Fraké-hout

Gadero Houtsoorten

Fraké-hout

Fraké hout

Met Fraké-hout maakt u een hele chique gevel. Deze houtsoort uit Gabon is van zichzelf niet zo duurzaam, maar valt na thermische modificatie onder duurzaamheidsklasse 1. Daarnaast heeft Fraké noir, ook wel Limba genoemd, een heel typisch uiterlijk. Deze uit West-Afrika afkomstige houtsoort heeft een vlamachtige tekening en bevat zwarte lijnen of pinholes. Dat maakt het een levendige houtsoort met een 'historische' look. Door dit robuuste uiterlijk staat Fraké ook wel bekend als Afrikaanse eik.

frake hout structuur

Thermisch gemodificeerde Fraké in halfhouts of channel siding is ideaal voor iedereen die een opvallende, duurzame en stijlvolle gevel wil maken. Fraké heeft een iets oudere look en dat spreekt veel mensen aan. Het wordt weleens vergeleken met Ayous. Ayous-gevelhout is wel meer foutvrij en moderner, zonder noesten en oneffenheden. Fraké is iets harder dan Ayous. 

  • Duurzaamheidsklasse 1 door thermische modificatie
  • Robuust uiterlijk, staat ook bekend als Afrikaanse eik
  • Voornamelijk geschikt voor gevels en wandbekleding
  • 100% milieuvriendelijk verduurzaamd

Thermische gemodificeerd Fraké

Fraké heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 4, wat het niet ideaal maakt voor gevelbekleding. Om de levensduur van het hout te verlengen wordt het thermisch gemodificeerd. Bij dit proces wordt het hout met stoom verhit naar 212 graden Celsius. Door deze behandeling verandert de celstructuur van het hout en dus ook de duurzaamheid. Zo heeft Fraké gevelbekleding duurzaamheidsklasse 1, zodat u er wel 25 jaar of langer plezier van hebt.

Deze behandeling doet meer dan alleen de levensduur van het hout verlengen. Zo vermindert ze ook de werking van het hout, waardoor het gemakkelijker te bewerken is. Daarnaast zijn stabiele planken veel geschikter voor gevelbekleding. Ook heeft thermische gemodificeerde Fraké een warme, nootachtige kleur, terwijl de onbehandelde versie van lichtgeel tot donkerbruin voorkomt. Door de robuuste kleur in combinatie met de typerende lijnen en pinholes zijn planken van Fraké erg opvallend als gevelbekleding en perfect voor de liefhebbers van karaktervol hout. De kleur zal na verloop van tijd prachtig egaal vergrijzen, wat nog meer karakter aan uw gevel toevoegt.

Fraké-gevelbekleding

Duurzaam behandelde Fraké is een 100% natuurlijke optie voor gevelbekleding. Het hout is namelijk niet met chemicaliën bewerkt, wat het heel milieuvriendelijk maakt. Daarnaast werkt Fraké isolerend, is het goed bestand tegen schimmels en houtrot en is heel stabiel. Dat maakt het een hele geliefde keuze voor open gevelbekleding of lamellen. Deze veelzijdige houtsoort is ook geschikt voor de bekleding van bergingen, geluidsschermen en andere wanden. Het kan eventueel ook dienen als omheining of erfafscheiding.

thermo frake noir gevelbekledingAls alternatief kunt u denken aan Ayous of Red Cedar. Ayous is heel vergelijkbaar in gevelbekleding, alleen dit hout heeft een iets minder grillig, rustiek karakter. Fraké-hout is daarnaast harder dan Ayous. Je zou kunnen zeggen dat Fraké een meer 'historische', natuurlijke look heeft dankzij de noestjes, zwarte streepjes en pinholes en Ayous meer een moderne, nagenoeg noestvrije look-and-feel. Red Cedar is dan weer een zachtere houtsoort met een lichtere kleur.