Logo Gadero
service
Klustip

Zwevend dakterras

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst01/05/2020

Er bestaan ruwweg vier verschillende soorten dakterrassen:

 • terrassen die zweven tussen twee of meerdere buitenmuren en rusten op zware balken (veelal in de stad). Dit soort terrassen wordt besproken in het stappenplan.

 • terrassen gemaakt van kant-en-klare terrastegels (bijvoorbeeld gelegd op een balkon of tegelvloer)

 • terrassen in de tuin gemaakt van planken, dwarsbalken en vierkante palen in de grond (al dan niet aan de woning vast)(zie stappenplan terras bouwen)

 • houten dakterrassen met montage op een plat dak (daktuin)

We gaan nu dieper in op het aanleggen van een zwevend terras tussen 2 buitenmuren. Daarbij gaan we ervan uit dat er 2 meter ruimte is tussen ten minste twee evenwijdig lopende buitenmuren. Wat hieronder staat, dien u als extra te lezen naast het algemene stappenplan 'terras bouwen'. Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze tuinhoutadviseurs helpen u met plezier verder.

Benodigdheden:

 • Keil-bouten

 • Ijzeren verbindingshoeken

 • 2x metaalspiraalboor 3,5 mm

 • 2 dozen TORX schroeven 4 x 50 mm

 • Rolmaat

 • Waterpas

 • Bithouder met TORX-bit

 • Houtzaag

 • Lijmtang

Balkon Terrasplank Smal Ipe Hardhout planken
8 uur voorbereiden
16 uur klussen
€ 1000 - € 3000
Complex
1
Ruimte opmeten

Meet de ruimte tussen de muren met een rolmeter op. Is de tussenliggende ruimte ongeveer 2 meter? Dan kunt u met balken van 6 x 16 x 500 cm werken. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat u een zwevend terras van 2 op 5 meter gaat maken. In dat geval hebt u 2 balken 6 x 16 x 500 cm nodig om aan de buitenmuren te bevestigen. Het vastzetten aan de buitenmuren kan gemakkelijk met 6 keilbouten van ten minste 12 mm voor elke balk. Nadat u deze balken aan de beide muren hebt bevestigd, kunt u de tussenliggende balken op maat zagen. Zaag daarvoor 8 balken van 6 x 16 x 500 cm in stukken van 2 meter. U hebt dan 16 balken van 2 meter.

2
Tussenbalken monteren

Plaats de tussenbalken van 2 meter bovenop de gemonteerde balken. Het vastzetten van deze balken kan eenvoudig met de ijzeren verbindingshoeken. Zorg ervoor dat u de 16 tussenbalken op gelijke afstand verdeelt over de totale lengte. Nadat alle 16 dwarsbalken zijn gemonteerd, kunnen de terrasplanken worden gelegd. In dit voorbeeld gaan we uit van terrasplanken in hardhout of geïmpregneerd met Celfix met een dikte van 28 mm. We kiezen voor planken van 3 meter lang. Daardoor kunnen we de naden laten verspringen. Dat geeft een mooi effect bij een terras van 5 meter lang.

3
Vastschroeven van terrasplanken

Nu kunt u de terrasplanken vastschroeven. Hiervoor kunt u Torx-schroeven van 4 x 50 mm gebruiken. Wij adviseren om 5 tot 15 mm tussenruimte te laten. Regenwater kan vlot weg lopen en de planken waaien snel weer droog na een regenbui. Bij hardhouten planken moet u het schroefgat voorboren. Anders wordt de schroef te warm bij het inschroeven. Daardoor verliest ze op termijn snel kracht en kan ze breken. Nadat alle vloerplanken zijn gemonteerd, kunt u de eindjes mooi recht afzagen. Meer info kunt u vinden bij ons stappenplan 'tuinterras bouwen'.

4
Afborstelen van het terras

Als laatste stap kunt u het terras even afborstelen en zo het zaagsel en dergelijke verwijderen. Hebt u een grotere overspanning dan bovenstaande voorbeeld van 2 meter? Gebruik dan dikke balken van 15 x 15 cm. Daarmee kunt u probleemloos 4 meter overbruggen, als we uitgaan van een normale belasting van het terras.

Gerelateerde klustips van Gadero