Logo Gadero
service
Gadero TV

Dakterras maken

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst29/10/2021

Lees hier ons uitgebreide stappenplan voor een houten dakterras (dakvlonder op plat dak) maken.

In onderstaande voorbeeld gaan we nader in op het maken van een houten dakterras op een plat dak. We gaan in dit voorbeeld er van uit dat er een bestaande dakbedekking (bitumen of dakleer) aanwezig is. Ook gaan we uit van een deugdelijke dakconstructie dat geschikt is als dakterras. 

Dakterras maken
play video
dak terras fundering

De rubberen tegeldragers kunt u ook direct op het dak leggen, plaats de stoeptegels ook op rubberen tegeldragers, voor de afwatering en de verdeling van het gewicht.

dakterras vlonder maken

Plaats bij 19 mm hardhouten vlonderplanken balken op elke 35 cm.

dakterras planken monteren

Laat de naden verspringen over meerdere balken (indien uw terras groter wordt dan uw maximale planklengte).

dakterras

Tot slot

Wilt u op grote hoogte een balustrade maken? Laat u dan adviseren door bouwkundig expert, zodat u een stevige en veilige constructie hebt. Wij leveren wel hekken, palen en paalhouders, maar die zijn bedoeld voor in de tuin of op kleine hoogtes.

Voorkom uitglijden en kuis om de twee weken uw terras met een bezem en eventueel water. Dan krijgen algen geen kans en glijdt u niet uit. Ook 2 procent afschot helpt voor de afwatering van uw planken.

We zijn hierboven niet ingegaan op het uitrekenen van het aantal balken, vloerplanken en schroeven dat u nodig hebt. Dat kunt u eenvoudig doen in ons stappenplan terras bouwen. Uiteraard laat u dan de palen (die normaal in de grond gaan) achterwege. 

Hout of composiet

Bestel bij Gadero alle materialen voor het maken van een dakterras. Kies naast houten terrasdekdelen ook uit een breed gamma aan onderhoudsvrije composieten terrasplanken die bovendien zeer kleurvast zijn. We leveren ze met garantie en tegen aantrekkelijke prijzen.

asset
Klustip
Houten terras aanleggenZelf een houten vlonder maken? Deze klustip/handleiding zorgt er voor dat het voor iedereen mogelijk is om een vlonderterras aan te leggen! Wij geven advies over de plaatsing en tips voor het berekenen van het aantal vlonderplanken, palen, liggers, schroeven en slotbouten. Zo kunt u straks pronken met uw eigen gemaakte terras! Benodigdheden: Waterpas Handschoenen Houtzaag Uitzettouw + potlood Paalhamer Rolmaat Grondboor
asset
Klustip
Vlonder bouwen (alternatieve methode)Wilt u een grote vlonder bouwen, bijvoorbeeld aan het water en wilt u liever niet heel veel 6x6 piketpalen slaan omdat uw ondergrond veel puin bevat of omdat u montage-uren wilt besparen? Bouw uw vlonder dan op met onze alternatieve methode. In deze handige klustip leest u hier meer over. Benodigdheden: Waterpas Hark Schop Rubberen hamer Handzaag Boormachine met bit houder
asset
Klustip
Houten tuintrapLees ons stappenplan om zelf een tuintrap te maken. Een buitentrap aanleggen is bijvoorbeeld handig om een hoogteverschil tussen uw veranda en de tuin, of tussen uw tuin en uw aanlegsteiger op te vangen. Maak zo'n tuintrap bij voorkeur van hardhouten terrasplanken, balken en palen. Benodigdheden: Grondboor Rolmaat Accuboor Waterpas
asset
Klustip
Zwevend dakterrasEr bestaan ruwweg vier verschillende soorten dakterrassen: terrassen die zweven tussen twee of meerdere buitenmuren en rusten op zware balken (veelal in de stad). Dit soort terrassen wordt besproken in het stappenplan. terrassen gemaakt van kant-en-klare terrastegels (bijvoorbeeld gelegd op een balkon of tegelvloer) terrassen in de tuin gemaakt van planken, dwarsbalken en vierkante palen in de grond (al dan niet aan de woning vast)(zie stappenplan terras bouwen) houten dakterrassen met montage op een plat dak (daktuin) We gaan nu dieper in op het aanleggen van een zwevend terras tussen 2 buitenmuren. Daarbij gaan we ervan uit dat er 2 meter ruimte is tussen ten minste twee evenwijdig lopende buitenmuren. Wat hieronder staat, dien u als extra te lezen naast het algemene stappenplan 'terras bouwen'. Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze tuinhoutadviseurs helpen u met plezier verder. Benodigdheden: Keil-bouten Ijzeren verbindingshoeken 2x metaalspiraalboor 3,5 mm 2 dozen TORX schroeven 4 x 50 mm Rolmaat Waterpas Bithouder met TORX-bit Houtzaag Lijmtang