Essenhout

Gadero Houtsoorten

Essenhout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Vloeren
  • Meubels
  • Gereedschapsstelen
  • Houten trappen

Herkomst:

Amerika - Europa

Duurzaamheid:

Klasse 5

kleur & Textuur:

Witte to licht geelbruine kleur

Essenhout

Essenhout is zeer buigzaam. Niet voor niets worden er springplanken van gemaakt. Het is tegelijk ook een heel sterke houtsoort. Essenhout staat verder bekend om z'n mooie vlamtekening. Dat maakt deze houtsoort populair voor vloeren, houten trappen, gereedschapsstelen en meubels zoals stoelen en krukjes.

  • Duurzaamheidsklasse 5
  • Geschikt voor thermische modificatie
  • Maak van essenhout turntoestellen, gereedschapsstelen, vloeren en meubels
  • Ook populair als brandhout

 


 

Uitvoeringen & toepassingen

Thermisch gemodificeerd Essenhout

Essenhout is van zichzelf niet duurzaam en onbehandeld ook niet buiten toe te passen. Het essenhout is wel thermisch te modificeren, wat de levensduur enorm verlengt. Zo heeft een thermo terrasplank van essenhout duurzaamheidsklasse 1. Dit maakt thermo essenhout vergelijkbaar in levensduur vergelijkbaar met hardhout. Echter komt essenhout van dichtbij en is deze manier van verduurzamen zeer milieuvriendelijk. Hierdoor is thermisch gemodificeerd essenhout een verantwoord alternatief op hardhout.

Eigenschappen Essenhout

Het hout van de es heeft een witte tot licht geelbruine kleur. Essenhout is zeer taai en sterk, maar nog wel vrij makkelijk te bewerken. Dit hout is vrij elastisch, wat het geliefd maakt voor onder andere turntoestellen. Onbehandeld essenhout heeft duurzaamheidsklasse 5. Ongeschikt voor buiten, maar wel geschikt voor mooie binnenvloeren, houten meubels en trappen. Dit hout staat bekend om de lichte kleur en de spectaculaire tekeningen in het hout, waardoor u opvallende meubels of vloeren krijgt. 

Essenhout gebruiken

Deze houtsoort is zeer populair als brandhout. Het heeft namelijk een trage verbranding en spat niet. Daardoor is het ook geschikt voor een openhaard. Essen is heel droog, waardoor het bijzonder goed te stoken is. Ook maakt u met essenhout een schitterende lichte binnenvloer. De groeiringen tekenen zich op het dosse vlak af als vlamtekeningen. Een effect wat essenhout zeer geliefd maakt voor decoratieve toepassingen.