Larikshout

Gadero Houtsoorten

Larikshout

Eigenschappen

Geschikt voor:

  • Overkappingen
  • Schuttingen
  • Constructiehout

Herkomst:

Europa

Duurzaamheid:

Klasse 3

kleur & Textuur:

Larikshout heeft een lichte geelbruine kleur, de nerf van het hout is matig fijn. En de draad is overwegend recht.

Vergelijkbare houtsoorten

Lariks Hout

Europees larikshout (Larix decidua) heeft een volumieke massa tussen de 450 tot 700 kg per kubieke meter. Larikshout heeft een lichte geelbruine kleur. De nerf van het hout is matig fijn. De draad is overwegend recht. Lariks is de laatste jaren bezig aan een opmars in toepassingen. Lariks is vooral geschikt gebleken als hout voor terrasoverkappingen. Almaar vaker zie je lariks-douglashout bij schuttingen of omheiningen en terrassen, of als grondstof om meubels van te timmeren. Wij leveren larikshout onder het PEFC- en EUTR-keurmerk van gerenommeerde houtmerken. Lariks- en douglashout lijken zeer sterk op mekaar en worden onder één noemer op onze site genoemd. 

  • Harder dan bijvoorbeeld grenen- en vurenhout
  • Bij buitengebruik raden wij aan om het hout te behandelen.

Bekijk hier ons aanbod lariks-douglashout, om bijvoorbeeld zelf overkappingen te bouwen. Of maak van onze 3 cm dikke lariksplanken zelf tuinmeubelen.

Alles over larikshout

Wilt u weten hoe u lariks-douglashout het beste kunt gebruiken in de tuin? Voor de bouw van een overkapping, terras, schutting of tuinmeubel delen we nuttige tips. Bekijk de onderstaande video met veel informatie over larikshout.

Tips

Wij adviseren om lariks-douglas altijd boven het maaiveld te monteren zodat het hout goed droog kan waaien. Gebruik bij het plaatsen van lariks palen van 9 x 9, 12 x 12 of 15 x 15 cm voor overkappingen bij voorkeur onze betonpoeren als fundering. Plaats ze op een stoeptegel met beton in de grond.

Voor dichte wanden van potdekselplanken in lariks-douglas adviseren we om een betonband op de bodem te plaatsen. Ook is het raadzaam met onze Maxrelease kleurloze beits uw hout  twee keer te behandelen voor een langere levensduur en minder aantrekking van vuil en vocht.

Uitvoeringen & toepassingen

Lariks, ook wel geschreven als larix, ziet u vaak in de combinatie met Douglas hout, met andere woorden: Lariks Douglas wordt als één houtsoort gezien. Lariks valt onder naaldhout.

Het hout vertoont natuurlijke scheuren bij droog en warm weer, dit gebeurt met name aan de kopse kanten van Lariks planken. Tijdens de zomer kunnen kopscheuren ontstaan en na de zomer, bij vochtig weer, kunnen deze scheuren weer dicht trekken. Dit is niet nadelig voor de kwaliteit van het hout, maar juist kenmerkend voor de robuuste uitstraling van Lariks hout. Net als bij vuren en grenen kunnen er in het hout noesten en kwasten voorkomen. Lariks is zeer geschikt als constructiehout. Over het algemeen krijgt de duurzaamheid van Larikshout een nog betere beoordeling dan vuren of grenen. Zeker als dit ook nog eens onder hoge keteldruk verduurzaamd is. Het hout heeft dan in eerste aanleg een lichte kleur. Deze wordt door zon, regen en wind relatief snel grijs.

Onbehandeld Lariks hout bij voorkeur niet in de grond plaatsen. Gebruiken betonpoeren en betonbanden om uw Lariks schutting of overkapping circa 20 cm boven het maaiveld te bouwen. Wilt u wel Larikshout in de grond zetten? Kies dan een dikke kopmaat en behandel de onderkant desgewenst met teer tot 10 cm boven het maaiveld. 

Meer eigenschappen Lariks Douglas

Als men over Lariks Douglas hout spreekt, bedoelt men in Nederland doorgaans Lariks en Douglas hout uit Duitsland, Polen, Nederland, Baltische Staten of Frankrijk. Lariks en Douglas hout hebben een duurzaamheidsklasse 3 (levensduur gemiddeld 7-10 jaar), dus wordt montage boven de grond altijd sterk aanbevolen. Lariks en Douglas hout zijn onder de naaldhout soorten relatief zwaar en duurzaam. Wij adviseren altijd Lariks Douglas hout te behandelen met onze Maxrelease blanke beits. Lariks en Douglas kan bij warmte scheurtjes vormen die bij kouder en vochtiger weer ook weer zijn verdwenen. Dit is een natuurlijk proces. Wilt u onbehandeld Lariks Douglas hout toch in de grond plaatsen dan adviseren we deze met teer te behandelen tot 10 cm boven de grond. Kies bij voorkeur dikke maten Lariks Douglas Palen voor een langere levensduur.

Lariks Douglas hout kan onbehandeld in Nederland gebruikt wordt en is enorm populair vanwege de mooie kleur, mooie vergrijzing van het hout en milieuvriendelijkheid bij onbehandeld gebruik. Veel toegepast bij kapschuren en overkappingen, maar ook steeds meer bij schuttingen

Bewerkbaarheid en verwerkbaarheid Lariks

Larikshout is redelijk goed te verwerken. Zo is Lariks prima te verlijmen. Bij het spijkeren en schroeven is het belangrijk om te voorkomen dat het hout gaat splijten. Dit doet u bijvoorbeeld door niet te dicht aan de randen van het hout te spijkeren en te schroeven. Ook is het mogelijk om de gaten voor het spijkeren en schroeven voor te boren.
Larikshout laat zich redelijk goed zagen en schaven. Om geen rafelige oppervlakten te krijgen is scherp gereedschap een must. Kleine maar zeer harde harsstukjes kunnen kleine delen uit beitels slaan. Het vrij snel bot worden van zagen en beitels komt door deze harsstukjes.
Bij het aanwenden van beits-achtige producten op Larikshout kan er vlekvorming optreden. Door het hout goed te ontvetten is de kans hier op minimaal.

Verschil Lariks en Douglas hout

Het verschil tussen Lariks en Douglas hout is minimaal. Douglas hout is doorgaans iets meer rose van kleur. Lariks hout is doorgaans iets geler. Van Douglas hout wordt gezegd dat deze iets minder scheurt dan Lariks. Van Lariks zegt men dat de duurzaamheid iets beter is dan Douglas. Niet voor niets worden de soorten veel door elkaar gebruikt. Wij kiezen voor dikke staanders voor Douglas hout en voor planken meestal Lariks. Zo maken we optimaal gebruik van de minimale verschillen in deze populaire houtsoorten. Meer weten over het verschil tussen Lariks en Douglas hout? Lees dan ook onze blog.

Siberisch Lariks

Siberisch Lariks is niet te vergelijken met Lariks of Douglas hout uit Europa. Siberisch Lariks komt uit Rusland. Siberisch Lariks is te herkennen door kleine noesten en een meer gele kleur ten opzichte van Europees Lariks hout. Siberisch Lariks wordt veel toegepast als gevelbekleding in de vorm van Zweeds rabat smal en breed, halfhouts en rhombus. Siberisch Lariks kan onbehandeld op uw gevel gemonteerd worden, zorg wel altijd voor voldoende ruimte voor enige werking. Siberisch Lariks is minder stabiel qua werking dan Red Cedar. De prijs van Siberisch Lariks is wel een stuk lager dan foutvrij Red Cedar hout.

Vlonders bouwen

Bij vlonders maken met lariks vlonderplanken adviseren we de onderbalken van Geïmpregneerd hout te nemen en niet van Lariks hout. De balken blijven immers langer vochtig. Verder is het raadzaam om 9 mm tussenruimte aan te houden, Lariks en Douglas hout heeft een behoorlijke werking in de breedte bij temperatuurverschillen. Gebruik altijd onze professionele 5 x 50 mm vlonderschroeven zonder voorboren in de 2e groef van de zijkant voor het stevigste resultaat.

Schaaldelen en rabathout

In onze houthandel kunt u tot 5 meter lengte Lariks planken bestellen. Onder schaaldelen, schuttingplanken (zelfs in 7 meter) en deze douglas vlonderplank vindt u onze populairste Lariks Douglas houten tuinhout artikelen.

Schuttingen

Om Lariks Douglas toe te passen als onbehandelde planken of rabatdelen bij schuttingen heeft Siberisch Lariks de voorkeur boven Midden Europees Lariks Douglas. Siberisch Lariks heeft een langere levensduur duur dan Europees Lariks hout. 

Lariks Vloerdelen

Naast het toepassen van Lariks in de tuin wordt dit hout ook gebruikt als binnen vloer. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende Lariks vloeren beschikbaar die binnenshuis kunnen worden toegepast. Vaak is Lariks echter een hevig werkende vloer, waardoor het meestal wordt vermeden als parket vloer. Meister heeft hier echter iets op gevonden met het Meister Lindura assortiment. Met deze dunne toplagen met wood-powder geperst op een foutloze HDF-drager bent u zeker van een werking arme Lariks vloer. Bekijk deze Lariks Parket vloeren uit de Lindura lijn.

Bekijk hier ons aanbod lariks douglas hout, voor bijvoorbeeld zelf overkappingen bouwen. Of maak van onze 3 cm dikte lariks planken zelf tuinmeubelen.