Logo Gadero
service
Klustip

Terras aanleggen met stenen of tegels

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst30/08/2020

Terras aanleggen? Lees vooraf deze handige tips:

  • Koop alle tegels en/of stenen in één keer om kleurverschil te voorkomen. Bestel opsluitbanden en eventueel zand meteen mee. 

  • Bij meerdere palletten mengt u de stenen door elkaar voor een optimaal kleurpalet in de sierbestrating.

  • Haal de stenen nooit laagje voor laagje van een pallet, maar van boven naar beneden voor een optimale kleurenmix.

  • Maak de sierbestrating niet proper met een hogedrukspuit. De stenen worden zo poreuzer en nemen sneller vuil op.

  • Behandel sierbestrating nooit met strooizout, chloor, zoutzuur of andere bijtende middelen. Dat kan ernstige beschadigingen aan uw sierbestrating veroorzaken.

  • Zorg voor een goede helling en afvoer voor regenwater.

  • Leg uw bestrating niet te strak.

  • Bij het aanleggen van een terras met stenen plaatst u eerst alle hele stenen en doet daarna het knipwerk met een steenknipper.

  • Neem bij een terras enkele dagen de tijd voor het invegen en inwaaien van het vulzand. Bij opritten raden we zelfs meerdere weken aan!

keramische trendy tegels
Eenvoudig
1
Terras uitzetten

Zet alle maten van oppervlak dat u wilt bestraten uit met houten piketpaaltjes en touw. Zet die aan de buitenrand van het oppervlak. Op de piketten geeft u de hoogte aan waarop de stenen/tegels geplaatst moeten worden. Begin altijd bij een vast punt, zoals een muur. Voor een goede afwatering laat u uw terras 1 cm per lopende meter aflopen.

2
Zandbed maken

Het zandbed zal bij een terras 10 tot 15 cm dik moeten zijn. Dat moet u dus eerst uitgraven. Wanneer de ondergrond erg slap is, zoals bij veen of klei, moet de grond minimaal 20 tot 25 cm uitgegraven worden. 

Hou er rekening mee dat het zand wel 15 procent hoger moet komen dan aangegeven op de piketten. Doordat het zand nog in getrild wordt, zal het nog zakken. Denk er wel aan dat de dikte van de stenen in mindering gebracht moet worden.

3
Aantrillen

Na het storten van het zand moet het worden aangetrild. Maak eerst horizontale banen en daarna verticale banen. Kies bij de aanleg van een terras voor een middelzware tot zware trilplaat. Bij droog zand sproeit u het best eerst een beetje. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een lange waterpas of rechte balk. U kunt ook eerst nog harken. Herhaal indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen. Zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken. Een trilplaat kunt u op veel plaatsen huren. 

4
Betonbanden plaatsen

Voordat het zandbed aangebracht kan worden, moeten aan de kanten 'opsluitingen' komen. Dat gebeurt met betonbanden. Let op dat de bovenkant van de opsluitbanden altijd 2 cm lager is dan de bovenkant van de stenen of tegels. Zo steken de randen niet boven het straatwerk uit. Bij het werken met smalle betonbandjes adviseren wij om eerst het zandbed af te trillen en daarna de banden aan te brengen. Zo voorkomt u dat u met zware trilplaten uw betonbanden beschadigt. Het is ook mogelijk om na het bestraten uw betonbanden te plaatsen. Dat heeft als voordeel dat u nog een beetje kunt schuiven als het niet mooi uitkomt.

5
Stenen of tegels leggen

Na het vlakmaken van het zandbed kunnen de stenen/tegels worden aangebracht. Leg de stenen voorzichtig neer, niet te strak en begin bij voorkeur op de plek waar u geen of weinig geknipte stenen in het zicht wilt hebben. Pak de tegels aan de voorkant en 1 zijkant (dus in een hoek) vast, zodat u ze mooi kunt leggen zonder dat uw handen in de weg zitten. Zorg altijd voor handschoenen en (vooral bij klussen met zware terrastegels) voor werkschoenen met stalen tippen. Tegels breken gemakkelijk: voorzichtig vervoeren en in 1 keer goed leggen is de boodschap.

6
Invegen

Wanneer alle stenen zijn gelegd, veegt u ze in met zand. Daarna kunnen de stenen worden ingetrild met een trilapparaat met rubbermat. Bij lichte terrassen is aantrillen niet per se nodig. U kunt de stenen dan ook met een speciale rubberen hamer lichtjes aantikken.

Bekijk ook de aparte tips over terrastegels leggen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero

asset
Klustip
Drainage aanleggenLees hier handige tips voor het zelf aanleggen van drainage in uw tuin. In Nederland is een natte tot zeer natte bodem geen vreemd verschijnsel. Enerzijds heeft dit te maken met de lage ligging van (delen van) ons land. Anderzijds heeft structuurbederf van de bodem veelal een versterkend effect. Zeker na de bouw van een nieuwe woning is de omliggende tuin veelal zwaar belast met machines en bouwmaterialen. Dit laatste moet ook gezien worden als structuurbederf van de bodem. De aanleg van een drainage zorgt er dan voor dat er opnieuw structuur en bodemleven in de bodem komt. Hetgeen de ontwatering fors zal verbeteren.
asset
Klustip
Verhoogde border maken van muurelementenWilt u graag niveauverschillen in uw tuin creëren, een verhoogde border plaatsen, tuinmuur of plantenbak maken? Aan de hand van dit stappenplan is de klus zo geklaard. Muurelementen plaatsen is relatief eenvoudig. Er zijn een aantal zaken die vaak vergeten worden, maar wel erg belangrijk zijn. Wanneer u aan de hand van dit stappenplan uw stapelblokken plaatst, bent u verzekerd van kwaliteit en hoeft u geen hoveniers of stratenmakers in te huren. Kies uit stapelblokken met strakke randen, getrommelde blokken met een verouderde look of grillige gekloofde stapelblokken met één ruwe zijde. Benodigdheden: Metselkoord Waterpas Betonslijper Schepje / spatel / truffel
asset
Klustip
Oprit met Grind of split aanbrengenWilt u een oprit, parkeerplaats, tuinpad of tuin aanleggen met split of grind? Doe het dan meteen goed en volg onze klustips. Hieronder volgt een handig stappenplan voor de aanleg van grind of split. Door al deze stappen te volgen, komt u achteraf niet voor verrassingen te staan en geniet u jarenlang van uw grindpad of oprit. Opritgrind is altijd 8-16 mm dik. Fijner grind blijft te veel in autobanden plakken en groter grind kan autobanden beschadigen. We hebben diverse soorten en kleuren (antraciet, blauw, grijs, rood en geel) opritgrind te koop in zakken van 25 kg en grote big bags.
asset
Klustip
Border met Grind en Split aanleggenWilt u graag een border of een looppad aanleggen van grind of split ? Doe dat dan meteen goed en lees onze klustips. Voor borders wordt er vaak grind (ronde vorm) of split (hoekige vorm) van 16-32 mm dik gebruikt. Ook 8-16 mm is mogelijk om tuinborders te vullen. Wilt u eerder een border van keien, dan is 32-56 mm een optie.  Volg het stappenplan hieronder bij het aanleggen van uw borders met grind en split en kom niet voor verrassingen te staan!