Pefc Hout

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is den wereldwijd non-profit , afhankelijk keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer. Het uiteindelijke doel van PEFC is dat alle bossen ter wereld op een duurzame mannier worden beheerd. De Nederlandse Overheid (TPAC) heeft na toetsing vastgesteld dat PEFC intenrationaal voldoet aan de nederlandse inkoopcriteria voor duurzaam geproduceerd hout. Bij DUBO keur heeft PEFC aangegeven als de meest milieuvriendelijke keuze voor grondstof en eindproduct. Het Cradle2Cradle principe is als eerste toegekend aan hout dat afkomstig is uit een PEFC gecertificeerd bos.

Door middel van certificering van bosbeheer kunnen boseigenaren laten zien dat zij hun bos duurzaam beheren. Uit een PEFC gecertificeerd bos kan hout worden geoogst. Chain of Custody gecertificeerde bedrijven verderop in de keten kunnen het hout met het PEFC keurmerk verwerken in producten als tuinhout, bouwhout, laminaatvloeren en tal van andere producten. PEFC toetst of nationale standaarden voor duurzaam bosbeheer voldoen. Deze toetsing is een uitgebreid proces. Nationale certificering-systemen die worden goedgekeurd vallen onder PEFC keurmerk. Momenteel zijn er 35 landen goedgekeurd. Iedere 5 jaar worden de regels opnieuw getoetst. Onderdelen van de PEFC spelregels zijn Kyoto-protocol, Convention on Biological Diversity, International Tropical Timber Organization, The International Union for Conservation of Nature). Certificering kan alleen op basis van ISO normen. PEFC is vaak genoemd als een van de eerste vormen van (MVO) Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Wilt u hout kopen met het PEFC keurmerk? Wij geven bij al onze planken, palen, liggers en schermen aan welk keurmerk het artikel draagt. Bovendien kunt u PEFC tuinhout bij ons bestellen en laten bezorgen in heel Nederland en Belgie.