Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Funderingsbalken monteren voor blokhut

Funderingsbalken monteren voor blokhut

In deze video laat Henk Jan zien hoe u de fundering voor een blokhut monteert. 

SUPERTIP: zet als stap 1 de eerste laag van uw blokhutprofielen in elkaar, zorg dat alles haaks en waterpas ligt en schuif dan uw funderingsbalken er onder. Dit gaat veel sneller dan de funderingsbalken helemaal uitmeten. 

U kunt uw blokhut plaatsen op 3 manieren, als het gaat om de fundering:
1. Zwevend op 6x6 cm piketpalen (gebruik dan onze 4x20, 5x20 of 5x15 azobe balken);
2. Op een tegelvloer van 50x50 of 60x60 betontegels of beton gestorte vloer; (met funderingsbalken). POPULAIR
3. Op een houten vlonder, (met funderingsbalken), wij adviseren minimaal onze 25 mm hardhouten vlonderplanken van bijvoorbeeld Bankirai.

4. U kunt uw blokhut ook op 6 cm of 8 cm dikte betonbanden monteren. Deze betonbanden plaatst u voor 2/3 in de grond.

Funderingsbalken blokhut

Zorg ervoor dat het funderingsprofiel een stukje over de rand heen valt. Zo kan het beter afwateren. U bouwt alvast twee lagen op en daarna schuift u de funderingsbalk eronder, dat bespaart u een hoop meetwerk. Controleer wel continue of het geheel nog haaks is met een grote haaks hoek of winkelhaak. U kunt ook de stelling van Pythagoras gebruiken door een haakse hoek te maken van 3 meter en 4 meter, zodat de derde, schuine zijde 5 meter is. Op deze manier kunt u beginnen met de fundering. 

Fundering blokhut

Legt u de funderingsbalk op de onderbalk neer. Verbind de funderingbalken met elkaar, vergeet niet voor te boren! Monteer daarna de funderingsbalk vast aan uw ondervloer. 

Blijf goed op de tekening kijken om bijvoorbeeld extra ruimte aan te houden voor de staanders. 

Zaag een klein stukje uit en zet met een 9 mm boor de eerste laag blokhutprofiel vast aan de funderingsbalk. Doe dit alleen bij de eerste laag blokhutprofielen, niet bij de volgende. Voordat u de beginprofielen gaat monteren aan de funderingsbalken, controleer of alles nog haaks is en waterpas. Daarna kunt u de beginprofielen vastschroeven aan de funderingsbalk. 

Funderingsbalk blokhut

funderingsbalken

GaderoTip: zorg ervoor dat uw blokhut waterpas staat. Neem hier ruim de tijd voor. 

Bekijk ook onze klustips blokhut bouwen met heel veel doe zelf tips voor het verdere opbouwen van een tuinhuis. Raadpleeg tevens onze blogpost met de meeste gemaakte fouten bij het plaatsen van een blokhut.