Logo Gadero
inspiratieservice
Klustip

Terras aanleggen met stenen of tegels

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst31/08/2020

Terras aanleggen? Lees vooraf deze handige tips:

  • Koop alle tegels en/of stenen in één keer om kleurverschil te voorkomen. Bestel opsluitbanden en eventueel zand meteen mee. 

  • Bij meerdere palletten mengt u de stenen door elkaar voor een optimaal kleurpalet in de sierbestrating.

  • Haal de stenen nooit laagje voor laagje van een pallet, maar van boven naar beneden voor een optimale kleurenmix.

  • Maak de sierbestrating niet proper met een hogedrukspuit. De stenen worden zo poreuzer en nemen sneller vuil op.

  • Behandel sierbestrating nooit met strooizout, chloor, zoutzuur of andere bijtende middelen. Dat kan ernstige beschadigingen aan uw sierbestrating veroorzaken.

  • Zorg voor een goede helling en afvoer voor regenwater.

  • Leg uw bestrating niet te strak.

  • Bij het aanleggen van een terras met stenen plaatst u eerst alle hele stenen en doet daarna het knipwerk met een steenknipper.

  • Neem bij een terras enkele dagen de tijd voor het invegen en inwaaien van het vulzand. Bij opritten raden we zelfs meerdere weken aan!

keramische trendy tegels
Eenvoudig
1
Terras uitzetten

Zet alle maten van oppervlak dat u wilt bestraten uit met houten piketpaaltjes en touw. Zet die aan de buitenrand van het oppervlak. Op de piketten geeft u de hoogte aan waarop de stenen/tegels geplaatst moeten worden. Begin altijd bij een vast punt, zoals een muur. Voor een goede afwatering laat u uw terras 1 cm per lopende meter aflopen.

2
Zandbed maken

Het zandbed zal bij een terras 10 tot 15 cm dik moeten zijn. Dat moet u dus eerst uitgraven. Wanneer de ondergrond erg slap is, zoals bij veen of klei, moet de grond minimaal 20 tot 25 cm uitgegraven worden. 

Hou er rekening mee dat het zand wel 15 procent hoger moet komen dan aangegeven op de piketten. Doordat het zand nog in getrild wordt, zal het nog zakken. Denk er wel aan dat de dikte van de stenen in mindering gebracht moet worden.

3
Aantrillen

Na het storten van het zand moet het worden aangetrild. Maak eerst horizontale banen en daarna verticale banen. Kies bij de aanleg van een terras voor een middelzware tot zware trilplaat. Bij droog zand sproeit u het best eerst een beetje. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een lange waterpas of rechte balk. U kunt ook eerst nog harken. Herhaal indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen. Zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken. Een trilplaat kunt u op veel plaatsen huren. 

4
Betonbanden plaatsen

Voordat het zandbed aangebracht kan worden, moeten aan de kanten 'opsluitingen' komen. Dat gebeurt met betonbanden. Let op dat de bovenkant van de opsluitbanden altijd 2 cm lager is dan de bovenkant van de stenen of tegels. Zo steken de randen niet boven het straatwerk uit. Bij het werken met smalle betonbandjes adviseren wij om eerst het zandbed af te trillen en daarna de banden aan te brengen. Zo voorkomt u dat u met zware trilplaten uw betonbanden beschadigt. Het is ook mogelijk om na het bestraten uw betonbanden te plaatsen. Dat heeft als voordeel dat u nog een beetje kunt schuiven als het niet mooi uitkomt.

5
Stenen of tegels leggen

Na het vlakmaken van het zandbed kunnen de stenen/tegels worden aangebracht. Leg de stenen voorzichtig neer, niet te strak en begin bij voorkeur op de plek waar u geen of weinig geknipte stenen in het zicht wilt hebben. Pak de tegels aan de voorkant en 1 zijkant (dus in een hoek) vast, zodat u ze mooi kunt leggen zonder dat uw handen in de weg zitten. Zorg altijd voor handschoenen en (vooral bij klussen met zware terrastegels) voor werkschoenen met stalen tippen. Tegels breken gemakkelijk: voorzichtig vervoeren en in 1 keer goed leggen is de boodschap.

6
Invegen

Wanneer alle stenen zijn gelegd, veegt u ze in met zand. Daarna kunnen de stenen worden ingetrild met een trilapparaat met rubbermat. Bij lichte terrassen is aantrillen niet per se nodig. U kunt de stenen dan ook met een speciale rubberen hamer lichtjes aantikken.

Bekijk ook de aparte tips over terrastegels leggen.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero