Uw houten vlonder ligt inmiddels een tijdje in uw tuin en u begint zich af te vragen wat u nu aan onderhoud moet doen? Tijdens uw zoektocht op het internet komt u een aantal goedbedoelde adviezen tegen, maar ook veel tegenstrijdige antwoorden. Ook als u met uw buren praat kunt u verschillende reacties verwachten. Zo zweert de één bij een hogedrukreiniger en schoonmaakazijn, terwijl de ander dit juist afraadt. U blijft dus met meer vragen dan antwoorden achter.
Om u te helpen hebben we hieronder 4 onderhoudsadviezen op een rij gezet die wij afraden. Bovendien geven we tips over wat u dan wel kunt doen om uw terras mooi en stroef te houden. Dus wel of niet een hogedrukreiniger gebruiken? U leest het hieronder.
Het is een veelgehoorde tip: reinig uw houten terras snel en effectief met een hogedrukreiniger. Toch is het niet iets wat wij aanraden. Met een hogedrukspuit beschadigt u snel de houtnerf. Hierdoor is het hout juist kwetsbaarder voor algen, waardoor u het onderhoud vaker moet herhalen. Bovendien ontstaan er zo splinters in het hout, wat niet fijn is als u graag met blote voeten over uw terras loopt.
Het is beter om regelmatig uw vlonder schoon te vegen met een bezem. Door uw vlonder schoon te houden voorkomt u dat er veel algen op groeien. Ook uw hardhouten vlonderplanken behandelen met hardhoutolie of uw naaldhout vlonderplanken behandelen met beits helpt hierbij. Dit zorgt voor een beschermend laagje om het hout en maakt het veel eenvoudiger om uw planken schoon te maken.
Schoonmaakazijn, biotex of speciale schoonmaakmiddelen voor houten vlonders worden vaak aangeraden om uw vlonder schoon te houden. Hoewel deze producten zeker zullen helpen raden wij dit niet aan. Ten eerste is hout een natuurlijk product, wat door veel van deze schoonmaakmiddelen aangetast kan worden. Bovendien zijn veel schoonmaakmiddelen niet goed voor het milieu en beschadigen ze de planten in uw tuin. Zeker als uw vlonder in de buurt van een border of gazon ligt is het af te raden om te sterke schoonmaakmiddelen te gebruiken.
Vaak is een harde bezem en wat warm water al voldoende om uw vlonder schoon te krijgen. Het is vooral belangrijk dat u dit regelmatig doet, dus om de zoveel weken. Dit klinkt als veel werk, maar dat valt reuze mee. Een paar minuten vegen en u bent weer klaar. Bovendien zorgt dit ervoor dat algen geen vat op uw houten vlonder krijgen. Zo heeft u al dat zware geschut helemaal niet nodig.
Ook zout komt vaak voorbij als goedkope tip om uw vlonder weer schoon te krijgen. Bovendien is strooizout een veelgebruikt middel om de ondergrond stroef te houden tijdens als het vriest. Hoewel dit een heel natuurlijk middel is, is zout niet altijd goed voor een houten terras. Zout kan uw vlonderplanken aantasten doordat het vocht uit het hout haalt. Bovendien kunnen er zoutvlekken in uw houten vlonder ontstaan, zeker als u het zout er niet snel genoeg vanaf spoelt nadat het is gaan dooien. Al met al heeft u veel kans dat uw terras er niet mooier van wordt als u ervoor kiest om zout te gebruiken.
Om te voorkomen dat u zout moet gebruiken in de winter is het belangrijk om uw terras goed winterklaar te maken. Zorg ervoor dat uw terras schoon is en behandel deze 2x per jaar met hardhoutolie of beits. Veeg de sneeuw er bovendien gelijk vanaf. Zo voorkomt u in veel gevallen dat uw vlonder glad wordt als het vriest of sneeuwt.
Hout kan best tegen wat vocht, als de planken maar weer goed droog kunnen waaien. Ventilatie is dus belangrijk als u wilt dat uw vlonder lang meegaat. Daarom raden wij u aan om uw vlonder, zeker in de herfst, regelmatig goed schoon te vegen. Door gevallen bladeren van uw vlonder te verwijderen zorgt u ervoor dat algen minder snel groeien en blijft uw vlonder stroever. Bovendien kunnen de planken zo beter drogen, waardoor uw houten terras een langere levensduur heeft. Het helpt ook om bloempotten en andere zaken die u op uw terras heeft staan, zoals tuinmeubelen, in de winter ergens anders neer te zetten. Zo voorkomt u vochtophoping en dus beschadigingen aan uw planken.
In deze blog hebben wij u al een aantal tips gegeven voor de onderhoud van uw terras. Wilt u nog meer weten? Bekijk dan de onderstaande video of lees onder blog met 3 super tips om uw terras te onderhouden.