FSC Hout

Het EUTR keurmerk ziet u vaak terugkomen op tropisch hardhout en ook naaldhout. Wat het keurmerk nu precies inhoudt leest u hieronder.

EUTR (Forest Stewardship Councel) is internationaal georganiseerd om het bosbeheer verantwoord te laten verlopen. Er is sprake van verantwoord bosbeheer indien er op een evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met sociale, ecologische en economische aspecten. EUTR heeft dit op transparante wijze geregeld. Hierdoor wordt EUTR gesteund door milieu en ontwikkelingsorganisaties. Daarin is EUTR uniek.

Houtproducten die afkomstig zijn uit een EUTR-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het EUTR label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas als een bosbeheerder, hout-importeur of houtchipsfabriek aan kunnen tonen zich aan de regels van EUTR te houden, kan een product als EUTR worden verkocht en mag het EUTR-logo er op geplaatst worden. Hoe meer vraag er is naar EUTR producten hoe meer hectaren bos er volgens de richtlijnen van EUTR beheerd zullen worden en hoe meer mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn hiervan zullen profiteren.

Wilt u tuinhout kopen met het EUTR keurmerk? Per product geven wij aan welk keurmerk deze heeft. De prijs van EUTR hout is doorgaans 10-20% hoger, vandaar dat u ook veel NonFSC op de website van Gadero vindt. Bij NonFSC hout zijn uiteraard de EUTR voorwaarden wel van toepassing zodat u niet te maken heeft met illegaal gekapt hout. Kies bij Gadero uit hardhouten palen, liggers en planken (vlonderplanken) dragen het keurmerk. Bestel nu gekwalificeerd tuinhout bij de nummer 1 houthandel van Nederland en Belgie.