Logo Gadero
service
Klustip

Verhoogde border maken van muurelementen

Gadero logo
Geschreven doorGerjan
Geplaatst16/08/2018

Wilt u graag niveauverschillen in uw tuin creëren, een verhoogde border plaatsen, tuinmuur of plantenbak maken? Aan de hand van dit stappenplan is de klus zo geklaard. Muurelementen plaatsen is relatief eenvoudig. Er zijn een aantal zaken die vaak vergeten worden, maar wel erg belangrijk zijn. Wanneer u aan de hand van dit stappenplan uw stapelblokken plaatst, bent u verzekerd van kwaliteit en hoeft u geen hoveniers of stratenmakers in te huren. Kies uit stapelblokken met strakke randen, getrommelde blokken met een verouderde look of grillige gekloofde stapelblokken met één ruwe zijde.

Benodigdheden:

  • Metselkoord

  • Waterpas

  • Betonslijper

  • Schepje / spatel / truffel

Muurelementen verhoogde border
2 uur voorbereiden
5 uur klussen
€250 - €750
Eenvoudig
1
Bestellen aan de hand van een plan

Bepaal waar u de plantenbak, tuinmuur of verhoogde border(s) wilt plaatsen en maak een schets. De meeste klanten die een tuinborder bouwen kiezen voor 3, 4 of 5 muurblokken op elkaar. Reken uit hoeveel stapelblokken u nodig heeft en bestel de gewenste maat en kleur. Bestel altijd een aantal blokken extra. Er gaat tijdens de klus wel eens wat kapot en wellicht moet u een aantal blokken verslijpen. Houdt er rekening mee dat de eerste laag blokken onder het maaiveld begint en vergeet deze blokken niet mee nemen tijdens de berekening. Bestel ook opsluitbanden (leg deze plat!) die als fundering fungeren voor onder uw tuinmuur. 

2
Voorbereiding en fundering

Tussen het moment van bestellen en de daadwerkelijke levering zit een aantal dagen. Deze periode is ideaal voor het voorbereiden van de klus. Zet met piketpaaltjes de te realiseren bloembak of border uit en span met metselkoord een lijn aan de hand van een waterpas. Graaf een geul van 10 tot 15 cm onder het maaiveld uit op de plek waar de stapelblokken geplaatst worden. Afhankelijk van de breedte van de blokken en de opsluitbanden bepaalt u de breedte van geul. Vul deze geul vervolgens met 2 tot 5 cm straatzand en leg opsluitbanden op zijn kant in dit zand. 

LET OP: Wanneer u een muurtje maakt van 60 cm of hoger raden wij aan om een fundering van cement te gebruiken. Plaats dit cement in plaats van opsluitbanden in de uitgegraven geul en plaats hier de eerste laag in. Zorg ervoor dat het cement nog niet volledig is uitgehard wanneer u de eerste laag blokken plaatst. Zo kunnen deze deels verzinken in het cement. Zorg ervoor dat dit goed waterpas gebeurt. 

3
Controle geleverde pakket

Controleer het pakket dat u heeft ontvangen. Tel het aantal geleverde stuks na en kijk of de kleur, maat en artikelcode klopt. Kijk vervolgens of er producten beschadigd zijn zodat u eventueel voordat het pakket geopend is nog contact met ons kunt opnemen. Wanneer alle klopt pakt u het pakket zorgvuldig uit en brengt u de goederen naar de plek van bestemming. TIP: Wanneer u denkt dat er iets niet klopt is het verstandig om het pakket te laten staan waar het gelost is. Zo kan de transporteur het pakket met zijn apparatuur weer weghalen. Een chauffeur neemt alleen intacte pakketten mee terug en mag niets met de hand doen.

4
Mengen/ klaarmaken van de steenlijm

Voordat u begint met de eerste laag raden wij aan om de steenlijm gebruiksklaar te maken. Lees altijd aandachtig de instructies op de verpakking door en voorkom extra werk en fouten. In het geval van schuimlijm hoeft u na het doorlezen van de instructies enkel de spuit te monteren. In het geval van poederlijm dient u dit vast te mengen met de juiste hoeveelheid water. Leg in het geval van poederlijm vast een spatel, schepje of truffel klaar.

5
De eerste laag stapelblokken plaatsen

Breng een laag lijm aan op de opsluitbanden in de geul. Plaats de eerste laag stapelblokken en zorg dat deze weer perfect waterpas komen te liggen. Het metselkoord en piketpalen kunnen in deze fase worden weggehaald. De eerste laag ligt immers al waterpas. 

LET OP: Wanneer u een muurtje maakt van 60 cm of hoger raden wij aan om een fundering van cement te gebruiken. Plaats dit cement in plaats van opsluitbanden in de uitgegraven geul en plaats hier de eerste laag in. Zorg ervoor dat het cement nog niet volledig is uitgehard wanneer u de eerste laag blokken plaatst. Zo kunnen deze deels in het cement worden geplaatst. Zorg ervoor dat dit goed waterpas gebeurt. 

6
De overige lagen

Plaats vervolgens de overige lagen in een halfsteensverband. Voegen mogen nooit recht boven elkaar geplaatst zijn in verband met de sterkte van uw muur. Verlijm ook al deze stapelblokken aan de hand van de instructies die u heeft doorgelezen voordat u de verpakking van de lijm heeft geopend.

7
Droogtijd

Houdt rekening met de droogtijd van lijm zowel tijdens als na het plaatsen. Dek na het plaatsen van alle lagen stapelblokken de muur goed af met een dekzeil zodat eventuele weersomstandigheden geen invloed hebben. 

8
Behandelen van de binnenkant van de muur of bloembak

Nadat het lijm is uitgehard kunt u de binnenkant van uw borderbak gaan klaarmaken. Wanneer u schuimlijm heeft gebruikt raden wij aan om in ieder geval de hoeken aan de binnenkant nog eens extra te behandelen met lijm en indien mogelijk kunt u de bak op andere plekken nog verder versterken.  Wanneer u poederlijm op cementbasis heeft gebruikt, raden wij aan om de binnenkant van de muren volledig in te smeren met de mortel. Zo creëert u een enorm stevige plantenbak of tuinmuur die voldoende draagkracht kan bieden. Wanneer de lijm weer is uitgehard kunt u in het geval van een border of plantenbak worteldoek in de bak plaatsen. 

9
Afwerking

Om het geval af te maken kunt u een van onze afdekplaten of vijverranden gebruiken om de muur af te dekken. Dit zorgt voor een erg mooi, luxueuze uitstraling.

10
Vullen van de plantenbak of border (optioneel)

Nadat alle lijm is uitgehard kunt u de border gaan vullen met grond, planten en bloemen of split en grind.

TIP: Bij een diepe bak waar u planten of bloemen in wilt plaatsen is het aan te raden om deze voor de helft te vullen met goedkoop straatzand. De tweede helft vult u met bemeste tuinaarde of potgrond zodat u kosten bespaart. 

Muurelementen plaatsen

Kijk onderstaande video en lees ons handige stappenplan voor het maken van een verhoogde border van stapelblokken.

play video

Bij Gadero kiest u uit een enorm groot assortiment stapelblokken en muurelementen in verschillende kleuren en afmetingen. Zo vindt u stapelblokken met strakke randen, getrommelde stapelblokken en gekloofde stapelblokken van verschillende A-merken. Kies uit topkwaliteit Linia palissaden van Excluton of Tuinvisie Wallblock stapelbokken. Bestel ook direct ophoogzand, steenlijm, afdekranden of potgrond mee en ga direct aan de slag!

Bekijk ook onderstaande video en zie hoe je een borderbak plaatst van 12x12x60 cm stapelblokken in de kleur antraciet zwart. 

Montageservice

Ziet u er tegenop om zelf te klussen? Als u het vakwerk liever aan de specialist over laat is onze montageservice de ideale optie. Gadero heeft vakmensen voor u klaar staan die garant staan voor een vakkundige montage van uw vlonder, schutting, terrasoverkapping, binnenvloer, tuinhuisje en andere klusprojecten! 

Gerelateerde klustips van Gadero