Logo Gadero
service
Klustip

Terrasoverkapping Maken

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst07/07/2019

Wilt u zelf een houten terrasoverkapping bouwen? Lees dan onze bouwtips voor overkappingen aan uw woning of vrijstaand achteraan in de tuin.

Benodigdheden:

 • Accuboormachine

 • Klopboormachine

 • Cirkelzaag

 • Hoekijzers

 • Schroeven en pluggen

 • Waterpas

Terrasoverkapping
8 uur voorbereiden
24 uur klussen
€1000 - €10.000
Complex
1
Afmeting bepalen

Bepaal de afmetingen van het terras. Test vooraf of uw tuinmeubelen inclusief eettafel en stoelen goed passen op de beoogde grootte. De buitenste rand van het terras is in de meeste gevallen ook die van de overkapping. Een vierkante of rechthoekige overkapping is eenvoudiger te bouwen dan bijvoorbeeld een zeshoekige. We geven bij dit stappenplan geen materiaallijst maar een standaardbouwmethode. Hebt u vragen en/of opmerkingen over dit stappenplan of wilt u een materiaallijst op maat? Pak dan gerust de telefoon: 03 808 17 89.

2
Palen en balken plaatsen

Plaats 4 geïmpregneerde vierkante palen of lariks-douglaspalen van 9 x 9 tot 20 x 20 cm dik (minimaal 12 x 12 cm aanbevolen) ongeveer 70 cm in de grond. Of nog veel beter: zet ze op een betonvoet (of betonpoer), weg van grond en vocht. U kunt de palen ook aan de muur van uw huis bevestigen met muurbeugels of regeldragers. Vul de paalgaten vervolgens met snelbeton of zand. De hoogte van de terrasoverkapping is dan ongeveer 230 cm. Zo hebt u niet het gevoel dat u zich moet bukken als u eronder loopt.

3
Hoekpalen en draagbalken plaatsen

Verbind vervolgens de 4 hoekpalen met een draagbalk aan elkaar door hem aan de buitenkant van de palen te bevestigen of de paal aan de buitenkant in te kepen zodat de balk hier precies in valt. Dat kan bij een kleinere overspanning met een geïmpregneerde draagbalk van 6 x 16 x 500 cm, of met een lariks-douglasbalk van 4,5 x 14,5 cm. U moet de draagbalk natuurlijk nog wel op de juiste maat zagen. Als u meer dan 300 cm wilt overbruggen, adviseren wij om extra palen te plaatsen. De dwarsbalk bevestigt u eenvoudig met een stalen verbindingshoek en Torx-schroeven van 4 x 50 mm of met schroeven 5 x 70 mm die vanaf de zijkant door de draagbalk gaan. Nu kunt u de dwarsbalken monteren.

Monteer het best de dwarsbalken niet verder dan 40 cm van elkaar af. Bij een overkapping van 300 cm breed hebt u dus 8 dwarsbalken nodig. Die kunt u ook 30 cm aan de voorkant laten uitsteken, dat oogt mooi. Timmer aan de zijkanten vervolgens boeiboorden van geïmpregneerde planken of lariks-douglasplanken.

4
Dak maken

Maakt u een terrasoverkapping aan uw gevel, dan zijn doorschijnende polycarbonaatplaten erg populair. We hebben er die volledig doorschrijnend zijn of zonwerend melkwit opaal. Bij polycarbonaatplaten maakt u bij voorkeur 16 cm helling per meter, minimaal 8 cm. Lees op deze pagina handige tips voor het maken van een schuin dak van deze platen in kunststof.

Wilt u met doorschijnende polycarbonaatplaten een veranda aan uw woninggevel bouwen? Lees dan ook onze populaire pagina aanbouwveranda maken vol tips voor het bouwen met heldere of melkwitte platen in kunststof.

Het dak kunt u ook maken van geïmpregneerde rabatdelen, dubbellip-lariks-douglasprofielen (met weinig naden), met trendy schaduwdoek of van betonstaalmat. Zo'n mat gebruikt u als u uw overkapping wilt laten begroeien met de witte regen of klimop. Een terrasoverkapping van hout met plat dak kan waterbestendig worden gemaakt met EPDM en daaronder dakplanken met messing en groef. 

5
Stalen betonrasters bevestigen

Wilt u stalen betonrasters bevestigen op de dwarsliggers? Met gegalvaniseerde betonstaalmat maakt u een open traliedak voor begroeiing. Wij verkopen die overigens in drie uitvoeringen: gegalvaniseerd, roest of staal. Het bevestigen van de gaasmat kan het beste met krammen. Als dat nodig is, kunt u de matten inkorten. Dat kan eenvoudig met een ijzerzaag. Eens de gaasmatten zijn vastgezet, kunt u de klimplanten aanbrengen. 

6
Vloer

Wilt u een houten vloer onder uw terrasoverkapping? Kijk dan bij de klustips hoe u zelf een houten terras kunt maken. Wij hebben een ruim assortiment aan terrasplanken in hardhout, naaldhout en composiet. Plaats de liggers van uw terras altijd aan de binnenkant van uw staanders doorlopend tot de buitenkant van uw terras (hou 1 cm afstand voor het werken van het hout). Zo kunt u de terrasplanken gemakkelijk rond de staanders leggen. Een goede raad: monteer nooit uw staanders OP de terrasplanken. Zo kunt u nooit meer terrasdelen vervangen én het is ook een te zware belasting voor uw terras. Zet uw staanders op een betonvoet (zie stap 1).

De trend van vandaag is om zelf een overkapping of kapschuur in lariks-douglashout te maken. Elders op de site vindt u advies voor het bouwen van een overkapping met plat dak in lariks-douglas.

Wilt u met doorschijnende polycarbonaatplaten een aanbouw aan uw gevel bouwen? Lees dan ook onze klustips aanbouwveranda maken.

Houten terrasoverkapping, de voordelen

De voordelen van een terrasoverkapping van hout zijn;

 • het creëren van een beschut terras ;

 • het creëren van privacy;

 • het weren van de felle zon, (koude) wind en (eventueel) regen, dus langer buiten zitten, in de schaduw tv kijken of werken op uw laptop;

 • het verlengen van uw woning en het verlengen van het buitenleven;

 • droge ruimte voor tuinspullen e.d.;

 • uw buitenfeest gaat gewoon door, ook bij een enkele regendruppels of een bui

 • buiten schaduw creëren en beschermt bovendien tegen UV-straling

Bekijk nu alle houten prefaboverkappingen voor in de tuin of onze handige aanbouwveranda-sets voor montage aan uw woning. Ook voor een tuinhuis met overkapping - plat dak of tuinhuis met overkapping - puntdak achteraan in de tuin hebben wij prefabartikelen.

Dankzij onderstaande bouwtips maakt u een knappe terrasoverkapping in uw tuin. Is er iets niet duidelijk of hebt u vragen over het materiaal dat u nodig hebt? Bel ons dan gerust op 03 808 17 89. Bij het bouwen van een terrasoverkapping achteraan in uw tuin of als veranda aan uw woning zijn afwijkingen meer regel dan uitzondering. Een terrasoverkapping is namelijk vaak maatwerk. Daarom hebben we binnen ons team een specialist die u graag deskundig te woord zal staan voor al uw vragen over overkappingen.

terrasoverkapping palen detail terrasoverkapping regelsterrasoverkapping dakhouten terrasoverkapping

Meer tips

Bekijk de volgende pagina's voor meer montageadviezen en voorbeelden:

U wilt een overkapping met plat dak achteraan in uw tuin bouwen? Check dan: zelf overkapping maken van lariks-douglashout met plat dak (trend!) of aanbouwveranda maken van doorschijnende polycarbonaatplaten.

Hout voor overkapping bestellen

Wilt u timmerhout bestellen om zelf een overkapping te maken? Klik dan op de linkjes in de tekst of bekijk de pagina lariks-douglashout (zeer populair), geïmpregneerde grenen balken en geïmpregneerde palen. Ook hebben wij heel veel accessoires voor het bouwen van overkappingen. Er is ook een ruime collectie kant-en-klare houten terrasoverkappingen inclusief bouwplan, bevestigingsmaterialen en hout.

Gerelateerde klustips van Gadero