Grenenhout

Gadero Houtsoorten

Grenenhout

Grenenhout

Grenenhout is naaldhout en staat bekend om z’n uitgesproken vlammentekening. Het heeft een kenmerkende geelachtige lichte kleur. De nerf van het hout is vrij fijn. Grenen is een verzamelnaam voor verschillende soorten naaldhout. Zo vallen Redwood, pijnboom of grove den onder grenen houtsoorten. Europees grenen (Pinus sylvestris) heeft een volumieke massa tussen de 400 tot 600 kg per vierkante meter. Deze houtsoort is zeer geliefd als tuinhout, zeker nadat het geïmpregneerd is. Daarnaast zie je het ook vaak als constructiehout of zelfs als binnenvloer voor een blokhut of tuinhuis.

  • Onbehandeld duurzaamheidsklasse 5 / Geïmpregneerd duurzaamheidsklasse 3-4
  • Verzamelnaam voor verschillende soorten naaldhout
  • Zeer geliefd als tuinhout voor schuttingen en overkappingen 
  • Grenenhout is zeer goed te bewerken en geschikt voor veel verschillende toepassingen

Levensduur grenen hout

De levensduur van grenen is ongeveer 10 tot 15 jaar, indien het hout via keteldruk geïmpregneerd is. Geïmpregneerd hout is beter bestand tegen weersomstandigheden, micro-organismen en insecten. Zo wordt de levensduur van hout enorm verlengd. Grenenhout heeft onbehandeld namelijk duurzaamheidklasse 5, terwijl dat na impregnering via keteldruk klasse 3-4 is. Voor buitengebruik is het impregneren van grenenhout een must.

Foto: Grenen keteldruk geïmpregneerd tuinscherm

Wat is het verschil tussen grenen en vuren?

Vuren- en grenenhout uit hetzelfde groeigebied kennen weinig verschillen. Vurenhout is iets donkerder en bevat doorgaans minder grote noesten. Ook is vuren iets egaler van kleur na het impregneren. Let wel: het verschil is enorm afhankelijk van het gebied waarbinnen de bomen groeien. Zo kunt u planken van Midden-Europees vuren of grenen niet vergelijken met de prijzen van Scandinavisch vuren of grenen. In Noord-Europa groeien bomen trager. Daar hebben vuren- en grenenhout kleinere noesten en een dichtere structuur. Daardoor heeft het Scandinavische hout minder last van werking en vochtopname dan de Midden-Europese variant. De prijs van Midden- Europees grenen- en vurenhout ligt doorgaans een behoorlijk stuk lager dan de Noord-Europese variant. Maar de duurzaamheid is dan ook heel anders. Let hier op, mocht u verschillende houtartikelen met elkaar willen vergelijken.grenen plantenbak

Eigenschappen grenenhout

Grenenhout is gemakkelijk te bewerken. In het hout kunnen noesten en harszakken voorkomen. Bij grenenhout verspreidt het hars een lichte geur. Er is een klein verschil tussen kern- en spinthout. Gezaagd grenen heeft een duidelijke vlamtekening. Grenen is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen is grenen iets taaier dan vuren. Grenen naaldhout heeft meer noesten en kwasten dan vurenhout. Het kleurverschil met vuren is zeer minimaal.

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid

In het hout kunnen wieren en harszakken voorkomen. In de meeste gevallen zijn dergelijke wieren geen probleem bij tuinhouttoepassingen. Grenenhout is perfect te zagen, boren, frezen en schuren. Bij snelgroeiend grenen kan bij het bewerken een fijnvezelig oppervlak ontstaan. Spijkers en vijzen gaan er ook vlotjes in. Ook lijmen is bij grenenhout een prima alternatief. Indien het hout met Celfix is geïmpregneerd, gaat het nog langer mee. Dat wordt per plank of paal aangegeven. Het hout heeft door de Celfix-impregnatie in eerste instantie een lichte groene kleur. Die verdwijnt na enkele maanden door weer en wind.

grenen tuinhek zwart

Grenen planken

Wij bieden in ons tuinhoutassortiment een groot aanbod aan Celfix-geïmpregneerde schuttingplanken van grenen. U hebt de keuze uit diverse dikte-, breedte- en lengtematen tot wel 5 meter. Wij leveren grenenhout voor buiten altijd tegen de juiste prijs. Grenenhout kan, wanneer goed gedroogd, ook worden toegepast als binnenvloer.

Grenen tuinbank

Grenen tuinhout aan huis geleverd

Wij leveren grenen tuinhout veelal onder het PEFC-keurmerk. Grenenhout laat zich zeer goed impregneren tot in de kern van het hout. Daarom ziet u bij onze houthandel een ruim assortiment geïmpregneerd grenen houten tuinschermen, vierkante palen in allerlei maten van 7 tot 15 cm dikte en planken voor schuttingen. Ook voor via keteldruk geïmpregneerd grenenhout voor een pergola kunt u bij ons terecht.