Gadero klustips

Wij adviseren u altijd met handige stappenplannen en montagetips

Gadero klustips

Terrastegels leggen

Lees hier onze handige tips om tegels voor een tuinterras te leggen. Dit stappenplan is zowel voor een terras met tegels in beton als in keramiek en natuursteen.

Let op: bij tegels van 100 x 100 cm groot neemt het gewicht enorm toe. Ga dus niet alleen te werk of maak gebruik van een tegeltiller of legkar.

Enkele tips vooraf

 • Zorg voor een afgetrild en egaal gemaakt geheel met een waterpas of lat.
 • Wanneer u een diepe geul hebt gemaakt voor bekabeling of voor de riolering is het verstandig om een speciale stamper of triplaat met een kleinere oppervlakte te huren. Zo is de geul extra goed verdicht.
 • Pak een tegel vast aan de boven- en zijkant en leg hem vervolgens in het zandbed.
 • Gebruik een rubberen hamer na het leggen van de tegel. Kies een wit exemplaar: dat maakt namelijk geen zwarte vlekken op uw terrastegels.
 • Sluit de zijkanten goed op met opsluitbanden en zet die zowat 2 cm lager dan uw terrastegels.
 • Voorkom dat u kleine stukken tegels moet afslijpen.
 • Zorg voor 2 procent helling zodat water van uw tegels gemakkelijk naar de zijkant loopt.
 • Bij keramische tegels dunner dan 4 cm moet u lijm gebruiken.
 • Gebruik bij voorkeur een vlakke kruiwagen.
 • Pas op bij het openen van tegels in verpakkingen: ze worden doorgaans staand verpakt en moeten dus worden gestut na het openen.
 • Voorkom onkruid tussen uw tegels door de voegen aan te vullen met schoon zand of voegmiddel.
 • Kies voor onze gecoate tegels of geïmpregneerde siertegels. Dan hebt u minder kans op kalkuitslag. Ook is het van belang om met proper zand te werken. Tegels kunnen namelijk kalk uit vuil zand omhoog zuigen.
Zand Bigbag Straatzand 0.75 m3 GRATIS BEZORGING in NL https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/big-bag-straatzand.jpg
Betontegel 50 x 50 cm Antraciet zonder facet Dikte 4 cm https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/webshop/betontegel-50x50x4cm.jpg
Terrastegel 60Plus Soft Comfort 50 x 100 x 4 cm Grigio https://cdn.zilvercms.nl/http://gadero.zilvercdn.nl/uploads/product/images/soft-comfort-grigio-50x100cm.jpg

Stap 1: zandbed

Maak een zandbed van 20 cm waar uw terras komt. Huur een trilplaat om het geheel goed aan te trillen. Herhaal het trillen na enkele dagen. Maak het terras bij voorkeur zo groot dat u alleen met hele tegels hoeft te werken. Hou rekening met 6 cm ruimte rondom voor de opsluitband die uw terras bij elkaar houdt.

Stap 2: vlak maken

Maak een vlak onderbed van zand met een lange lat of waterpas. Hou rekening met de plek waar u de afwatering wilt hebben. Maak desnoods ruimte voor een watergoot aan de rand(en) van uw terras. Die zijn gemakkelijk te plaatsen en zorgen ervoor dat het water de riool instroomt.

Stap 3: terrastegels leggen

Leg uw tegels voorzichtig in uw zandbed en klop ze enkele keren aan met de rubberen hamer. Begin in een hoek die opvalt. Daar wilt u namelijk sowieso hele tegels hebben en geen afgeslepen exemplaren. Leg de terrastegels niet te strak tegen elkaar. Gewoon aansluiten is genoeg.

Stap 4: betonbanden plaatsen

Nu kunt aan de zijkanten van uw tegels zand wegspitten en daar de betonbanden zowat 2 cm onder uw tegelterras plaatsen.

Stap 5: tegels invoegen

Zorg dat er tussen uw tegels voegzand zit, zo hebt u het minste kans op onkruid en kalkuitslag.

 

Youtube Gadero Hout TV Abonneer u voor doe-het-zelfklusvideo's ook op ons YouTube-kanaal.