Logo Gadero
service
Klustip

Veranda Maken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst23/05/2021

Een veranda zorgt voor een vakantiegevoel in uw eigen achtertuin. Wilt u zelf een houten verandaterras maken of een kant-en-klare veranda-overkapping in elkaar timmeren? Lees dan hier ons stappenplan om zelf veranda's te bouwen. U kunt uiteraard al uw verandahout en bevestigingsmateriaal bestellen in onze webshop. Ook staan wij u graag bij met advies en het berekenen van de hoeveelheid materiaal die u nodig hebt.

Benodigdheden:

 • Huishoudtrap

 • Waterpas

 • Accuboormachine

 • Spade

 • Grondboor

 • Draadtang

 • Handzaag

 • Uitzet touw met potlood

 • Lijmtang

 • Paalhamer

 • Werkhandschoenen

 • Rolmaat

Aluminium veranda Easy Edition
8 uur voorbereiden
24 uur klussen
€550 - €6500
Complex
1
Grootte en type

Bepaal de plaats en de afmeting van de veranda. In dit voorbeeld gaan we uit van een houten veranda die vastzit aan uw woning. Stel: we hebben 5 meter langs de woning beschikbaar en 4 meter diepte in de tuin. We kunnen dan een veranda bouwen van 5 op 4 meter. Nu moeten we de verschillende onderdelen bouwen. We beginnen met het dak, vervolgens de vloer met de trap naar de tuin en daarna de verandabalustrade aan de zijkanten.

2
Het uitmeten van het verandadak

In dit voorbeeld kiezen we voor een groen dak. Dat kan simpelweg door gegalvaniseerde betonstaalmatten op houten latten van 4,5 x 7 cm of 6 x 16 cm aan te brengen. Een voordeel van een verandadak in betonstaalmat is dat het niet zo zwaar is, betaalbaar en zeer geschikt voor begroeiing met klimplanten. Daardoor hoeft er geen extreem zware houten constructie te worden gebouwd. Voor wie houdt van schaduw is een verandadak van schaduwdoek ook een goed alternatief. Op de 4 hoeken zetten we de geïmpregneerde Celfix-paal van 12 x 12 x 400 cm. Of kies voor de trendy lariks-douglas-staanders van 12 x 12, 15 x 15 of 20 x 20 cm dik. Deze palen plaatsen we 1 meter in de grond of op een betonvoet- of poer. Plaatsen op een betonvoet zorgt voor een langere levensduur en is dus aanbevolen. Aan de muurkant kunt u er ook voor kiezen om de paal vast te maken aan uw woning met een muurdrager of regeldrager. Uw hoekpalen staan nu 3 meter boven de grond. Check met de waterpas of alle palen op dezelfde hoogte staan. Zorg verder met de hoekwaterpas dat de palen verticaal ook mooi recht staan. Ook niet onbelangrijk is dat alle hoeken mooi recht zijn. Gebruik de stelling van Pythagoras.

3
Het plaatsen van het verandadak

Na het plaatsen van de 4 hoekpalen brengen we nu 2 zwaardere dwarsliggers aan: de dakdragers. Daarvoor gebruiken we een geïmpregneerde Celfix-paal 12 x 12 x 500 cm of de 4,5 x 14,5 cm lariks-douglasbalk. De balken aan de palen bevestigen kan met ijzeren hoekverbindingen van 90 graden en Torx-schroeven 4 x 50 mm. U hebt 2 ijzeren hoekverbindingen en minstens 12 schroeven per paal nodig. Eventueel kunt u aan de buitenkanten van de palen ook een inkeping maken en daar de dakdragers op bevestigen. Dat is iets meer werk, maar wel mooier en steviger.

Daarna kunt u recht op de dakdragers in de kortste richting de Celfix-dakdwarsbalken van 4,5 x 7 x 500 cm of lariks-douglasbalken van 4,5 x 9,5 cm vastmaken. Als zwaarder alternatief kunt u ook kiezen voor de Celfix-balk van 6 x 16 x 500 cm. We hebben gekozen om de 5 meter lange balk te gebruiken. Zo kunt u de veranda aan de kanten nog (bijvoorbeeld 2 keer 50 cm) uit laten steken aan de voorkant. Dat voorkomt dat regen inwaait, ziet er luxueus uit en geeft extra schaduw bij zonnig weer. De dakdwarsbalken worden om de 30 à 50 cm aangebracht. U hebt dus in totaal 5 meter gedeeld door 50 cm, of tien stuks nodig. Reken ook 1 eindbalk, dus in totaal 11 stuks. Het vastzetten van de dwarsbalken doet u het makkelijkst met ijzeren hoekverbindingen van 40 x 40 mm en Torx-schroeven van 4 x 50 mm. Na de montage van de 11 dwarsbalken brengen we op het dak 1 laag betonstaalmat aan. De gegalvaniseerde betonstaalmat heeft een luxueuze, moderne uitstraling. Voor een landelijke, ruige uitstraling van uw veranda kunt u ook voor de roestbetonmat kiezen. Uitgaande van 5 op 4 meter hebt u 20 vierkante meter betonstaalmat nodig. Hou rekening met de leggers die om de 50 cm liggen, en knip dus van 180 cm betonmat 30 cm af. Het bevestigen van de betonmatten op de houten latten kan het beste met krammen of met ijzeren halfronde beugels. Timmer of schroef de betonmat vast op de legger met een kram om de 30 cm.

4
Dakmatten

Eventueel kunt u rietmatten of heidematten aan de betonstaalmatten bevestigen voor meer schaduw en minder wind. De betonmat geeft extra stevigheid aan de mat en voorkomt extreem doorbuigen. Daardoor zal ze ook langer meegaan. Voordeel van een rietmat is dat ze ook een kleine regenbui zal opvangen. Het bevestigen van de mat aan de betonstaalmat kan het beste met dunne ijzerdraad. Maak de rietmat minstens elke 25 cm aan de betonstaalmat vast. De kanten en randen van het dak kunt u met een plank netjes afwerken. Voeg desgewenst klimplanten zoals blauwe regen of klimop toe bij de hoekpalen.

Wie een dik dak wil maken met een luxe-uitstraling kan ook kiezen voor dubbellipplanken. Deze profielen kunt u bekleden met EPDM-rubber voor een waterdicht dak. Voeg tussen deze 2 lagen isolatieplaten of OSB-platen om vocht op uw dakplanken te voorkomen.

5
De buitenvloer

In dit voorbeeld gaan we uit van een houten veranda. Een houten vloer heeft als voordeel dat hij sneller warm is aan de voeten. Kortom, uw veranda zal ook in het Belgische klimaat vaak gebruikt worden. Het aanbrengen van de antislip-terrasplanken of eventueel gladde terrasplanken gebeurt op dezelfde manier al bij een terras met grondpalen, liggers en geïmpregneerde terrasplanken, hardhouten terrasplanken of houten terrastegels. De dwarsbalken van 4,5 x 7 cm worden met slotbouten van 120 mm x 8 mm vastgezet. Gebruik altijd worteldoek onder een terrasvloer. Dat voorkomt onkruid tussen de planken. Bij het aanbrengen van de loopplanken adviseren wij om de Torx-schroeven van 4 x 50 mm te gebruiken. Na het plaatsen van de houten palenfundering, de liggers en de buitenvloer adviseren wij u om de hoekpalen met 3 stalen verbindingshoeken aan het terras te monteren. Zo zal de veranda ook bij stormweer stevig blijven staan. Ook daarvoor gebruikt u de Torx-schroeven van 4 x 50 mm. 

Naast een houten verandavloer is het ook mogelijk om van Abbeystones of betontegels een terrasvloer te maken. Steen voelt wel kouder aan uw voeten dan hout. Populair zijn de betontegels van 50 x 50 cm en de antraciete Abbeystones in wild verband.

6
De verandatrap

Een 'luie' trap voor de veranda is mooi. Een' luie' trap is een trap waarbij men 2 stappen per trede doet om naar boven of beneden te lopen. Wij adviseren een opstap van 18 tot 20 cm. De lengte van de trede moet minstens 63 cm of een veelvoud daarvan zijn (afronden op een hele plankmaat). Zo maakt u een makkelijke beloopbare verandatrap. Het bouwen van de trap is vergelijkbaar met een terras maken. Het stootborden van de trap kunt u ook voorzien van een ribbelplank of gladde plank op zijn kant. 

7
Verandahek

Een veranda is pas af als het verandahek rondom is aangebracht. In dit voorbeeld gaan we uit van een hekwerk gemaakt van fijnbezaagde latten van 4,5 x 7 x 500 cm aangebracht tussen latten van 6 x 16 x 500 cm. U kunt ook zelf een balustradehek maken van ons trendy lariks-douglashout of kiezen uit diverse kant-en-klare verandahekken. Bepaal aan welke kant u houten hekjes wilt hebben. In dit voorbeeld gaan we uit van de 2 korte zijkanten. Plaats de dwarsbalk van 6 x 16 x 500 cm op de gewenste hoogte tussen de hoekpalen. Zet zowel de onderste (10 cm vanaf de vloer) en de bovenste (bijvoorbeeld 60 cm vanaf de vloer) goed horizontaal met de waterpas. Vastzetten kan met een ijzeren verbindingshoek aan de onderkant, dus mooi uit het zicht.

Vervolgens zaagt u de balk van 4,5 x 7 x 500 cm in delen van 50 cm. Die delen zet u als verticale spijlen tussen de horizontale dwarsbalk. Ons advies is om minstens elk 15 cm een spijl te plaatsen. Er zit tussen de spijlen dan nog 10,5 cm ruimte. Zorg ervoor dat u mooi uitkomt op de eindpunten. Verdeel alles dus goed tussen de hoekpalen van uw veranda. Na het monteren van de spijlen is uw veranda klaar om te gebruiken. Natuurlijk kunt u uw veranda nog een kleurtje geven. Er zijn verschillende mogelijkheden. Onderstaande foto laat dat ook zien. 

8
Dichte zijwanden maken

Met ons grenen geïmpregneerd rabathout of de populaire potdekselplanken in Zweeds rabat van lariks-douglas (ook in zwart leverbaar) maakt u dichte zijwanden. Stapel de rabatdelen op en monteer ze aan de buitenkant van de staanders.

Verschillende types

Er zijn verschillende types van veranda's. We onderscheiden verandaterrassen die vast aan het huis zijn gebouwd en veranda's die meer solitair in de tuin staan. We gaan in dit stappenplan in op een woningveranda. Bekijk ook ons andere stappenplan voor een lariks-douglasoverkapping in de tuin.

Verschillende materialen

Een veranda kan worden gebouwd in hout, kunststof of metaal. Een verandaterras met een houten buitenvloer geeft een warme look. We onderscheiden verder veranda's die aan een aantal kanten dicht zijn gebouwd, en de meer open veranda's met een hek waar de buitenwind door kan waaien. Qua dak zijn er ook veel mogelijkheden: van betonstaalmatten tot schaduwdoek en doorschijnende polycarbonaatplaten, messing-en-groefdakprofielen of glas. Hieronder volgt een uitgewerkt voorbeeld.

veranda maken verandadakveranda dak platen

De eyecatcher van uw veranda is de buitenvloer van terrasplanken en een sierlijk houten verandahekwerk rondom. Qua dak kan er gekozen worden voor betonstaalmatten met een groen klimplantendak, dubbellipplanken of bijvoorbeeld schaduwdoek tegen de zon. Wilt u een waterproof dak? Kies dan voor glas of kunststofgolfplaten. In onderstaand stappenplan tonen we een houten veranda die aan het huis is vastgemaakt, als een verlengstuk van uw woning. Het voordeel van dit type veranda is dat men dicht bij huis een microklimaatterras in de buitenlucht heeft. Bij warme dagen met felle zon biedt de veranda bescherming en zorgt voor verkoeling.

Opbouw veranda

Een veranda bestaat uit de volgende onderdelen:

 • een houten vloer van hardhout of geïmpregneerde ribbelplanken of gladde terrasplanken.

 • een overkapping of open dak van glas, golfplaten, schaduwdoek, OSB-platen, dubbellip- of messing-en-groefplanken, betonstaalmat voor klimplaten, heidemat voor een natuurlijke look

 • een sierlijk verandahek

 • een deur, opening en/of trap naar de tuin

Bouwen van een veranda

Een houten veranda wordt bijna altijd op maat gemaakt. Qua prijs kunt u zo ver gaan als u zelf wilt. Met geïmpregneerd hout, en betonstaalmatten of schaduwdoek als dak, houdt u uw terras betaalbaar. Met een houten dak en een glazen dak op maat lopen de prijzen op.

U kunt ook gereedschap en bevestigingsmateriaal bestellen in onze webwinkel.

Bekijk naast ons aanbod lariks-douglashout en grenen geïmpregneerde palen en balken ook kant-en-klare veranda-overkappingen van o.a. onbehandeld lariks-douglas- en geïmpregneerd grenenhout.