Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Dakterras maken

Lees hier ons uitgebreide stappenplan om een houten dakterras (op een plat dak) te maken.

In het voorbeeld hieronder gaan we dieper in op het maken van een houten dakterras op een plat dak. We gaan ervan uit dat er een bestaande dakbedekking (roofing) aanwezig is. Ook gaan we uit van een degelijke dakconstructie. 

 

Dakterras fundering

De rubberen tegeldragers kunt u ook direct op het dak leggen. Plaats de stoeptegels ook op rubberen tegeldragers, voor de afwatering en de verdeling van het gewicht.

Dakterras vlonder maken

Plaats bij hardhouten terrasplanken van 19 mm elke 35 cm een balk.

dakterras planken monteren

Laat de naden verspringen over meerdere balken (indien uw terras groter wordt dan uw maximale planklengte).

Stap 1 De ondergrond / het dak

Vroeger werd er vaak grind op een dak gelegd. Als dat het geval is bij u, verwijder het dan eerst. Controleer of de huidige dakbedekking nog duurzaam genoeg is voor de komende jaren. Zijn er scheuren en/of beschadigingen aan de dakbedekking? Repareer of vervang de bedekking op die plaatsen. Na de aanleg van het houten dakterras is het namelijk niet zo eenvoudig meer om zulke herstellingen uit te voeren.

Stap 2 Houten dakterras / uitwerking dakterras

Bepaal de afmetingen van het houten dakterras. Kijk ook even naar de constructie van het dak. Wanneer u een zware constructie op het dak legt, kan dat doorbuiging geven. Over het algemeen zijn daken in België overgedimensioneerd en kunnen deze extra belasting dragen. Raadpleeg desgewenst eerst een bouwkundig specialist.

De dwarsbalken verdelen de belasting (zoals lopen en zitten) op het dak. Wilt u een minder zware constructie op uw dak aanbrengen? Dan raden we aan om te werken met Celfix-naaldhout terrasplanken van 28 mm of onze hardhouten terrasplanken van 19 mm dik, en onderbalken van 4,5 x 7 cm. Naaldhout en hardhout van 19 mm zijn immers relatief licht. Een goed licht en onderhoudsvrij alternatief zijn onze kleurvaste, holkamer-composiet terrasplanken. Heeft u weinig hoogte op uw dakterras of balkon? Dan hebben wij als alternatief onderbalken van 45 x 70 mm, hardhouten balken van 30 x 65 mm of naaldhouten balken van 32 x 60 mm, die u staand of liggend kunt monteren om zo een minimaal hoogteverschil te krijgen. Zo komt u wellicht beter uit bij uw deurdrempel. Meet de hoogte die u hebt dus van tevoren goed op en vergeet de hoogte van een rubberen tegeldrager (1 cm), de balkdikte en plankdikte niet mee te rekenen.

Leg onder de dwarsbalken om de 25 tot 30 cm rubberen tegeldragers die ervoor zorgen dat uw balken niet in uw dakbedekking drukken. Natuurlijk kunt u ook prefabterrastegels op de dwarsbalken monteren. Let wel: zo'n constructie is wel een minder degelijk dan wanneer u vloerplanken van 28 mm gebruikt.

Stap 3 Afwatering dak onder het terras

Daarna moet u nadenken over de constructie op het dak. Bij een plat dak is het over het algemeen de bedoeling dat het regenwater eenvoudig naar de afvoerput kan lopen. Dat moet ook zo blijven nadat het houten dakterras is aangelegd. Eigenlijk is het niet moeilijk: plaats gewoon enkele stoeptegels onder de dwarsbalken van het terras. Daarbij is het wel verstandig om de dwarsbalken op rubberen tegeldragers aan te brengen. Het aantal tegels en rubberen tegeldragers kunt u eenvoudig uitrekenen door per dwarsbalk van 5 meter 9 stuks (tegels en tegeldragers) te voorzien. Daarmee kan het hemelwater nog altijd goed naar uw afvoerput lopen. Plaatst u geen tegeldragers op de stoeptegels, dan kan de dwarsbalk onder invloed van zonlicht en vocht al snel omhoog gaan staan. Onder meer daarom adviseren wij om de dwarsbalk met ijzeren verbindingshoekjes aan de tegel vast te zetten. Dat kan gemakkelijk met een plug in de tegel en een Torx-schroef van 4 x 50 mm of luxe-rvs-terrasschroeven 5 x 50 mm (aanbevolen). Hou bij het bestellen van het hout wel rekening met 5 tot 10 procent zaagverlies.

Stap 4 Het bouwen van het dakterras

Eens het materiaal bij u thuis is aangekomen, kunt aan de bouw beginnen. In ons stappenplan terras bouwen staat per onderdeel beschreven hoe u het best de dwarsbalken en terrasplanken monteert. Hebt u gekozen voor lichte, dunne terrasplanken zoals die van 19 mm in hardhout? Ga dan voor een afstand van 30 cm tussen de balken gemeten vanuit het midden van de balk. Zo voorkomt u doorbuigen. Blijf ook altijd minimaal 2,5 cm van de muren (om het werken van het hout op te vangen) en monteer uw terras nooit vast aan uw woning.

Zit u met een probleem of weet u het even niet meer? Raadpleeg dan een van onze tuinhoutadviseurs. U kunt ook verhoogde plantenborders aan de zijkanten van uw dakterras aanleggen. Dan heeft u niet alleen een terras op uw dak, maar ook nog eens een echte tuin. Overweegt u zo'n borders? Neem dan even contact met ons op voor meer uitleg en advies.

dakterras van houten planken

Tot slot

Wilt u op grote hoogte een balustrade maken? Laat u dan adviseren door bouwkundig expert, zodat u een stevige en veilige constructie hebt. Wij leveren wel hekken, palen en paalhouders, maar die zijn bedoeld voor in de tuin of op kleine hoogtes.

Voorkom uitglijden en kuis om de twee weken uw terras met een bezem en eventueel water. Dan krijgen algen geen kans en glijdt u niet uit. Ook 2 procent afschot helpt voor de afwatering van uw planken.

We zijn hierboven niet ingegaan op het uitrekenen van het aantal balken, vloerplanken en schroeven dat u nodig hebt. Dat kunt u eenvoudig doen in ons stappenplan terras bouwen. Uiteraard laat u dan de palen (die normaal in de grond gaan) achterwege. 

Hout of composiet

Bestel bij Gadero alle materialen voor het maken van een dakterras. Kies naast houten terrasdekdelen ook uit een breed gamma aan onderhoudsvrije composieten terrasplanken die bovendien zeer kleurvast zijn. We leveren ze met garantie en tegen aantrekkelijke prijzen.

 

Youtube Gadero Hout TV Abonneer u voor doe-het-zelfklusvideo's ook op ons YouTube-kanaal.