Logo Gadero
service
Klustip

Houten terrastegels

Gadero logo
Geschreven doorHenk Jan
Geplaatst16/07/2020

Houten terrastegels, ook wel tuintegels genoemd, zijn een goed alternatief voor vlonderplanken. De vierkante vlondertegels zijn vanwege het lage gewicht geschikt voor een dakterras, balkon of buitenvloer (denk aan voor de caravan of voortent) en hebben een warme, natuurlijke uitstraling. Maar ook als tijdelijke vloer op tegeldragers op de beurs bieden tuintegels een goede uitkomst. Deze terrastegels zijn leverbaar als hardhout of geïmpregneerde tegel en hebben over het algemeen en afmeting van 50 x 50 cm of 100 x 100 cm. Bekijk hier het assortiment terrastegels. 

In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe u een vlonder maakt van vierkante terrastegels van hout. In dit artikel laten we dit zien voor terrastegels op een harde ondergrond op dragers.

Benodigdheden:

  •  Lange waterpas

  •  Onderbalken

  •  5x50 mm RVS vlonderschroeven

  •  Hardhout olie

  •  Rubberen tegeldragers

  •  Worteldoek

  •  Rubberen hamer

  •  Accuboormachine

Hardhout terrastegel
8 uur voorbereiden
16 uur klussen
€700 - €1800
Complex
1
Plaats dragers en regels

ls eerste stap plaatst u regels op de ondergrond op rubberen tegeldragers. Gebruik rubberen tegeldragers om de circa 30 cm onder de regels. Deze tegeldragers zorgen ervoor dat het regenwater netjes wegloopt tussen de dwarsbalken. Hierdoor hebben uw dwarsbalken een langere levensduur. Bij een dakterras beschermen de rubberen tegeldragers ook uw dakbedekking. Zorg wel voor dakbedekking in goede staat, later kunt u er immers minder goed bij.

2
Onderbalken aanleggen

Gebruik voor terrastegels van 50 x 50 cm 3 houten onderregels van 30x65, 40x60 of 45x70 mm voor een stevige ondersteuning. Bij 100 x 100 cm tuintegels dient u 4 onderbalken te gebruiken. Blijf altijd 2-3 cm van de wanden vandaan! Leg bij voorkeur tegels niet zonder onderbalken, deze kunnen dan omhoog wippen of verschuiven bij het belopen.

Bekijk de video - Houten terrastegels leggen

play video

Tip: gebruik een lange waterpas om te kijken of de onderregels allemaal waterpas liggen. Indien mogelijk de onderbalken altijd vastmaken aan de ondervloer (bij steen, beton of piketpaal). 

onderregels tuintegels

3
Hoeveel regels heeft u nodig?

Bekijk het tabel zodat u weet hoeveel regels u nodig heeft. 

Tabel regels houten terrastegels leggen

4
Monteer de tuintegels

Zodra u de onderconstructie heeft liggen kunt u de terrastegels plaatsen. U kunt de terrastegels in zowel horizontale als verticale looprichting leggen. U kunt ook de tegels om en om in verticale en horizontale richting leggen voor een mooi effect. 

Bevestig de tuintegels met onze 5x50 mm RVS vlonderschroeven. Schroef de tegels in de onderlatten in uw balken vast. Houd tussen elke tegel een 5 mm tussenruimte aan. Hierdoor heeft het hout ruimte om te werken. Heel belangrijk en vaak vergeten!

houten terrastegel plaatsen op onderbalken

5
Onderhoud, geen spekgladde tegels

U wilt dat uw houten terrastegels op uw balkon of dakterras niet snel glad worden? Behandel deze dan na het leggen met hardhoutolie. Wel eerst goed vuilvrij maken. Zo spoelt vuil en water vanzelf eenvoudiger weg. Zowel bij geribbeld als glad geschaafde tegels krijgt alg sowieso weinig kans. Zorg ook voor regelmatig even vegen met een harde bezem (eventueel met een beetje water), dat voorkomt aanhechting van alg. Alg, bladeren en vuil maken tegels glad, water niet! Vermijd hoge druk reinigers, deze spuiten de houtnerf open. In de herfst wekelijks even snel de bezem er over en klaar is Kees.

Sfeerimpressie tuintegels

Hardhout terrastegeltegel 100x100cm hardhouthardhout tuintegel 100x100cm ribbel

Gerelateerde klustips van Gadero

asset
Klustip
Vlonder maken met clips voor blinde bevestiging (tip)Hoe mooi is dat: een prachtig terras van hardhout, maar dan zonder enige schroefkop in het zicht en minimale tussenruimtes! Het kan met een clipsysteem voor onzichtbare bevestiging van uw terrasplanken. DUURZAAM BEZIG! Houten terrasplanken met clips zijn volledig her te gebruiken of her te schaven omdat de planken geen schroefgaten bevatten! Zorg wel voor een goede ventilatie en onderhoud van uw terras om de levensduur te verlengen. In dit stappenplan leggen we uit hoe u te werk moet gaan en waar u op moet letten. Wilt u liever zien hoe het werkt? Bekijk dan GaderoTV #56 Terrasplanken met b-fix clips voor onzichtbare bevestiging, waarin alles haarfijn wordt uitgelegd. Benodigdheden: Accuboormachine Houtboor (4 mm diameter) Cirkelzaag (optioneel) Rubberen hamer
asset
Klustip
Houten tuintrapLees ons stappenplan om zelf een tuintrap te maken. Een buitentrap aanleggen is bijvoorbeeld handig om een hoogteverschil tussen uw veranda en de tuin, of tussen uw tuin en uw aanlegsteiger op te vangen. Maak zo'n tuintrap bij voorkeur van hardhouten terrasplanken, balken en palen. Benodigdheden: Grondboor Rolmaat Accuboor Waterpas
Gadero TV
Vlonder maken met Hongaarse puntIn deze Gadero TV laten we u zien hoe u een prachtige vlonder kan maken met korte lengtes vlonderplanken, in dit geval leggen we een vlonder in de hongaarse punt. De Hongaarse punt komt oorspronkelijk uit de parket wereld, u ziet ze veel bij binnenvloeren. Benodigdheden: 3,5 mm boor Houtzaag Onderbalken Verzinkboor Bankirai-olie
asset
Klustip
Zwevend dakterrasEr bestaan ruwweg vier verschillende soorten dakterrassen: terrassen die zweven tussen twee of meerdere buitenmuren en rusten op zware balken (veelal in de stad). Dit soort terrassen wordt besproken in het stappenplan. terrassen gemaakt van kant-en-klare terrastegels (bijvoorbeeld gelegd op een balkon of tegelvloer) terrassen in de tuin gemaakt van planken, dwarsbalken en vierkante palen in de grond (al dan niet aan de woning vast)(zie stappenplan terras bouwen) houten dakterrassen met montage op een plat dak (daktuin) We gaan nu dieper in op het aanleggen van een zwevend terras tussen 2 buitenmuren. Daarbij gaan we ervan uit dat er 2 meter ruimte is tussen ten minste twee evenwijdig lopende buitenmuren. Wat hieronder staat, dien u als extra te lezen naast het algemene stappenplan 'terras bouwen'. Hebt u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze tuinhoutadviseurs helpen u met plezier verder. Benodigdheden: Keil-bouten Ijzeren verbindingshoeken 2x metaalspiraalboor 3,5 mm 2 dozen TORX schroeven 4 x 50 mm Rolmaat Waterpas Bithouder met TORX-bit Houtzaag Lijmtang