Logo Gadero
service
Klustip

Eiken houten overkapping maken

Gadero logo
Geschreven doorIris
Geplaatst24/02/2021

Liefhebbers van eiken houten buitenleeftruimte houden van de sfeervolle en tijdloze uitstraling van deze houtsoort. Een overkapping van Eikenhout is bovendien een stuk duurzamer dan een terrasoverkapping van Lariks of Douglas hout. Maar Eikenhout heeft ook enkele nadelen: zo wil het wel eens zwart uitslaan, scheuren vertonen en trekt het graag. 

Lees ons onderstaande stappenplan voor het bouwen van een eiken houten overkapping. Let op: eikenhout bevat looizuren, dus monteer eikenhouten overkappingen en tuinprieëlen altijd met RVS schroeven en niet met verzinkte bevestigingsmaterialen. 

Benodigdheden:

 • 6 mm boor

 • 8 x 200 mm RVS flenskopschroeven

 • 40 x 40 mm verbindingshoekjes

 • 5 x 30 mm RVS schroeven

 • 5 x 50 mm RVS schroeven

Eikenhouten kapschuur
8 uur voorbereiden
24 uur klussen
€1500 - €8000
Complex
1
Staanders plaatsen

Van onze 15x15x300 cm eiken palen maakt u staanders van uw overkapping. Plaats deze 15x15 cm staanders op een betonpoer. Plaats de betonpoer op een waterpas stoeptegel met een zak snelcement voor 2/3 in de grond, zie ook onze video over betonpoer plaatsen. Voordat u uw eikenhouten staanders plaatst kunt u de 150x150 mm kop alvast inkepen voor 5x15 of 7x20 cm balken. Daar vallen de dakbalken dan precies in. Plaats staanders om de 3 meter maximaal. Kies voor een hoogte van circa 230 cm. Dit is een prettige doorloop-hoogte. 

2
Dakbalken plaatsen

Maak van onze 50x150 of 70x200 mm eiken balken eerst een dakbalk rondom uw staanders. U kunt de balken (ook wel gordingen genoemd) tegen uw staanders schroeven met 8x100 mm flenskopschroeven. Mooier is om de staanders eerst in te kepen en de balken hier precies in te laten vallen. Vergeet niet van van enkele balken ook schuine schoren te zagen van circa 70 cm. Zorg dat deze schoorbalken hoeken van 45 graden hebben en plaats deze in alle hoeken (dus 2 per staander). Zo maakt u uw overkapping bestand tegen de wind. Onderschat dit niet en doe dit meteen. 

3
Dakdwarsbalken

U kunt nu van 5x15 cm balken om de circa 50 cm dakdwarsbalken plaatsen. U kunt dit doen met 8x200 mm RVS flenskopschroeven vanaf de bovenkant (wel even voorboren met 6 mm boor) of met 40x40 mm verbindingshoekjes en 5x30 mm RVS schroeven. 

4
Dakbeschot

Omdat eikenhout sterk trekt adviseren we het dakbeschot te maken van Lariks of Grenen hout. Deze vergrijzen snel potloodgrijs. Ook kunt u het dak van OSB, Fins vuren of Underlayment plaatmateriaal maken. Maak op uw laag veer en groef dakbeschot een laag panlatten om de 40 cm. Monteer daar bovenop underlayment platen met 4x50 mm RVS schroeven. Deze platen zij geschikt voor EPDM of Easyroofing dakbedekking. Maak vervolgens een dakrand met een onze afgeschuinde balken. Zo vangt u het water mooi op. Maak aan de achterkant van uw dak een dakdoorvoer en vervolgens een regenpijp om uw hemelwater af te voeren. 

5
Boeidelen

Maak van 25x200 mm eiken planken boeidelen rondom. Kies uit 2 planken boven elkaar. Monteer deze met 5x60 mm RVS schroeven om de 40 cm.

houten overkapping plat dak lariks douglas

eiken houten overkapping

Varianten:

 • U kunt ook ronde schoren (laten) maken en deze met pen en gat verbinding monteren

 • U kunt van zweeds rabat zwarte planken ook dichte wanden maken. Maak dan een raamwerk met 5x10 cm balken om de 40 cm

 • U kunt ook een veranda of buitenverblijf van Eikenhout met een puntdak maken. Met bijvoorbeeld echte dakpannen, rietdakplaten, polycarbonaatplaten of onze populaire cedar shingles als dakbedekking

 • U kunt op vergelijkbare wijze ook een eiken carport of pergola maken

 • Ook mogelijk met glazen schuifwanden

 • Desgewenst kunt u bovenstaande bezaagde eiken balken en staanders ook glad laten schaven 

Prijs:

Eiken is niet goedkoop. De prijs van een Eiken houten balken, palen en planken ligt fors hoger dan Lariks Douglas of Grenen geïmpregneerd hout. 

Gerelateerde klustips van Gadero