Ayous

Gadero Houtsoorten

Ayous

Ayous

Ayous-hout, ook wel Natural Cladding genoemd, komt uit Afrika. Het heeft een warme kleur en relatief lange lijnen. Na enige tijd zal het hout mooi vergrijzen. Deze houtsoort staat ook wel bekend als tropisch zachthout. Om Ayous geschikt te maken voor gevelbekleding is het hout thermisch gemodificeerd. Na deze behandeling is Ayous te vergelijken met hardhout van duurzaamheidsklasse 1 en heeft het een levensduur van zo’n 25 jaar. Het is een almaar vaker voorkomend alternatief voor Western Red Cedar en Fraké-hout. Hoewel het bijna dezelfde kwaliteit heeft, is het veel goedkoper. Zo ligt de prijs van Ayous-hout zo'n 25% onder Western Red Cedar-hout.

ayous gevelbekleding

  • Thermisch gemodificeerd behandeld: duurzaamheidsklasse 1 - 2
  • Zeer populair voor woningen
  • Afkomstig uit Afrika
  • Nagenoeg noestvrij
  • Onbehandeld toe te passen
  • Geschikt voor gevels, kozijnen, schuttingen en meubels
  • Goedkoop alternatief voor Red Cedar

Voordelen Ayous-gevelbekleding

Het zogenoemde thermo-Ayous-hout is licht van gewicht en scheurt of vervormt nauwelijks. Ayous, ook wel bekend als Abachi, is officieel loofhout en heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5. Tijdens de thermobehandeling wordt het hout met stoom verwarmd tot 200 graden. Door deze thermische modificatie verandert de duurzaamheid van deze houtsoort naar klasse 1 tot 2. Bij deze behandeling worden geen chemicaliën gebruikt, wat Ayous 100 procent natuurlijk en milieuvriendelijk maakt.

Bovendien heeft thermisch gemodificeerd Ayous-hout een lekkere geur door het stoomproces. En dat terwijl vers gezaagd of nat onbehandeld Abachi bekend staat om zijn zweetsokkengeur... Het hout bevat geen noesten, en dus ook geen kwetsbare plekken. Deze houtsoort laat zich gemakkelijk bewerken en is goed glad te schaven. Door de verwarming verandert de natuurlijke crèmegele kleur van Ayous naar een prachtige warme bruine kleur. Daarnaast worden de tekeningen van het hout beter zichtbaar.

ayous thermisch gemodificeerd hout triple rhombus

ayous houten woning

Toepassingen Ayous

Door de warmtebehandeling is thermo-Ayous erg duurzaam en goed bestand tegen vocht en houtrot. Daarnaast heeft het een goede isolerende werking. Dat maakt het erg geschikt als gevelbekleding. Deze mooie houtsoort wordt ook gebruikt voor kozijnen, luxeschuttingen en zelfs meubels. Wist u dat thermo-Ayous ook geschikt is voor saunabanken?

Ontdek bij houthandel Gadero het populaire tripleprofiel in Ayous-hout. Dat kunt u zowel horizontaal als verticaal monteren. Ook hebben we Ayous-channel siding in ons assortiment, voor wie iets bijzonders op zijn gevel wil.

Video - Houtsoort van de maand juli

Verschillen met andere houtsoorten

Vaak krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen Ayous, thermisch grenen en Fraké-hout. Fraké-hout heeft een oudere look door de pinholes, oneffenheden en zwarte strepen. Ayous-gevelbekleding heeft meer een luxueuze, moderne uitstraling. Het grote verschil met thermisch gemodificeerd grenen en vuren is dat Ayous nagenoeg geen noesten bevat. De prijs van thermo-grenen en -vuren ligt wel iets lager en bij deze naaldhoutsoorten is voorboren niet nodig. Bij thermo- Ayous en Fraké-gevelhout is dat wel nodig.