Logo Gadero
service
Klustip

Oprit met Grind of split aanbrengen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst20/11/2018

Wilt u een oprit, parkeerplaats, tuinpad of tuin aanleggen met split of grind? Doe het dan meteen goed en volg onze klustips. Hieronder volgt een handig stappenplan voor de aanleg van grind of split. Door al deze stappen te volgen, komt u achteraf niet voor verrassingen te staan en geniet u jarenlang van uw grindpad of oprit.

Opritgrind is altijd 8-16 mm dik. Fijner grind blijft te veel in autobanden plakken en groter grind kan autobanden beschadigen. We hebben diverse soorten en kleuren (antraciet, blauw, grijs, rood en geel) opritgrind te koop in zakken van 25 kg en grote big bags.

Split luxe Basalt
Heel eenvoudig
1
Piketpaaltjes en touw

Zet uw oprit of tuinpad uit met piketpaaltjes en touw. Zet strepen op de piketpaaltjes om de hoogte van uw oprit of tuinpad te bepalen. Let op: bij een oprit moet u rekening houden met de afwatering. Uw oprit moet 1 cm per meter aflopen.

2
Ondergrond

2a tuinpad

Zorg bij een tuinpad of sierpad voor een vlakke ondergrond. Deze ondergrond moet bestaan uit een zandbed van 10 tot 12 cm. Dat mag ook deels puin zijn.

2b oprit of parkeerplaats

Zorg bij een oprit of parkeerplaats voor een vlakke ondergrond. De ondergrond moet bestaan uit een zandbed van 20 tot 25 cm. Dat mag ook deels puin of aarde zijn. Bij een oprit moet u rekening houden met de afwatering. Dat betekent dat uw oprit per meter 1 cm moet aflopen in de breedte.

3
Opsluiten

Om verzakking en verplaatsing te vermijden, moet u betonbanden rond uw oprit of tuinpad plaatsen. Graaf daarvoor geulen uit waarin u de opsluitbanden plaatst. Zorg dat de betonbanden uitkomen op dezelfde hoogte als het touw in stap 1. Gebruik een waterpas om de opsluiting vlak te houden.

4
Verstevigen

Zet de betonbanden vast door de geulen weer vol te gooien met zand en druk het goed aan. Dat kan met de voet bij een tuinpad, maar bij een oprit raden wij aan om een trilplaat te gebruiken.

5
Vlak maken

Gebruik de waterpas of een recht stuk hout om de ondergrond weer vlak te krijgen: dat noemen we reien. Zorg ervoor dat u ruimte hebt om de gewenste laag grind te kunnen plaatsen. Dat betekent dat de opsluitbanden overal 5 à 6 cm boven het zand moeten uitsteken bij een tuinpad en 10 à 12 cm bij een oprit.

6
Worteldoek en/of grindmatten

6a worteldoek

Werk met een worteldoek zodat u geen of minder last hebt van onkruid. Zorg dat de worteldoek niet boven de betonbanden uitkomt. Hou er wel rekening mee dat de doek een aantal centimeter aan de betonbanden moet lopen zodat er geen onkruid langs de randen omhoog groeit.

6b grindmatten

Plaats grindmatten om het verplaatsen en verzakken te voorkomen. U kunt de grindmatten direct op het zand leggen, maar ook op de worteldoek zodat u een dubbele dekking hebt. Een voordeel van grindmatten is dat u minder grind of split nodig hebt.

7
Grind of split leggen

7a tuinpad

Snijd de zakken of big bags open en verdeel over de worteldoek of de grindmatten zodat u een laag van 5 à 6 cm creëert. Dat hoeft u niet meer op te meten dankzij de maatregelen die in de vorige stappen zijn genomen.

7b oprit of parkeerplaats

Snijd de zakken of big bags open en verdeel over de worteldoek of de grindmatten zodat u een laag van 10 à 12 cm creëert. Dat hoeft u niet meer op te meten dankzij de maatregelen die in de vorige stappen zijn genomen.

8
Finishing touch

Hark uw grind of split zodat er banen ontstaan. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar het zorgt ook voor een goede afwatering. Onderhoud uw tuinpad of oprit door deze stap eens in de zoveel tijd te herhalen. Wellicht moet u jaarlijks wat grind of split bijvullen om de gewenste laagdikte te houden. Koop daarom altijd meer dan nodig en sla het op.

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero