Logo Gadero
service
Klustip

Aanbouwveranda maken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst23/08/2019

Wie wil nu niet langer en vaker genieten van het buitenleven? Maak van uw achtertuin een verlengstuk van uw woning met een aanbouwveranda direct aan uw gevel. De montage van een dergelijke luifel is tegenwoordig helemaal niet ingewikkeld. Met onderstaande tips bouwt u in een dag een aanbouwoverkapping.

Benodigdheden:

  • Accuboormachine

  • Klopboormachine

  • Cirkelzaag

  • Hoekijzers

  • Schroeven en pluggen

  • Waterpas

Aluminium veranda
8 uur voorbereiden
24 uur klussen
€1500 - €8000
Complex
1
Grootte overkapping kiezen

Een eettafel voor vier personen met vier stoelen neemt al snel 3 op 4 meter in, een loungeset met zetels en stoelen 4 op 4 meter. Bepaal dus vooraf wat u allemaal op de terrasoverkapping wilt neerzetten. Bekijk ook wat optisch het mooiste past in tuin. Hebt u een tuin van 10 meter diep, dan staat een overkapping langer dan 3 meter niet meer zo mooi in de ruimte. U kunt een aanbouwveranda zowel aan de zijkant als achterkant van uw huis plaatsen.

2
Keuze materiaal: hout of aluminium

Hebt u een beperkt budget? Dan is een houten luifel aan uw gevel een goede optie. Hout ziet er ook mooi uit. Als u het hout goed weg van uw terras houdt met een betonpoer, dan gaat het ook tientallen jaren mee. Tegenwoordig is lariks-douglashout erg populair. Dat is zowel in fijnbezaagde versie als en meer luxueus, gladgeschaafd te koop. Aluminium is onderhoudsvrij en heeft een luxe-uitstraling. Aluminium kunt u perfect combineren met glas of polycarbonaatplaten. De lichtgewicht polycarbonaatplaten zijn ook heel geschikt voor draagconstructies in lariks- douglashout.

Kiest u voor een terrasoverkapping aan uw gevel van lariks-douglashout? Kies dan uit bezaagd (licht ruw) lariks- douglashout voor een meer landelijke, robuuste look. Of ga voor gladgeschaafde staanders en balken in lariks-douglas voor een superstrak resultaat. Gladgeschaafd hout is gemiddeld 25 procent duurder dan bezaagd. Bekijk hier onze lariks-douglasbalken en lariks-douglaspalen. Meestverkocht zijn de bezaagde exemplaren van 12 x 12 cm dik en de gladgeschaafde van 14,5 x 14,5 cm. Qua balken adviseren we om een dikte van minimaal 6 cm te kiezen: de aluminium dragers van uw polycarbonaatplaten zijn dan niet zichtbaar.

3
Houten dak, glas of polycarbonaatplaten

Welk dakmateriaal gaat u kiezen? Wilt u veel licht in uw woning behouden? Dan zijn glasplaten of polycarbonaatplaten een goede optie. U moet dan wel het liefst 10 graden (16 cm per meter) helling maken. Zorg er ook voor dat aan de zijkant er een doorloophoogte van minimaal 220 cm is. Zo hebt u niet het gevoel dat u zich moet bukken. Hebt u niet genoeg plaats aan uw gevel? Dan is een plat dak de enige optie. Dat kunt u maken van gladgeschaafde planken in lariks-douglas of bezaagde dubbellipprofielen. Dat zijn planken met veer en groef die in elkaar schuiven en is veel mooier dan OSB of underlayment-platen. Maak uw plat dak waterdicht met EPDM-folie (aanbevolen) of dakleer, allebei bij Gadero verkrijgbaar. Vergeet niet om ook een dakgootset te bestellen. Golfplaten zijn ook een goedkope optie, maar die zijn wel erg fragiel.

4
Dak van polycarbonaatplaten

Glasplaten zijn duur en behoorlijk zwaar. Daarom kiezen almaar meer mensen voor lichtgewicht polycarbonaatplaten. Deze sterke platen in kunststof laten licht door, zodat u genoeg daglicht in uw woning krijgt. De polycarbonaatplaten in melkwit-opaal zijn populair. Die laten namelijk licht door maar beschermen ook tegen felle zonnestralen. Hou bij voorkeur 16 cm per meter helling aan. 8 cm per meter is echt het uiterste, indien u niet anders kunt. Lees hier meer tips over een doorschijnend dak van polycarbonaatplaten.

Wist u dat er ook warmtewerende polycarbonaatplaten te koop zijn? Met zo'n platen is het al snel 5 graden koeler onder uw luifel. Let wel: warmtewerende polycarbonaatplaten hebben alleen nut als u een constructie gaat maken die helemaal dicht is.

5
Wanden dicht maken?

Hebt u op uw terras last van de wind? Maak de wand waar de wind vandaan komt dicht met potdekselplanken van Zweeds rabat op een raamwerk van balken van 5 x 10 cm in lariks-douglas. Deze planken hebben we zowel in 14,5 cm breedte als in 19,5 cm. Kies uit geïmpregneerd of onbehandeld lariks-douglashout in blank of gespoten zwart. Voor een gezellige sfeer en Amerikaanse look is een balustradehek rondom uw aanbouwoverkapping een aanrader.

6
Kant-en-klare aanbouw

Met onze handige aanbouwluifelsets bouwt u nog sneller een aanbouwveranda aan uw gevel. Bekijk deze pagina Aanbouwveranda voor kant-en-klare aanbouwluifelsets van lariks-douglashout of luxe-aluminium. Wilt u een terrasoverkapping van hout bouwen op maat? Bekijk dan de pagina met lariks-douglas voor bezaagde of gladgeschaafde palen, planken en balken. We hebben ook een handig stappenplan voor het bouwen van overkappingen op maat. Wij leveren in heel Nederland en België binnen enkele werkdagen.

polycarbonaat platen met hout overkapping

Houten onderstel maken

asset

Balk op de muur aanbrengen en voorste balk bij voorkeur inkepen in staanders

asset

Dakbalken plaatsen elke 50 cm

asset

Voorbeeld tekening van aanbouwoverkapping met lariks-douglashout en doorschijnend dak van polycarbonaatplaten

Gerelateerde klustips van Gadero