

Wat heb ik nodig bij aanbrengen perkoleum? 

 • Kwast, blokkwast of vachtroller

 • Roerstaaf

 • Verfbak

 • Perkoleum van Koopmans

Het aanbrengen gaat verder hetzelfde als bij de Embadecor. Roer goed door en breng in dunne laagjes aan. Het liefste behandeld u rondom het hout zodat er nergens meer vocht naar binnen kan. In de praktijk is dit niet altijd mogelijk en dan is een laag aan de zichtzijde ook prima.