Logo Gadero
service
Gadero TV

Vlonder monteren Mukulungu met Deckwise clips

Gadero logo
Geschreven doorLisanne
Geplaatst12/12/2018

In deze Gadero TV monteren we een vlonder van Mukulungu hardhout met Deckwise vlonderclips! In de onderstaande Gadero TV aflevering werken we met 14 centimeter brede planken voor blinde bevestiging met clips. 

Benodigdheden:

  • Rubberen hamer

  • Boor

  • Bezem

  • Cirkelzaag

  • Geleiderail

  • Klauwhamer

  • Potlood

1
Fundering leggen met houten balken

Houd bij het leggen van de balken 30 centimeter tussenruimte aan. 

2
Monteer de Deckwise clips in de sponning

Monteer de Deckwise clip in de sponning. Soms gaat dit lastig, gebruikt u dan een rubberen hamer. 

3
Maak een kopse naad

Gebruik voor het maken van een kopse naad 2 Deckwise clips. U monteert bij elke balk een clip, daarna kunt u de plank erin schuiven. Maar eerst moet u de clip vastschroeven. De Deckwise clips moeten op een bijzondere manier gemonteerd worden, u dient ze namelijk voor te boren in de sponning, 45 graden schuin. 

4
Monteer de schroeven en het bitje

Pak de bijgeleverde schroeven en het bitje en schroef deze vast. Doe dit op alle punten, dan kunt u daarna de plank erin schuiven. Het gebeurt nog wel eens dat de clip iets naar beneden gaat staan, dan kunt u met een klauwhamer deze weer iets omhoog halen. Zo schuift de plank er gemakkelijker in. 

5
Maak een kopse naad

Zoals eerder gezegd, heel belangrijk, maak ik hier een kopse naad. Monteer hier altijd 2 clips. Zorg aan de kopse kant altijd voor een paar millimeter tussenruimte. 

6
Gebruik een afstandhouder

Er zitten afstandhouders in het Deckwise pakket. Deze kunt u tussen de plank houden en dan weet u dat u de juiste afstand heeft. Om de juiste tussenruimte te garanderen, adviseren wij een afstandhouder aan te schaffen van minimaal 6 mm. 

Soms is het lastig om de plank erin te schuiven zodra alle clips gemonteerd zijn. Een rubberen hamer is dan de oplossing om de plank aan te tikken. Het grote voordeel van deze Deckwise clips is dat u alle clips gelijk monteert, u ze niet meer hoeft aan te draaien. 

7
De randafwerking

Voor de randafwijking kunt u de Deckwise clips combineren met B-fix eindclips. Deze clips zijn heel eenvoudig te monteren met 2 schroeven op de kopse kant. U kunt uiteraard ook het meegeleverde systeem van Deckwise gebruiken om de eerste en laatste plank te monteren. 

8
De eerste en laatste plank monteren met Deckwise clips

Deckwise levert standaard nokjes, deze dient u met een 9 mm boor dan op het einde bij de balken uit te boren. Boor niet tot het einde. Daarna pakt u een schroef en schroeft u de plank vast. Zorg dat u wel 3.5 mm voorboort met de bijgeleverde schroef. Pak het meegeleverde nokje en sla deze met een hamer in het gaatje. 

9
De randafwerking

Voor een strakke randafwerking kunt u het beste de planken laten oversteken en daarna er met een cirkelzaag bij langs. Zorg wel altijd voor een minimale oversteek, maximaal een paar centimeter anders wordt dat gedeelte van het hout een zwakke plek. Gebruik een rechte lange plank om af te tekenen en gebruik daarna een cirkelzaag met een geleider om bij de randen langs te gaan. Zo krijgt u een mooie randafwerking. 

10
Olie de vlonder

Geef uw hardhouten vlonder een behandeling met bankirai-olie om vergrijzing door UV straling te vertragen. Deze hardhoutolie 2 keer per jaar herhalen om vergrijzing van hardhout tegen te gaan. Door olie te gebruiken voor uw vlonder spoelt vuil gemakkelijker van de planken en wordt de levensduur van planken verlengd.  Hoe u een vlonder het beste kunt oliën, ziet u in aflevering #1 van GaderoTV

Mukulungu vlonderplanken 

Mukulungu is een hele duurzame hardhoutsoort met duurzaamheidsklasse 1. Een vlonder van Mukulungu kan dus wel 25 jaar of langer blijven liggen, zeker als deze goed geventileerd en onderhouden is. Opvallend aan deze hardhoutsoort is de prachtige rood tot roodbruine kleur. Daarnaast heeft het hout donkere aderen en een bijna zijdeachtige glans. Mukulungu hardhout heeft oneindig veel toepassingen. Zo kunt u het gebruiken om een prachtig hekwerk te creëren. Een vlonder leggen zonder bevestiging van onzichtbare clips? Bekijk hier alle toepassingen met Mukulungu hardhout

Vlonderplanken Mukulungu hardhout monteren met Deckwise clips

Zelf stap voor stap een vlonder aanleggen van de hardhoutsoort Mukulungu met clips doet u met de video en handleiding van Gadero. Mukulungu is zwaar en hard, maar wel goed te bewerken. Dit maakt het heel geschikt voor een stevige vlonder. Door de dichtheid van het hout nemen vlonderplanken van Mukulungu weinig vocht op. Hierdoor worden de planken minder glad. Dit maakt Mukulungu vlonderplanken zeer geschikt voor blinde montage. Daarnaast is deze harde houtsoort zeer slijtvast, zodat uw vlonder ook lang mooi blijft.  Mukulungu hout neemt weinig vocht op en wordt daardoor minder snel glad. Met een harde bezem eenvoudig te reinigen, wel bijhouden is ons advies, dan krijgt alg geen tijd zich te hechten. Alg maakt glibberig en glad, niet water. Voor meer tips voor het schoonmaken van uw vlonder, bekijk onze blog

Minimale tussenafstand met Deckwise vlonderclips

Wij hebben hardhouten Mukulungu 25x140 mm terrasplanken voor deze Deckwise clips. Deze Deckwise clips worden met 4x50 mm schroeven en 2 afstandhouders geleverd. Deze clips monteren bij balken om de 35 cm hart tot hart. Bij kopse naden altijd 2 clips gebruiken. Bekijk ook aflevering #88 van Gadero TV waar werken wij met een Ipé vlonder met bevestiging van B-fix clips of aflevering #56 waar Padoek hardhouten vlonderplanken gemonteerd worden met deze onzichtbare clips.

Gadero Tip: wanneer u de Deckwise vlonderclips in de sponning plaatst en dit lastig gaat, maak dan gebruik van een rubberen hamer. Benodigde materialen van Gadero voor het aanleggen van een vlonder met Deckwise clips: 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten!