Logo Gadero
inspiratieservice
Blog

Gevelbekleding behandelen - Waarmee Ayous, Red Cedar en ander gevelhout beschermen?

Gadero logo
Geschreven doorLuuk
Geplaatst25/10/2020

Wanneer u gevelbekleding koopt is het belangrijk dat u rekening houdt met de behandeling van het hout. Veel gevelhout in het assortiment van Gadero is al op één of andere manier behandeld (bijvoorbeeld thermisch gemodificeerd), maar dit is niet altijd het geval. Toch is het, zelfs als uw hout al wel behandeld is, belangrijk om goed na te denken over het gebruiken van beits of een olie. Beits en olie zorgen er namelijk voor dat uw hout veel langer mooi blijft! Naast dat het beschermt tegen houtrot, schimmel en andere problemen zorgt het ook nog eens voor kleurbehoud. Dat laatste is vooral een reden voor onze klanten om toch over gaan op extra behandeling. 

Channelsiding

Benieuwd welke manier van behandelen het beste bij uw gewenste gevelbekleding past? En of u dan voor olie of beits kiest? Lees dan verder en wij leggen het allemaal uit!

Verkleuring gevelbekleding voorkomen

Hoewel houtsoorten als thermisch ayous al verduurzaamd zijn, zijn ze nog niet beschermd tegen verkleuring. Het resultaat? Na verloop van tijd wordt het grijs. Dit kan al erg snel gaan. Soms zien we na enkele maanden al duidelijke verkleuring van het hout! Ontzettend zonde natuurlijk. Veel mensen kiezen hun gevelbekleding juist op basis van kleur. Gelukkig zijn er manier om kleur te behouden. 

Dit doet u door een (transparante) beits of olie te gebruiken met kleurpigment. Let wel op, hierdoor verandert de kleur altijd wel een beetje. Volledig kleurloze beitsen en oliën bestaan ook, maar deze producten missen nou juist wat nodig is om verkleuring te voorkomen: pigment. Wij adviseren daarom om altijd een beits of olie te gebruiken die qua kleur zo dicht mogelijk bij het hout ligt. 

Let op: soms kunnen op enkele delen van thermisch gemodifcieerd hout zwarte spikkeltjes voorkomen. Deze schimmels groeien uit sporen in de lucht, die zich hechten aan het hout. Hier kunt u niets aan doen. Thermisch gemodificeerd hout is niet giftig en biedt aan de oppervlakte soms suikers die tijdens het productieproces vrijkomen, waardoor er een tijdelijke voedingsbodem is voor deze schimmels.

Deze schimmels verdwijnen vanzelf tijdens een goede regenbui. Zo zal er een egaal vergrijsd oppervlak overblijven. De oppervlakteschimmels tasten het hout niet aan. U kunt ook proberen om de zwarte vlekjes met een natte borstel weg te poetsen. Maak ook de delen van de plank schoon waar u geen zwarte spikkels ziet.

gevelpui Rhombus Ayous Thermisch Gemodificeerd

Beits of olie voor gevelbekleding kiezen

Om te beginnen dient u een keuze te maken tussen de twee mogelijk productgroepen: beits of olie. Beide producten hebben zo voor- en nadelen. Deze proberen we hier zo duidelijk mogelijk uit te leggen. 

Beits Om te beginnen heeft beits als groot voordeel dat het in oneindig veel kleuren te verkrijgen is, zowel transparant als dekkend. Daarnaast gaat beits langer mee dan een olie. Hoe lang precies verschilt per merk en per kleur. Maar sommige kleuren gaan ruim 8 jaren mee voordat er onderhoud nodig is! Echter heeft beits een groot nadeel. In sommige gevallen dicht het uw hout te veel af. Hierdoor kan het niet meer ‘uitzweten’. Het resultaat is vlekken en kleurverschillen. Dit is natuurlijk erg zonde! Mocht u een beits willen kiezen dan adviseren we om bij de volgende houtsoorten extra op te letten: Thermisch gemodificeerd hout, Red Cedar hout en overige houtsoorten die nog afvalstoffen kunnen bevatten. Bij deze houtsoorten is het belangrijk om het hout eerst enkele maanden goed uit te laten zweten zodat de meeste afvalstoffen eruit zijn. Vervolgens behandeld u het hout met een open-systeem-beits. Dit betekent dat de beits uw hout niet helemaal dichtmaakt, maar nog de kans geeft om te ademen. Een goede beits hiervoor is Woodstain VV van Teknos Drywood. Deze is in een aantal kleuren verkrijgbaar in onze webshop. Voor meer kleuren sturen wij u graag door naar www.beitz.nl, onze partner in beits en olie. 

Voordelen beits:

  • In veel kleuren verkrijgbaar

  • Gaat langer mee dan olie

Nadeel beits:

  • Sluit hout (soms) te veel af

Olie Een olie heeft als voordeel, dan het uw hout meer de kans geeft om te ademen dan beits. Het trekt meer in het hout en ziet er ook natuurlijker uit. Een goede olie beschermt net als beits goed tegen vocht en verkleuring. Wij adviseren altijd het gebruik van Woca Exterior Oil. Deze is te verkrijgen in verschillende kleuren. Kies hierbij een kleur die zo dicht mogelijk bij het origineel ligt. Een groot voordeel van deze woca olie is dat u ook testers kunt bestellen om uit te proberen, zo weet u precies hoe het er op uw hout uit komt te zien zonder dat u een heel blik dient te openen. Het nadeel van een olie is dat het minder lang mee gaat. Gemiddeld is na 2 of 3 jaren een nieuw laagje nodig bij deze olie. Olie is vooral populair bij zwetende houtsoorten zoals Ayous, Red Cedar en thermohout omdat het een open-systeem is. Dit voorkomt problemen die soms wel bij beits ontstaan. 

Voordelen olie:

  • Geeft hout de kans om te ademen

  • Trekt beter in het hout

  • Ziet er natuurlijker uit

Nadeel olie:

  • Gaat minder lang mee

Berging ayous zwarte schutting

Thermisch gemodificeerd Ayous & Fraké behandelen

Bij Ayous hout en thermohout adviseren wij het gebruik van een olie om problemen met afvalstoffen en zwetend hout te voorkomen. Onze favoriete olie is dan de Exterior oil van Woca in de kleuren Teak, Walnoot of Naturel. Let wel op: naturel bevat minder pigment en is dus sneller aan een nieuw laagje toe. Voor andere kleuren adviseren wij het gebruik van Woodstain VV van Teknos Drywood in een transparante kleur naar keuze. Bij gebruik van olie hoeft het niet eerst enkele maanden buiten uit te zweten. Bij gebruik Woodstain vv minstens 2 of 3 maanden laten uitzweten. 

Red Cedar gevelbekleding behandelen

Ook Red Cedar heeft net als Ayous het risico dat het gaat zweten. Daarom adviseren wij ook hier het gebruik van een olie. Een bekende olie die er erg natuurlijk uit ziet bij Red Cedar is de Douglas olie van Hermadix. Daarnaast zijn ook de Exterior oliën van Woca perfect voor Red Cedar in een kleur naar keuze. U kunt er ook voor kiezen om een beits te gebruiken. Laat dan wel eerst 3 maanden het hout uitzweten en gebruik vervolgens een professionele gevelbeits zoals Woodstain VV van Teknos Drywood.

Red Cedar gevelbekleding

Siberisch Lariks gevelbekleding behandelen

Bij Lariks (en douglas) hout heeft het niet zo veel voordelen om een olie te kiezen boven een beits. Zeker niet gezien een beits langer mee gaat. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Beitz - tuinbeits in verschillende kleuren. Ook voor Siberisch Lariks is Woodstain vv een zeer goede optie. Tenslotte, mocht olie toch uw voorkeur hebben vanwege de net wat extra natuurlijkere uitstraling, dan adviseren wij het gebruik van OAF AFINOL Lariks en Douglas olie in de kleuren Naturel, Lariks of Ebben. 

Zweeds rabat gevelbekleding behandelen

Zweeds rabat lijkt erg veel op siberisch lariks qua structuur en eigenschappen. Het advies luidt dan ook hetzelfde. Voor een langere en sterkere bescherming adviseren wij het gebruik van een goede beits. Denk goed na of u een dekkende of transparante beits wilt en koop een kleur naar keuze! 

zweeds rabat red cedar stk

Beits of olie aanbrengen op gevelbekleding

Is uw hout nog niet gemonteerd? Voor de maximale bescherming brengt u de beits of olie rondom aan nog voor montage. Zo zorgt u er voor dat van alle kanten het hout beschermt is tegen intrekkend vocht. Echter in de praktijk, weten wij dat gevelbekleding vaak als is geplaatst voordat men overgaat op behandeling, dan is enkel behandeling aan de zichtzijde nog mogelijk. Wij adviseren om de eerste keer twee lagen aan te brengen. Laat tussen de lagen door het hout uitgebreid drogen. 

Het aanbrengen doet u simpelweg met een goede kwast of een roller. Probeer niet onnodig dik aan te brengen. Voor exacte instructies en adviezen adviseren wij altijd om het etiket van het door u gekozen product goed door te lezen. Zorg dat het hout van te voren goed droog en schoon is. Zorg dat het geheel de tijd heeft om te drogen. 

Het onderhouden van uw hout is nog makkelijker. Als na verloop van tijd, de kleur begint te verdwijnen en het hout er droger uit gaat zien, is het tijd voor een nieuwe laag. Het enige wat u doen hoeft te doen is goed schoonmaken en een nieuwe laag aanbrengen. 

Ziet u op tegen het zelf behandelen van hout? Laat uw gevelbekleding dan machinaal behandelen! Allees over de voordelen van gevelbekleding machinaal laten behandelen leest u in onze blog.

machinaal behandelen gevelbekleding

Gevelbekleding vergrijzen

Er zijn ook veel mensen die vergrijsd gevelhout juist mooi vinden! Zij laten het hout dan vergrijzen zonder te behandelen om de door hen beoogde grijze kleur te krijgen. Echter valt dit vaak wat tegen. Het hout vergrijsd dan vaak niet mooi egaal. Hierdoor ontstaan er kleurverschillen, vlekken en een slordig ogend geheel. Om dit te voorkomen kunt u het beste vergrijzers gebruiken. Dit is beits in een natuurlijk vergrijsde kleur. Wij adviseren hierbij het gebruik van Woodstain VV - Equal Weathering van Teknos Drywood. Deze professionele beits geeft een prachtige, natuurlijk vergrijsde uitstraling. Meer weten over het voorvergrijzen van uw gevel?

Op zoek naar duurzame gevelbekleding? Bij Gadero vindt u alles van thermisch gemodificeerd hout tot hardhout. Bekijk onze meest verkochte gevelbekleding voor populaire opties. Download ook ons gevelbekleding magazine, voor wat extra inspiratie!