Logo Gadero
service
Gadero TV

Hoe monteer ik Cambara gevelbekleding?

Joanie
Geschreven doorJoanie

In deze video laat Daphne de verschillende profielen gevelbekleding in het houtsoort Cambara zien en hoe je deze monteert!

1
De achterconstructie maken

Het is belangrijk om een achterconstructie te maken, zodat het hout goed kan ventileren en daardoor lang meegaat. Om deze reden plaatsen we eerst een waterkerende dampdoorlatende folie op de wand. Wij maken onderscheid tussen folie voor open gevelbekleding en gesloten gevelbekleding. Bij open gevelbekleding zit er ruimte tussen de planken. Hierdoor is het noodzakelijk om de zwarte waterkerende en UV-werende folie te gebruiken. Bij het plaatsen van de folie is het belangrijk om van onder naar boven te werken en de verschillende lagen folie elkaar minimaal 10 cm te laten overlappen. Bevestig de folie dan met nietjes en dek deze weer af met zwart folietape.

Voor gesloten gevelbekleding gebruiken we waterkerende en dampopen bouwfolie van Wovar. Deze folie heeft een zelfklevende kant, waardoor het eenvoudig aan te brengen is. Bij gesloten gevelbekleding zorgt het folie ervoor dat er geen water doorheen kan dringen, maar dat de condens die ontstaat door temperatuurverschillen wel kan worden afgevoerd.

2
Het regelwerk plaatsen

Voor het regelwerk gebruiken we ventilatielatten. In deze latten zitten inkepingen waardoor de lucht erdoorheen kan stromen. Bij gevelbekleding is het belangrijk om panlatten of rachels te gebruiken die 1,5 keer de dikte hebben van de te bevestigen planken. Onze horizontaal geplaatste planken zijn 18 mm dik, en onze ventilatielatten zijn 28 mm dik. Daarom is slechts één ventilatielat nodig. Voor de verticaal geplaatste planken, die 22 mm dik zijn, hebben we echter twee rijen ventilatielatten nodig. We plaatsen de ventilatielatten om de 45 cm uit elkaar.

3
De gevelbekleding plaatsen

In deze situatie maken we gebruik van twee soorten profielen: een recht profiel in verschillende breedtes, namelijk 6, 8, 9 en 12 cm breed. Deze profielen monteer je met Wovar RVS bolkop schroefnagels. Aangezien het op hardhout gaat, raden we aan om de planken eerst voor te boren. Voor een mooie rechte lijn van nagels kun je gebruikmaken van een winkelhaak. Let erop dat je goed kijkt, zodat je niet ergens op een schroef van je panlat uitkomt, en dat je dus in het begin al bepaalt waar je de lijn met nagels gaat plaatsen. Voor de juiste afstand tussen de profielen hebben we afstandhouders gebruikt. Het is handig om wat hulp in te schakelen, zodat je zeker weet dat alles mooi waterpas gemonteerd wordt. Het andere profiel dat we gaan monteren is de dubbele rhombus. Ook bij gesloten gevelbekleding moet je natuurlijk rekening houden met de werking van het hout. Hiervoor hebben we steeds een spijkertje tussen de profielen gestoken tijdens de montage. We hebben hierbij dezelfde bolkop schroefnagels gebruikt als bij de open gevelbekleding. Deze schroeven plaats je niet in de inkeping, maar op de beide stroken van de profielen. Het doel is ook hier om een rechte lijn van nagels te creëren, zodat het geheel er mooi strak uitziet. Let erop dat je de planken met het groefgedeelte naar beneden en het mesgedeelte omhoog monteert, en dat je op die manier de profielen naar boven toe in elkaar schuift.

Wat is Cambara hout?

Cambara hardhout is afkomstig uit Zuid-Amerika en valt in duurzaamheidsklasse 2 tot 3 en gaat, mits correct gemonteerd, tussen de 15 en 20 jaar mee. De planken hebben zowel roodachtige als gele delen. Wil je nou meer specifieke informatie over Cambara? Bekijk dan onze Gadero TV product spotlight over Cambara hardhout.