Beukenhout

Gadero Houtsoorten

Beukenhout

Beukenhout

Beukenhout (Fagus sylvatica) is een van de meest gebruikte houtsoorten in de houtindustrie. De beuk komt dan ook veel voor in ons land en Europa. Beukenhout is niet geschikt om buiten te plaatsen, maar het wordt wel voor veel andere toepassingen gebruikt. Deze hardhoutsoort heeft namelijk enkele bijzondere eigenschappen. Hout van beuken splintert niet en wordt daarom veel gebruikt bij het maken van speelgoed. Daarnaast is het zeer hard. Dat maakt beukenhout populair voor dorpels onder uw deuren.

  • Duurzaamheidsklasse 5 
  • De kleur is wit tot licht geelbruin.
  • Veelzijdig te gebruiken voor trapleuningen (laat zich goed buigen), broodplanken, ijsstokjes, vloeren en houten gereedschap
  • Het nadeel is dat deze houtsoort gemakkelijk kromtrekt.

Beuken hout

Beukenhout gebruiken

Van beukenstammen maakt men ook prachtige boomstamtafels. Beukenhout is echter niet geschikt voor buitentoepassingen, omdat het snel zwart kleurt. Zet een dergelijke tafel dus altijd binnen. Deze houtsoort is kleur- en smaakloos, en dus vormt contact met voedingsstoffen geen probleem. Zo kan beuk goed gebruikt worden in keukens en bakkerijen. Je ziet het ook vaak in de vorm van ijsstokjes en satéstokjes. Daarnaast worden er (veelal goedkopere) vloeren gemaakt van beukenhout.

Wist u dat…. men van beukenhout ook snijplanken maakt en dat die minder gevoelig zijn voor bacteriën dan kunststof snijplanken?

Beukenhouten vloer

Kenmerken beukenhout

Beukenhout is uit zichzelf crèmewit van kleur, maar er komen verkleuringen voor in het kernhout. Daarnaast is dit geen stabiele houtsoort, waardoor het veel gedroogd wordt om werking te beperken. Door het hout met behulp van stoom te drogen, verliest het veel van de natuurlijke houtsappen. Daardoor zal beukenhout minder snel kromtrekken. Door de stoombehandeling krijgt het een egale, zalmroze kleur.