Logo Gadero
service
Blog

3 redenen om uw hardhouten planken te behandelen met hardhoutolie

Gadero logo
Geschreven doorHanneke
Geplaatst02/04/2019

Als u net uw nieuwe hardhouten vlonder heeft liggen wilt u deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Goede montage is daarbij van belang. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de planken goed droog kunnen waaien en u verlengt de levensduur van uw vlonder al enorm. Maar ook hardhoutolie draagt bij aan een duurzaam houten terras.

ipe smalle vlonderplanken

Hardhoutolie zorgt ervoor dat de planken minder snel vergrijzen, bovendien nemen de vlonderplanken minder vuil en vocht op en blijven ze dus langer mooi. Meer weten over de 3 redenen om uw hardhouten planken te behandelen met hardhoutolie? Lees dan hieronder verder. 

1. Kleurbehoud

Vergrijzing padouk hardhout

Tuinhout vergrijst uiteindelijk doordat het de hele dag blootgesteld wordt aan sterke UV-straling. Veel hardhoutsoorten hebben een fraaie vergrijzing, maar het is ook logisch dat u de originele kleur van de houtsoorten wilt behouden. Hardhoutolie zorgt ervoor dat het hout donkerder blijft en dat u langer kunt genieten van de prachtige kleuren van bijvoorbeeld Padouk of Ipé. De planken zullen eerst wat donkerder van kleur worden, maar door het zonlicht komen ze vanzelf weer dichter bij hun eigen kleur. Het is wel belangrijk om het hout regelmatig (zo’n 2x per jaar) te behandelen om vergrijzing tegen te gaan. 

2. Bescherming tegen vocht en vuil

Vlonder behandelen met hardhout beits

Door uw hardhouten vlonderplanken te behandelen met hardhoutolie nemen ze minder vocht en vuil op. Hierdoor blijven ze niet alleen langer mooi, het zorgt er ook voor dat uw vlonder minder glad wordt. Het vocht en vuil wat in uw planken trekt is namelijk de perfect voedingsbodem voor algen, wat de reden is dat u een gladde vlonder krijgt. Het vuil en vocht hecht zich minder goed aan de planken door de hardhoutolie, waardoor u het met gemak van uw houten terras afspoelt. Uiteindelijk heeft u dus ook minder onderhoud. Daarnaast betekent minder vocht ook minder werking, wat alleen maar gunstig is voor uw terras. 

3. Levensduur

Ipe 19x90mm vlonderplanken

De bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat uw vlonderplanken langer kunnen blijven liggen. Uw vlonderplanken worden minder aangetast worden door vocht, omdat hardhoutolie daartegen beschermt. Dit verlengt de levensduur van uw planken. Bovendien blijft de kleur van de vlonderplanken langer behouden, waardoor u ook minder snel geneigd bent om uw vlonder te vervangen. Alles bij elkaar zorgt hardhoutolie er dus voor dat u langer plezier heeft van uw vlonder. 

Tips om hardhoutolie aanbrengen

Wij raden u aan om uw vlonderplanken direct na montage te behandelen. Dan heeft u de meeste kans op kleurbehoud. In de onderstaande video doet Henk Jan voor hoe u uw vlonder het beste met hardhoutolie kunt behandelen. Zorg er in ieder geval voor dat de planken schoon, droog en vetvrij zijn. Gebruik een blokkwast om de olie aan te brengen. 

Onderhoud hardhouten vlonderplanken - met bankirai olie behandelen
play video

Hardhoutolie is niet alleen geschikt voor hardhouten vlonderplanken, u kunt er ook hardhouten meubels mee behandelen. Zo is het verstandig om een hardhouten tafel die u buiten heeft staan regelmatig met hardhoutolie te behandelen. 

Bekijk al onze hardhouten planken en onderbalken  om direct aan de slag te gaan met uw eigen hardhouten vlonder.