Logo Gadero
service
Klustip

Vlonder maken met clips voor blinde bevestiging (tip)

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst03/06/2021

Hoe mooi is dat: een prachtig terras van hardhout, maar dan zonder enige schroefkop in het zicht en minimale tussenruimtes! Het kan met een clipsysteem voor onzichtbare bevestiging van uw terrasplanken.

DUURZAAM BEZIG! Houten terrasplanken met clips zijn volledig her te gebruiken of her te schaven omdat de planken geen schroefgaten bevatten! Zorg wel voor een goede ventilatie en onderhoud van uw terras om de levensduur te verlengen.

In dit stappenplan leggen we uit hoe u te werk moet gaan en waar u op moet letten. Wilt u liever zien hoe het werkt? Bekijk dan GaderoTV #56 Terrasplanken met b-fix clips voor onzichtbare bevestiging, waarin alles haarfijn wordt uitgelegd.

Benodigdheden:

  • Accuboormachine

  • Houtboor (4 mm diameter)

  • Cirkelzaag (optioneel)

  • Rubberen hamer

Vlonderplank Hardhout Bankirai
5 uur voorbereiden
13 uur klussen
€1000 - €3000
Complex
1
De onderliggers

Plaats onderliggers met een tussenafstand van 35 cm (hart tot hart). Let hier bij op dat u de balken plat neerlegt. Op deze manier kunt u twee planken met een naad strak aan elkaar bevestigen met twee clips op de balken. Slechts 1 clip is namelijk niet stevig genoeg.

2
De beginclips

Er zijn twee soorten clips: de tussenclip die gebruikt wordt voor tussen de planken, en de beginclips die op de uiteinden van de balken gebruikt worden om het geheel vast te zetten. Zodra u de onderbalken goed heeft liggen, legt u de eerste plank op het uiteinde van de balken, gelijk met de onderbalk. Vervolgens hangt u de clip eerst in de sponning en schroeft u deze in de hardhouten onderbalk. Eerst even voorboren is het advies. Vervolgens doet u dit op alle onderbalken totdat de eerste plank vastzit.

Beginclip vastschroeven b-fix clips

3
Planken leggen met tussenclips

Nu de eerste plank vastzit plaatst u tussen de planken constant de tussenclips. U plaatst deze in de gleuf van de eerste plank en schroeft deze losjes in de onderbalk, even voorboren is aan te raden. Zorg ervoor dat deze nog niet volledig vastgeschroefd zit! Op deze manier valt de volgende plank eenvoudiger te bevestigen. U drukt de volgende plank strak in de clip en slaat deze heel licht aan met de rubberen hamer. U voelt vanzelf dat de plank niet meer verder in de clip valt. Vervolgens schroeft u de clip definitief vast. Herhaal deze stappen voor alle planken tot uw vlonder er volledig in ligt.

terrasplank clips vastschroeven

4
Eindbevestiging

Zodra u alle planken erin heeft liggen dient u de plaatste plank vast te zetten met de zogeheten beginclips die ook gebruikt zijn aan het begin. U monteert deze op exact dezelfde manier.

5
Afwerking

Uw vlonder is klaar. U kunt er nog voor kiezen om een randafwerking te plaatsen op de zijkanten die in het zicht liggen. Stel dat de planken aan de uiteinden nog iets oversteken over de balken, kunt u met de cirkelzaag langs de rand gaan om uw vlonder volledig strak te maken.

Eenmaal afgewerkt is uw vlonder af en kunt u genieten van een prachtig terras zonder ook maar een schroef in de planken te zien! Zie hier ons resultaat:

Eindresultaat vlonder clips

Waarom werken met een clipsysteem?

Er zijn verschillende voordelen voor het gebruik van clips bij het leggen van een terras. Maar de belangrijkste reden van deze techniek is toch wel dat er geen schroef meer in het zicht zit. Alle verbindingen vinden plaats in de naad tussen de planken waardoor er geen schroeven en gaten meer in de bovenkant van de plank zitten. Dit zorgt ervoor dat, zodra uw vlonder klaar is, u echt een prachtig terras in uw tuin heeft liggen! Daarnaast voorkomt u dat er door de gaatjes van het schroeven vocht in de plank trekt. Tot slot worden de naden tussen de planken minimaal.

Zijn er ook nadelen?

Ja, een nadeel kan zijn dat de clips niet voor alle planken geschikt zijn. Omdat de planken met clips erg strak worden bevestigd dient u zeer duurzame planken te gebruiken die weinig werken. Denk hierbij aan de houtsoorten Padoek, Garapa, Ipé, Mukulungu en Massaranduba. Op de pagina Houten terrasplanken voor clips vindt u het gehele aabod terrasplanken voor het clipsysteem. Verder vergt een terras met clips een zeer nauwkeurige bevestiging. Wij adviseren dan ook goed de tijd te nemen voor de montage en dit stappenplan en bovenstaande video aandachtig door te nemen voor u begint.

b-fix profiel

Tips voor goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Bekijk daarom alvast onderstaande tips voordat u begint met de montage zodat u foutloos te werk gaat:

  1. Zoals eerder genoemd zijn niet alle houtsoorten geschikt voor een clipsysteem. Hier vindt u alle geschikte houtsoorten.

  2. De onderbalken legt u plat neer.

  3. Voor montage bij naden dient u 2 clips te plaatsen op de onderligger (1 per plank)

  4. Houd een balkafstand van 35 cm (hart op hart) aan.

  5. Er zijn twee soorten clips: B-flix of Fesca clips. Let op: deze twee soorten zijn verschillend, dus kies van tevoren welke u wilt gebruiken.

Gerelateerde klustips van Gadero

asset
Klustip
Houten terras aanleggenZelf een houten vlonder maken? Deze klustip/handleiding zorgt er voor dat het voor iedereen mogelijk is om een vlonderterras aan te leggen! Wij geven advies over de plaatsing en tips voor het berekenen van het aantal vlonderplanken, palen, liggers, schroeven en slotbouten. Zo kunt u straks pronken met uw eigen gemaakte terras! Benodigdheden: Waterpas Handschoenen Houtzaag Uitzettouw + potlood Paalhamer Rolmaat Grondboor
asset
Klustip
Vlonder bouwen (alternatieve methode)Wilt u een grote vlonder bouwen, bijvoorbeeld aan het water en wilt u liever niet heel veel 6x6 piketpalen slaan omdat uw ondergrond veel puin bevat of omdat u montage-uren wilt besparen? Bouw uw vlonder dan op met onze alternatieve methode. In deze handige klustip leest u hier meer over. Benodigdheden: Waterpas Hark Schop Rubberen hamer Handzaag Boormachine met bit houder
asset
Klustip
Houten tuintrapLees ons stappenplan om zelf een tuintrap te maken. Een buitentrap aanleggen is bijvoorbeeld handig om een hoogteverschil tussen uw veranda en de tuin, of tussen uw tuin en uw aanlegsteiger op te vangen. Maak zo'n tuintrap bij voorkeur van hardhouten terrasplanken, balken en palen. Benodigdheden: Grondboor Rolmaat Accuboor Waterpas
Gadero TV
Vlonder maken met Hongaarse puntIn deze Gadero TV laten we u zien hoe u een prachtige vlonder kan maken met korte lengtes vlonderplanken, in dit geval leggen we een vlonder in de hongaarse punt. De Hongaarse punt komt oorspronkelijk uit de parket wereld, u ziet ze veel bij binnenvloeren. Benodigdheden: 3,5 mm boor Houtzaag Onderbalken Verzinkboor Bankirai-olie