Logo Gadero
service
Klustip

Houten Prieel maken

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst29/08/2022

Een houten prieel is een overkapping met een piramidevormig dak. Meestal staat een houten prieel achteraan in de tuin. Wilt u zelf een houten prieel maken van lariks-douglas of geïmpregneerd hout? Lees in ons stappenplan handige doe-het-zelftips voor de bouw van een houten tuinprieel met puntdak. Voor een overkapping met plat dak hebben wij een ander stappenplan.

Benodigdheden:

  • Winkelhaak

  • Houtbouw schroeven

  • Waterpas

  • Accuboormachine

  • Schuurmachine

  • Cirkelzaag

prieel cordoba karibu
8 uur voorbereiden
24 uur klussen
€500 - €3500
Eenvoudig
1
Grootte bepalen

Hoe groot wordt uw prieel? Wilt u uw loungeset kwijt onder uw tuinprieel of moet er een eettafel met stoelen in passen? Wij raden aan om minimaal te kiezen voor 3,5 op 4 meter. Vul de ondergrond met 15 cm zand.

2
Betonpoeren plaatsen

In dit voorbeeld maken we een houten prieel van Lariks Douglas. Daarvoor is het noodzaak uw Lariks Douglas staanders vrij van de grond te monteren. Dit kan met onze zogenaamde betonpoeren. Graaf gaten van circa 40 cm diep, plaats op de bodem een stoeptegel van 30x30 cm. Vul de rest aan met snelcement. Naast Lariks Douglas hout vormt het goed verkrijgbare Red Class wood of geïmpregneerd tuinhout een goed alternatief om zelf een maatwerk tuinpaviljoen van te maken.

3
Staanders monteren

Zet de staanders op het rvs-plaatje die bij de betonpoer hoort. Wij kiezen voor palen in lariks-douglas van 12 x 12 cm. Maak eerst een inkeping in de palen alvorens ze te monteren. Dat kan gemakkelijk met een handzaag. Zaag de staanders bovenaan 5 cm diep in en 15 cm hoog. Herhaal dat voor de zijkant van de hoekpalen. Daar vallen straks de draagbalken van 5 x 15 cm mooi in. 

4
Draagbalken monteren

Zoals in stap 3 is aangegeven, is het het mooiste om uw palen in te kepen en daar de balken van 5 x 15 cm in te leggen. Inkepen is echter geen must. Maak de balken met lenskopschroeven of houtdraadbouten van 8 cm vast aan de palen. Wel voorboren met een boor van maximaal 5 cm. Vergeet niet om schuine latten of schoren te maken op alle hoeken (langste zijde 50 cm) onder een hoek van 45 graden. Schuine schoren zorgen voor stevigheid in uw prieel.

5
Piramidedak maken

Zaag balken van 5 x 10 cm op een hoek van 30 tot 35 graden, afhankelijk van wat u mooi vindt. Keep ze ook hier bij voorkeur wat in aan de onderkant en zaag de balken in de nok schuin af zodat ze mooi tegen mekaar zitten. Maak in het midden ook balken van dezelfde hoek. Het is mooi om uw balken iets te laten oversteken aan de onderkant. Zo blijven uw palen en draagbalken ook nagenoeg droog. Met flenskopschroeven of houtdraadbouten van 8 cm schroeft u uw schuine dragers bovenin uw dak vast aan een horizontale ligger van ongeveer 60 cm lang (afhankelijk van welke hoek u kiest). Boor ze wel even voor om splijten te voorkomen.

6
Dak bekleden

Maak met messing-en-groefdakbeschot nu uw dakbalken. In dit voorbeeld maken we van cedar-pannen een mooi dak van red cedar-hout. Dat maakt uw houten prieel echt af en staat veel mooier. Het gaat ook veel langer mee dan dakleer. Bovendien zijn cedar-pannen licht van gewicht en daarom geschikt voor deze constructie met een overspanning van 4 meter. Bij zwaardere dakconstructies is een tussenstaander een must. Omdat een piramidedak veel schuine stukken heeft, zijn cedar-pannen ideaal. Ze zijn eenvoudig in te korten. U kunt uw dak ook bekleden met cedar-shingles (recht en beverstaart). Maar weet wel dat cedar-pannen een veel luxueuzere look hebben.

Maak met planken van 2 x 20 mm zogenoemde boeidelen rondom uw prieel, net onder uw dakranden. 

7
Vloer leggen

Kies voor een vloer van terrasplanken in lariks van 28 mm of bijvoorbeeld Abbeystones-stenen of betonnen tegels van 50 x 50 cm. Ook mooi met hardhouten terrasplanken vanaf 21 mm dikte. 

Gerelateerde klustips van Gadero