19 mrt Vlonder

Vlonder schoonmaken? 3 supertips voor reinigen houten terras

Het is weer herfstig weer, dat betekent meer regen en ontwikkeling van alg en vuil op uw houten vlonder. Is uw houten terras ook al behoorlijk glad aan het worden? Zeker voor ouderen is dit zeer gevaarlijk.

Met onze supertips heeft u geen last meer van een gladde vlonder. Deze tips voor het reinigen van uw vlonder werken bovendien zowel bij hardhout, naaldhout en composiet vlonderplanken.

garapa vlonder

Bekijk hieronder de 3 supertips voor het reinigen van uw houten vlonder:

1. Harde bezem en water

Onze eerste tip is simpel, goedkoop en doeltreffend. Gewoon met een harde bezem en water uw houten planken boenen. Doe dit vooral meteen na een regen- of hagelbui, dat is het perfecte moment om uw terras te vegen met een harde bezem. Met een hogedrukreiniger spuit u namelijk de nerven van hout (met name bij lariks / douglas en geimpregneerd vuren en grenen hout) open waardoor er in de toekomst nog meer alg en vuil hecht aan uw terrasplanken. Een hogedrukreiniger raden wij dus af. Een harde bezem is een must, met een zachte veger bereikt u niets. Gebruik daarnaast zeker 5 emmers water op een terras van 12 m2.


Tips voor uw houten vlonder schoonmaken

2. Regelmaat

U zal met name in de herfst, winter en het voorjaar toch zeker maandelijks uw vlonder moeten schoonmaken. Zo voorkomt u dat algen gaan groeien. Afhankelijk van de ligging van uw terras zou u vaker moeten schrobben. Bij een houten terras op het zuiden heeft u meer zon, dus minder snel gladde planken. Heeft u terrasdekdelen met groeven, ga dan met de groeven mee met veel water en veeg goed stevig door de naden. Ga door tot uw vlonder niet meer glad is als u over de planken loopt.

terras schoonmaken

3. Plankkeuze, Glad geschaafd zonder groeven is minder glad...

De laatste tip is meer een tip voor vooraf. Een glad geschaafde plank zonder groeven wordt gek genoeg minder glad dan dekdelen met groeven. Een vlak geschaafde terrasplank heeft namelijk het voordeel dat deze gemakkelijker te reinigen is. Ook spoelt van een vlak geschaafde plank zonder groeven het vuil van zelf gemakkelijker van uw terras af. Kies voor ons echt bankirai of ipe hardhout, deze neemt ook nog eens veel minder vocht en vuil op dan bijvoorbeeld goedkope hardhoutsoorten als Keruing.

Heeft u dus de discipline regelmatig met de bezem en water uw terras schoon te maken, dan zijn glad geschaafde vlonderplanken een aanrader. Ondanks de verwarrende naam worden de glad geschaafde planken dan juist veel minder glad dan dekdelen met groeven. Daarbij hoeft u minder moeite te doen dan bij planken met groeven. Ook uw terras op 1 a 2 % afschot leggen helpt dat vuil sneller wegspoelt, dit is echter minimaal en niet altijd mogelijk. Bij kunststof composiet terrasplanken werkt de dekdelen op afschot leggen wel beter. Deze terrasplanken zijn gladder van zichzelf en laten zich daardoor beter reinigen dan hout. Pas bij composiet (WPC) wel op met B-merken uit China die niet bestand zijn tegen hoge temperaturen en vorst. Wij leveren A-merken zoals Easydeck, Elephant, Tuindeco, Megawood en Terrafina.

Vlonder schoonmaken

Bijzonder stroeve planken

Voor ouderen die houten terrassen maar gevaarlijk vinden, zijn er tegenwoordig speciale, stroeve Resysta vlonderplanken van een restproduct namelijk zilvervlies hulzen die de hoogste klasse (C) hebben als gaat om anti-slip. Deze terrasdekdelen nemen niets op. Daarom zijn ze ook populair op de eilanden en aan zee, de zoute zeelucht krijgt er geen vat op. Deze zogenaamde Resysta terrasplanken hebben bovendien 15 jaar garantie en er wordt geen boom voor gekapt. Deze unieke composiet terrasplanken bestaan volledig uit natuurlijke materialen. Zelfs mogelijk met naaldloze clip te leggen, zo kan niets onder uw vlonder verdwijnen! 

Inspiratie opdoen? Bekijk onderstaand Pinterest bord!