Larikshout

Gadero Houtsoorten

Larikshout

Lariks Hout

Europees larikshout (Larix decidua) heeft een volumieke massa tussen de 450 tot 700 kg per kubieke meter. Larikshout heeft een lichte geelbruine kleur. De nerf van het hout is matig fijn. De draad is overwegend recht. Lariks is de laatste jaren bezig aan een opmars in toepassingen. Lariks is vooral geschikt gebleken als hout voor terrasoverkappingen. Almaar vaker zie je lariks-douglashout bij schuttingen of omheiningen en terrassen, of als grondstof om meubels van te timmeren. Wij leveren larikshout onder het PEFC- en EUTR-keurmerk van gerenommeerde houtmerken. Lariks- en douglashout lijken zeer sterk op mekaar en worden onder één noemer op onze site genoemd. 

  • Duurzaamheidsklasse 3
  • Afkomstig uit Europa
  • Veel gebruikt voor overkappingen, omheiningen en als constructiehout
  • Harder dan bijvoorbeeld grenen- en vurenhout
  • Bij buitengebruik raden wij aan om het hout te behandelen.

Bekijk hier ons aanbod lariks-douglashout, om bijvoorbeeld zelf overkappingen te bouwen. Of maak van onze 3 cm dikke lariksplanken zelf tuinmeubelen.Lariks overkapping

Alles over larikshout

Wilt u weten hoe u lariks-douglashout het beste kunt gebruiken in de tuin? Voor de bouw van een overkapping, terras, schutting of tuinmeubel delen we nuttige tips. Bekijk de onderstaande video met veel informatie over larikshout.

Eigenschappen lariks-douglas

Lariks, ook wel geschreven als larix, zie je vaak in de combinatie met douglashout. Beide worden eigenlijk als één houtsoort gezien. Lariks valt onder naaldhout.

De draad van lariks is soms hard, waardoor het bij droging kan splijten. Met name aan de kopse kanten van lariksplanken kunnen tijdens warm weer kopscheuren ontstaan. Net als bij vuren en grenen kunnen er in het hout noesten en wieren voorkomen. Lariks is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van larikshout een nog betere beoordeling dan vuren of grenen. Zeker als het ook nog eens onder hoge keteldruk verduurzaamd is. Het hout heeft dan in eerste instantie een lichte kleur. Het wordt door zon, regen en wind relatief snel grijs.

Onbehandeld larikshout plaats je bij voorkeur niet in de grond. Gebruik betonpoeren en betonbanden om uw lariks schutting of overkapping circa 20 cm boven het maaiveld te bouwen. Wilt u toch larikshout in de grond zetten? Kies dan een dikke kopmaat en behandel de onderkant desgewenst met teer tot 10 cm boven het maaiveld. 

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid lariks

Larikshout is redelijk goed te verwerken. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijk te verlijmen. Bij het spijkeren en schroeven is het belangrijk om te voorkomen dat het hout gaat splijten. Dat doet u bijvoorbeeld door niet te dicht aan de randen van het hout te spijkeren en te schroeven. U kunt ook de gaten voorboren.
Larikshout laat zich vrij goed zagen en schaven. Om geen rafelige oppervlakten te krijgen is scherp gereedschap een must. Kleine maar zeer harde harsstukjes kunnen deeltjes uit beitels slaan en ze snel bot maken.
Als u beitsachtige producten gebruikt op larikshout, kunnen er vlekken ontstaan. Door het hout goed te ontvetten kunt u dat grotendeels vermijden. 

Meer eigenschappen lariks-douglas

Als men over lariks-douglashout spreekt, bedoelt men in onze contreien doorgaans lariks- en douglashout uit Duitsland, Polen, Nederland, de Baltische Staten of Frankrijk. Lariks- en douglashout hebben een duurzaamheidsklasse 5 (levensduur gemiddeld 7-10 jaar). Daarom wordt montage boven de grond altijd sterk aanbevolen. Lariks- en douglashout zijn binnen de categorie van de naaldhoutsoorten relatief zwaar en duurzaam. Wij adviseren altijd om lariks-douglas hout te behandelen met onze blanke beits Maxrelease. Bij grote warmte kunnen er scheurtjes in het hout ontstaan, maar die verdwijnen weer bij kouder en vochtiger weer. Het gaat om een natuurlijk proces. Wilt u onbehandeld lariks-douglashout toch in de grond plaatsen? Dan raden we u aan om het met teer te behandelen tot 10 cm boven de grond. Kies bij voorkeur dikke maten lariks-douglas palen voor een langere levensduur.

Lariks-douglashout kan onbehandeld in België gebruikt worden en is enorm populair vanwege de knappe kleur, mooie vergrijzing en milieuvriendelijkheid bij onbehandeld gebruik. Het wordt vaak gebruikt voor kapschuren en overkappingen, maar ook steeds meer bij schuttingen

Verschil lariks- en douglashout

Het verschil tussen lariks en douglas is minimaal. Douglashout is doorgaans iets meer roze van kleur. Larikshout is meestal iets geler. Van Douglashout wordt gezegd dat het iets minder snel scheurt dan lariks. Van Lariks zegt men dan weer dat de duurzaamheid iets beter is dan die van douglas. Niet voor niets worden de soorten veel door elkaar gebruikt. Wij kiezen voor dikke staanders voor douglashout en voor planken meestal lariks. Zo maken we optimaal gebruik van de minimale verschillen in deze populaire houtsoorten.  

Siberische lariks

Siberisch larikshout is niet te vergelijken met lariks- of douglashout uit Europa. Siberische lariks komt uit Rusland. Het is te herkennen door kleine noesten en een gelere kleur in vergelijking met Europees larikshout. Siberische lariks wordt veel gebruikt als gevelbekleding in de vorm van Zweeds rabat smal en breed, halfhouts en rhombus. Siberisch larikshout kan onbehandeld op uw gevel gemonteerd worden. Zorg wel altijd voor voldoende ruimte voor enige werking. Siberische lariks is minder stabiel qua werking dan Red Cedar. De prijs van Siberische lariks is wel een stuk lager dan foutvrij Red Cedar-hout.

Lariks tuinscherm

Terrassen bouwen

Om terrassen te maken met planken in lariks-douglas adviseren we om de onderbalken van geïmpregneerd hout te nemen en niet van lariks-hout. De balken blijven immers langer vochtig. Verder is het raadzaam om 9 mm tussenruimte aan te houden. Lariks en douglas hebben een behoorlijke werking in de breedte bij temperatuurverschillen. Gebruik altijd onze professionele 5 x 50 mm terrasschroeven zonder voorboren in de tweede groef van de zijkant voor het stevigste resultaat.

Schaaldelen en rabathout

In onze houthandel kunt u lariksplanken tot 5 meter lengte bestellen. Onder schaaldelen, schuttingplanken (zelfs in 7 meter) en deze douglas terrasplank vindt u onze populairste tuinhoutartikelen in lariks-douglas.

Schuttingen en omheiningen

Om lariks-douglas te gebruiken als onbehandelde planken of rabatdelen bij schuttingen heeft Siberisch larikshout de voorkeur boven Midden-Europees. Siberisch larikshout heeft namelijk een langere levensduur duur dan de Europese variant.

Lariks vloerdelen

Naast het toepassen van lariks in de tuin wordt dit hout ook gebruikt als binnenvloer. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende lariksvloeren beschikbaar die binnenshuis kunnen worden toegepast. Vaak is lariks echter een hevig werkende vloer, waardoor het meestal wordt vermeden als parketvloer. Maar Meister heeft daar iets op gevonden met het Meister Lindura-assortiment. Met deze dunne toplagen die met Wood-Powder zijn geperst op een foutloze HDF-drager, bent u zeker van een werkingsarme lariks vloer. Bekijk deze lariks parketvloeren uit de Lindura-lijn.

Tips

Wij adviseren om lariks-douglas altijd boven het maaiveld te monteren zodat het hout goed droog kan waaien. Gebruik bij het plaatsen van lariks palen van 9 x 9, 12 x 12 of 15 x 15 cm voor overkappingen bij voorkeur onze betonpoeren als fundering. Plaats ze op een stoeptegel met beton in de grond.

Voor dichte wanden van potdekselplanken in lariks-douglas adviseren we om een betonband op de bodem te plaatsen. Ook is het raadzaam met onze Maxrelease kleurloze beits uw hout  twee keer te behandelen voor een langere levensduur en minder aantrekking van vuil en vocht.